Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο απόηχος του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέχει πλήρη στήριξη στον ΥΠΟΙΚ, είναι το βασικό θέμα σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Προβάλλονται ακόμη θέματα που σχετίζονται με τα ενεργειακά, την αποδοχή της παραίτησης Νίκολσον, τις αντιδράσεις για εργασίες κοντά στο μοναστήρι της Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά, το Brexit και την Ημέρα της Γυναίκας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Κόμματα: Διώξε τον Χάρη , Πρόεδρος: Τον εμπιστεύομαι» γράφει πως σε ψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον Συνεργατισμό και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους εμπιστεύεται τον Υπουργό του. Αλλού αναφέρει πως στο πόρισμα της Ερευνητικής καταγράφονται πράματα και θάματα με βουλευτές να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η «Α» επίσης γράφει πως ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε την Βουλή ότι σειρά νομοσχεδίων πάει στο νομοθετικό σώμα για το Brexit.

«Έβαλε θετικό πρόσημο στον Χάρη ο Πρόεδρος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως ο Πρόεδρος δεν θυσιάζει τον Υπουργό για τις βαριές πολιτικές ευθύνες από την Ερευνητική και προτρέπει τον Εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα γίνεται αυτοψία στο σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας όπου γίνονται πλησίον εργασίες για ανέγερση πρατηρίου βενζίνης. Ο «Π» σε άλλο του θέμα αναφέρει ότι μάλλον Κύπριος θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ μετά την παραίτηση Νίκολσον.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ικανότατοι στο πλιάτσικο» γράφει πως ο συνεργατισμός κατέρρεε και κάποιοι έκαναν πάρτι με κάρτες και προσλήψεις από το παράθυρο και ότι ο Πρόεδρος προσφέρει πλήρη κάλυψη στον ΥΠΟΙΚ, λέγοντας ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του. Αλλού αναφέρει ότι διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τον Συνεργατισμό και ότι οι αστυνομικοί θα έχουν αρωγή από γνώστες οικονομικών ερευνών. Ο «Φ» προβάλλει ακόμη τις τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι που καίνε λόγω κακοκαιρίας.

Κάτω από τον τίτλο «Ανεύθυνοι, ούτε παραίτηση, ούτε παύση» η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριό της θέμα πως ενώ η αντιπολίτευση ζητά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τον Συνεργατισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΄έγραψε στα παλαιά του υποδήματα’ το πόρισμα και λέει ότι ο ΥΠΟΙΚ χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του. Αλλού προβάλλει τους εορτασμούς για την Μέρα της Γυναίκας και τους αγώνες για πλήρη ισότητα. Επίσης η «Χ» γράφει ότι η Βουλή προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση και κατοχύρωση των βρετανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με παραρτήματα στην Κύπρο.

«Τριγμοί στον αγωγό East Med» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσης ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρει ότι η Ιταλία φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για τον αγωγό όπως έγραψε πρόσφατα και η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Αλλού αναφέρει πως οι εργασίες για ανέγερση βενζινάδικου πάνω από το μοναστήρι της Χρυσοσπηλιώτισσας εγκυμονούν κινδύνους. Επίσης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει πλήρη στήριξη στον ΥΠΟΙΚ μετά το πόρισμα για τον Συνεργατισμό.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Συνένοχοι όλοι τους! Αναστασιάδης, Χάρης, ΔΗΣΥ» αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως ενήργησαν ‘ως αδίσταχτοι εκτελεστές με τη συνειδητή δολοφονία του Συνεργατισμού’. Αλλού αναφέρεται σε μυστική συμφωνία για εκχώρηση ναυτικής βάσης στη Γαλλία. Επίσης η εφημερίδα γράφει στις εσωτερικές της σελίδες για τις αντιδράσεις από ανάρτηση δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ για τους Παφίτες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Γειά σου, ρε κουμπάρε!» αναφέρει στο κύριό του θέμα για μεγάλο φαγοπότι στον Συνεργατισμό τον οποίο ‘έβγαλαν από την πρίζα’ όταν επανεκλέγησαν. Αλλού αναφέρεται στις συνέπειες ενός σκληρού Brexit για την Κύπρο. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τον αγωγό φυσικού αερίου.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/03/2019 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: