Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στη Βρετανία που σχετίζονται με το Brexit, το Κυπριακό σε συνάρτηση με τα ενεργειακά, και η παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη από επιτροπή στην οποία διορίστηκε από το Υπουργικό ως Πρόεδρος, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Από το Brexit στο MAY-XIT» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τουλάχιστον 11 υπουργοί ετοιμάζουν «πραξικόπημα» και ανταρσία στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, διαμηνύοντας στην Τερέζα Μέι ότι «ή εσύ ή εμείς» και προσθέτει ότι για προσωρινός διάδοχος της ως υπηρεσιακός προορίζεται ο νυν Αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Αλλού γράφει ότι τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι εγγραφές στον κατάλογο ασθενών του ΓεΣΥ αρχίζει σιγά-σιγά, να αλλάζει η όλη κατάσταση με όλο και περισσότερους γιατρούς να βρίσκονται ένα βήμα πριν την ένταξή τους σε αυτό. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του νορβηγικού κρουαζιερόπλοιου Viking Sky και ότι χθες το κρουαζιερόπλοιο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Μόλντε, μετά την επαναλειτουργία των μηχανών του.

Η εφημερίδα «Πολίτης» υπό τον τίτλο «βίοι μη παράλληλοι για Κυπριακό – ενεργειακά» γράφει, στο κύριο της θέμα ότι η
κυβέρνηση αποσυνδέει πλήρως τα ενεργειακά από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά στην παρούσα συγκυρία τα δύο θέματα συνυπάρχουν, ενώ αναφέρεται σε τριμερείς συνόδους κορυφής με Παλαιστίνη και Ιορδανία τον Απρίλιο. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιερόθεου Παπαδόπουλου, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η Κύπρος έλαβε κοινοτικούς πόρους €2,7 δισεκατ. και ότι αν υπάρξει λύση του Κυπριακού θα επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός του 2021 – 2027. Αλλού – και κάτω από φωτογραφία από τον χθεσινό Μαραθώνιο Λεμεσού – γράφει ότι στο αγωνιστικό κομμάτι οι Κενυάτες επικράτησαν και φέτος, και ότι η διοργάνωση έσπασε και φέτος το ρεκόρ συμμετοχών καθώς έλαβαν μέρος 15.000 δρομείς.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ρίχνει χαστούκια ο Αρέστη» και γράφει ότι την παραίτησή του από Πρόεδρος μιας ακόμα Επιτροπής στην οποία τον όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλε ο Γεώργιος Αρέστη, μετά τον σάλο και την προσβλητική για τον ίδιο αμφισβήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, στην οποία επίσης ήταν ο Πρόεδρος. Αλλού γράφει ότι στο κενό έπεσαν οι εκκλήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή για άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων που προορίζονται να καλύψουν την αντιμισθία των συμβούλων του Προέδρου Αναστασιάδη και υπουργών για τον μήνα Μάρτιο και εντεύθεν, καθώς στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δεν αποδεσμεύτηκαν τα σχετικά κονδύλια. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι κορυφώνονται και στην Κύπρο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Αναταράξεις ελέω Brexit εντός και εκτός» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, όπου το Brexit έχει προκαλέσει βαριές αναταράξεις, τη στιγμή που η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με τους Βρετανούς να χάνουν σιγά σιγά την πίστη τους τόσο στην έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, όσο και στο αν τελικά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι αυτή που μπορεί να τους οδηγήσει εκεί. Αλλού γράφει ότι τεκμήρια τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το έγκλημα στον Συνεργατισμό σχεδιάστηκε πριν τις προεδρικές εκλογές, αλλά παρέμεινε στα συρτάρια της κυβέρνησης λόγω του πολιτικού κόστους, περιλαμβάνει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Υπουργοί που εμπλέκονται στην αδειοδότηση και λειτουργία της αποθήκης πυρίτιδας στη Β` Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/03/2019 09:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: