Εναέρια αστυνόμευση και κοινές ασκήσεις, στην ατζέντα του Αποστολάκη στα Σκόπια




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Αρχές Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να βρεθεί στα Σκόπια, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα δημιουργείται ένα τρίγωνο επικοινωνίας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τα Σκόπια και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα βρεθεί σε νέο τετ α τετ με την ομόλογό του κα. Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

  • Έως αυτή την ώρα, το περιβάλλον του υπουργού έλεγε πως δεν έχει κλειδώσει απολύτως τίποτα για την ημερομηνία της επίσκεψης (έχουν υπάρξει και προτάσεις που θέλουν τον κο. Αποστολάκη να συνοδεύει τον πρωθυπουργό) κι όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει και η γειτονική χώρα. Ήδη την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπείες από τις δυο χώρες έκαναν την πρώτη διερευνητική συνάντηση, κατά την οποία οι Έλληνες Αξιωματούχοι κατέγραψαν πολλά απ’ όσα θα μπορούσε η χώρα μας να βοηθήσει τη γειτονική χώρα.
  • Μετά το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, το «air policing» των Σκοπίων, αναμένεται πως θα είναι το κύριο θέμα κατά τη συνάντηση Αποστολάκη- Σεκερίνσκα. Οι υπουργοί των δυο χωρών, είχαν ήδη συζητήσει στις Βρυξέλλες, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να καταθέτει από την αρχή την πρόταση για την προστασία του εναερίου χώρου της γειτονικής χώρας.
  • Εκτός αυτού όμως, στα σχέδια του Έλληνα υπουργού είναι ένα πακέτο βοήθειας προς το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε με ταχείς ρυθμούς να ενταχθεί στις απαιτήσεις της Συμμαχίας. Παράλληλα και η χώρα μας μπορεί να κερδίσει πολυεπίπεδα μέσα από αυτές τις συμφωνίες που ίσως βοηθήσουν και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που έχει τεράστιες ανάγκες.

Από τις συναντήσεις των δυο υπουργών αναμένεται να προκύψουν συμφωνίες για κοινές ασκήσεις οι οποίες ουσιαστικά θα αποτελούν «μαθήματα» στην πράξη για τους τρόπους με τους οποίους δρουν με κοινό τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις της συμμαχίας.

  • Ο Έλληνας υπουργός δεν αποκλείεται να θέσει κι ακόμη μια πρόταση προς την ομόλογό του, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων ν’ ακολουθήσουν τα Ελληνικά και εκτός των διμερών ασκήσεων, σε κοινές εκπαιδεύσεις με άλλες Βαλκανικές χώρες που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο ρόλος του κεντρικού παίκτη και στα Βαλκάνια είναι στόχος της Ελληνικής πλευράς έλεγαν χθες ανώτατες πηγές από το υπουργείο άμυνας κι αυτό άλλωστε φαίνεται μέσα από καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες προχωρά η χώρα μας.

Τι είναι το air policing για το ΝΑΤΟ

Η Συμμαχία θέλει ο εναέριος χώρος των κρατών μελών να είναι διασφαλισμένος, «ν’ αστυνομεύεται» και οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν Αεροπορία πρέπει να διατηρούν readiness σε εικοσιτετράωρη βάση. Με αυτό τον τρόπο, χώρες που δεν διαθέτουν μαχητικά, εφόσον χρειάζεται αναζητούν την λύση της προστασίας συνήθως από όμορες χώρες κράτη μέλη της συμμαχίας.

  • Η εναέρια αστυνόμευση με πολεμικά αεροσκάφη, μπορεί ν’ αναλάβει διαφόρων τύπου αποστολές, ως απάντηση αν παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της συγκεκριμένης χώρας ή αν κάποιο πολιτικό αεροσκάφος δηλώσει πως βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις renegade που έθεσαν σε συναγερμό μαχητικά αεροσκάφη απλώς από μια αμέλεια και μιλάμε για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που για παράδειγμα, άλλαξαν FIR χωρίς να ενημερώσουν την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας που κατευθύνονται.

Στα ναυπηγεία Νεωρίου οι νέες πυραυλακάτοι, την ώρα που τρέχουν εξελίξεις στην Ελευσίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: