Ανησυχία για την αντίδραση Τραμπ αν τα παιδιά του εμπλακούν στην πολιτική αντιπαράθεση




Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται ήδη σε πόλεμο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, στην περίπτωση που τα παιδιά του βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σχολιάζει το “Politico.”

Τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις οι Δημοκρατικοί βλέπουν πιθανές παγίδες, από το ενδεχόμενο τα ενήλικα παιδιά του Τραμπ να αποτελέσουν “στόχους” στην κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών και του προέδρου, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρά το γεγονός της ενεργοποίησης των ερευνών για την λήψη προεδρικών αποφάσεων, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αρνητικά στην διεξαγωγή ουσιαστικών ερευνών σε βάθος για τα ενήλικα παιδιά του Τραμπ, στο γενικότερο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προεκλογικής εκστρατεία, την άσκηση της προεδρίας, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Οι Δημοκρατικοί προτιμούν να αφήσουν στις ομοσπονδιακές αρχές τον χειρισμό των ζητημάτων που σχετίζονται με την οικογένεια Τραμπ, προτιμώντας οι ίδιοι να ασχοληθούν μόνο με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά, τα μέλη της οικογένειας Τραμπ (ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο Έρικ, η Ιβάνκα, αλλά κι ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ) έχουν μία ουσιαστική εμπλοκή τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, που είναι σχεδόν αδύνατο να τους διαχωρίσει κάποιος από τα ζητήματα που ερευνούν οι επιτροπές υπό την προεδρία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Μία στροφή στα μέλη της οικογένειας, νομίζω ότι είναι επικίνδυνη,” δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Γκέρι Κόνολι από την Βιρτζίνια, που συμμετέχει ως υψηλόβαθμος μέλος στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Επειδή ακριβώς γίνεται πολύ γρήγορα, πολύ προσωπικό [ζήτημα]. Εμπεριέχει τον κίνδυνο της αντίδρασης [από την πλευρά του Τραμπ]. Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να τους καλέσουμε. Αλλά θα προτιμούσα, αυτό να το εξετάσουν οι εισαγγελικές αρχές,” δήλωσε ο Κόνολι.

Οι ανησυχίες αυτές μεταξύ των Δημοκρατικών έχουν περισσότερο να κάνουν με την πολιτική οπτική των πραγμάτων, παρά με την ουσία των ερευνών.

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ότι κυνηγούν τα παιδιά του Τραμπ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει συμπάθεια στην αμερικανική κοινή γνώμη, για έναν πρόεδρο, ο οποίος επιτέθηκε κατά των ερευνών που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζοντας τες, ως επίδειξη δύναμης σε “μια απεγνωσμένη προσπάθεια εντοπισμού εγκλημάτων” και “παρενόχλησης του προέδρου.”

Μία πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ελάιζα Κάμινγκς έχει σε ιδιωτικό επίπεδο εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την άμεση διεξαγωγή ερευνών με στόχους τα ανήλικα παιδιά του προέδρου Τραμπ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η επιτροπή του θα εξετάσει όλα τα πιθανά στοιχεία που προκύπτουν από τις πληροφορίες που έδωσε στην δημόσια κατάθεσή του, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Παράλληλα, ο Κάμινγκς αναμένεται ότι θα επιδιώξει να λάβει καταθέσεις από πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν εμπλοκή σε όσα κατέθεσε ο Κάμινγκς.

Από την πλευρά του, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο αναφορικά με την διαδικασία έγκρισης της άδειας χορήγησης απόρρητων πληροφοριών για τον Κούσνερ. Η επιτροπή διερευνά, το ενδεχόμενο παρέμβασης του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να εγκριθεί η άδεια.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών από τον Κούσνερ, ενώ μετά την εξέλιξη αυτή, η επιτροπή είναι πιθανό να προχωρήσει στην έκδοση κλήσης, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ιβάνκα Τραμπ θα διαπιστώσει άμεσα ότι εμπλέκεται στην έρευνα αυτή, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κάμινγκς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει απαιτήσει την παράδοση εγγράφων από τον Κούσνερ, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τον Έρικ Τραμπ, αλλά κι από δεκάδες άλλους, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, διαφθοράς, αλλά κατάχρηση εξουσίας.

Ο Κόεν από την πλευρά του, έδωσε στα μέλη της επιτροπής έναν οδικό χάρτη για την διεξαγωγή πολλαπλών ερευνών σε βάρος του Τραμπ, αλλά και του εσωτερικού κύκλου των συνεργατών του.

Ο ίδιος έχει κατονομάσει αρκετούς από αυτούς που φέρονται να είχαν λάβει γνώση για την διάπραξη εγκλημάτων, την οποία έχει παραδεχτεί ο Κόεν, αλλά και για τα εγκλήματα που σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην κατάθεσή του, έχει διαπράξει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην λίστα των προσώπων αυτών, συμπεριλαμβάνονται τα ενήλικα παιδιά του προέδρου Τραμπ, ο υπεύθυνος οικονομικών των επιχειρήσεων Τραμπ Άλεν Γουέισελμπεργκ, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, αλλά κι άλλοι συνεργάτες του Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Νταγκ Κόλινς που είναι ηγετικό στέλεχος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε την άσκηση κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ για τις έρευνες που διενεργούνται από το Κογκρέσο, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί υπερβάλουν όχι μόνο με τα παιδιά του Τραμπ, αλλά και με το συνολικό πλαίσιο της έρευνας.

“Νομίζω ότι τους χρειάζεται μία συνολική επανεξέταση γι’ αυτό που θεωρούν ότι φαίνεται κακό. Αυτό που φαίνεται κακό, έρχεται με ένα συμπέρασμα και τότε, προσπαθούν να βρουν γεγονότα που ταιριάζουν σε αυτό,” δήλωσε ο Κόλινς στην διάρκεια μιας συνέντευξης.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με δεδομένη την ουσιαστική εμπλοκή του και τα όσα γνωρίζει για την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του, αλλά και για την χρηματοδότησή της. Ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων συνιστούν προσοχή όταν τίθεται ζήτημα για τα παιδιά του προέδρου Τραμπ, τα οποία δεν έχουν εμπλοκή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόσο η Ιβάνκα, όσο κι ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ, ενώ υπόκεινται στην έρευνα του Κογκρέσου, όπως κι όλοι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα μέλη της οικογένειας Τραμπ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση κι έχουν αναλάβει δημόσιους ρόλους, από τα μέλη της ίδιας οικογένειας που δεν έχουν αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο, δήλωσε ο Δημοκρατικός μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέμι Ράσκιν, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Αναφορικά με τα μέλη της οικογένειας Τραμπ που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης ή δεν συμμετέχουν σε θέσεις λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να καλούνται μόνο αν υπάρχει κάποιος λόγος για να ερωτηθούν σχετικά με ζητήματα δημόσιας σημασίας,” δήλωσε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ Τζούνιορ που δεν έχει κάποια θέση στην αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας που διενεργούν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεδομένη την κατάθεση του Κόεν και τον ρόλο που του απέδωσε στις μυστικές πληρωμές των γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέσεις με τον Τραμπ.

Πηγή: “Politico”

07/03/2019 09:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: