Το Κυπριακό σε κομβικό σημείο: Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν σε ατέρμονους μονολόγους…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αυτό το έργο το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές. Συνέρχεται σήμερα  το Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κυπριακό.

  • Το σκηνικό το ίδιο και επαναλαμβανόμενο. Θα τους ενημερώσει ο Πρόεδρος για τα όσα είπε και συζήτησε με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών,  Τζέιν Χολ Λουτ, ενδεχομένως να μεταφέρει και τα όσα είπαν Τσίπρας και Ερντογάν στην Άγκυρα προ ημερών. Και μετά; Μετά θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις. Αντιπαραθέσεις δεν αναμένονται καθώς αυτές αφήνονται για τη δημόσια σφαίρα.

Το Κυπριακό δεν μπορεί να περιορίζεται στις ενημερώσεις και στους μονολόγους των αρχηγών των κομμάτων. Για να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει να διεξαχθεί μια μακρά ανοικτή συζήτηση. Για να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος.

  • Το εθνικό θέμα έχει φθάσει σε κομβικό σημείο. Τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές είναι πως πολλά ενδεχομένως να αλλάξουν μετά τον Ιούνιο, τότε που θα συζητηθεί εκ νέου η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτά τα μηνύματα είναι εκβιαστικά και επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Λευκωσία. Θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι εκβιασμοί και όχι να συρθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά στην στην παγίδα τους.

Για να μπορέσει μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση να θεωρηθεί ολοκληρωμένη,  θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εκδοχές μιας πορείας στο Κυπριακό. Ξεκινώντας με το πιο σημαντικό ερώτημα:

  • Έχει αποδώσει η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική; Όταν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, θα πρέπει να προχωρήσουν να συζητήσουν κι άλλες επιλογές. Και επειδή, εσχάτως ακούγονται διάφορες φήμες για προώθηση ενός μοντέλου δυο κρατών, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή πως μια τέτοια επιλογή ισούται με αυτοχειρία. Κυρίως εάν τελικώς οδηγηθεί η ελληνική πλευρά στη διαχρονική επιδίωξη της Άγκυρας για λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών. Ένα σενάριο, που θα διασφαλίσει τον εσαεί στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία.

Υπάρχουν δυνατότητες για αλλαγή πορείας. Για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να στραφεί η ελληνοκυπριακή πλευρά προς την τουρκοκυπριακή με στόχο να πεισθεί να εγκαταλείψει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της από την Τουρκία. Αυτό θα απελευθερώσει δυνάμεις για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί κανονική χώρα.

  • Από τη στιγμή που δεν θα είναι στόχος η οικοδόμησης ενός μέλλοντος στη βάση του εθνικού διαχωρισμού, πρέπει να λειτουργήσουν όλοι, Ε/Κ και Τ/κ , πολιτικά και ιδεολογικά. Στην περίπτωση εκείνη, που οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετούνται πολιτικά, ιδεολογικά και όχι με βάση την εθνική τους προέλευση και καταγωγή, η δημοκρατία και η ισονομία θα λειτουργήσει καλύτερα. Ξεπερνιέται έτσι και η όποια στρεβλωτική προσέγγιση μπορεί να δοθεί στην «πολιτική ισότητα». Δεν θα χρειάζονται βέτο και ειδικές πλειοψηφίες.

Για να γίνουν αυτά πρέπει να συζητηθούν,  να τύχουν επεξεργασίας και να συζητηθούν με τους Τουρκοκύπριους. Διαφορετικά θα βράζουμε στο ζουμί μας, η κατοχή θα εδραιώνεται και η Τουρκία θα βολεύεται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας: Η εμμονή Αθήνας και Λευκωσίας στον… καταλύτη

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: