Τι εκτιμήσεις κάνει το Πεντάγωνο για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία; Θα παραστεί ο Αποστολάκης;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Θα συνοδεύσει ή όχι τελικά ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πάει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο στην Τουρκία;

Οι πρώτες πληροφορίες εδώ και αρκετές ημέρες, που τις είχε επισημάνει μάλιστα εξ αρχής η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, αναφέρονταν στην θέληση από Ελληνικής πλευράς ακόμη και του ίδιου του υπουργού, να μεταβεί στην γειτονική χώρα συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Ελληνικής κυβερνήσεως κι εκεί να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

  • Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά την συγχαρητήρια επιστολή του κου. Ακάρ και την επίσημη πρόκληση που έστειλε στον κ. Αποστολάκη, να επισκεφτεί την Τουρκία, υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις προς τον υπουργό, όλα να πραγματοποιηθούν λίγο αργότερα από το κρίσιμο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τετ α τετ του  κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
  • Οι ίδιες πηγές πάντως είπαν πως η πρόκληση του Χουλουσί Ακάρ προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη, έχει γίνει αποδεκτή και γι’ αυτό θα υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στην Ελληνική και την Τουρκική πλευρά στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ίσως να περιμένουν και κάτι ακόμα, πιθανότατα μια επίσκεψη στην Αθήνα που έχει αναβληθεί ήδη δυο ή τρεις φορές και απ’ ότι φαίνεται μάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, η «ψηφιακή» επίσκεψη που έχει να κάνει με μέρος ενός κορυφαίου εξοπλιστικού προγράμματος, ίσως να γίνει και εντός του τρέχοντος μήνα.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως σε διμερές επίπεδο δεν αποκλείεται να έχουμε νέες αμυντικές συμφωνίες, οι οποίες βέβαια να διευρύνονται στην περιοχή αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές…

Πρέπει να συναντηθούν, όλα να γίνουν στην ώρα τους χωρίς βιασύνες.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κοιτάζει όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή και με τους συνεργάτες του, ζυγίζουν τις καταστάσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, πολλές φορές ακόμη κι’ από ώρα σε ώρα.

Αν προσέξει κανείς καλά τις ομιλίες του υπουργού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από τις επισκέψεις του, στη Λευκωσία και το Βουκουρέστι θα παρατηρήσει ότι δεν ακούστηκε από τα χείλη του το όνομα της γειτονικής χώρας.

  • Αντιθέτως με ιδιαίτερα εύσχημο τρόπο τόσο στην Κύπρο, αλλά και μέσα από τη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ στη Ρουμανία, «κάρφωσε με το γάντι» την συμπεριφορά της Τουρκίας, δίνοντας ταυτόχρονα τροφή για σκέψη στους ομόλογούς του που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, κυρίως όταν σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψιν της, τις ιδιαίτερες συνθήκες ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη της, για τον προσδιορισμό μιας συνεκτικής στρατηγικής αντιμετώπισης τους και προστασίας των πολιτών και των εδαφών τους.»

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι προτάσεις προς τον υπουργό, από ανώτατα στελέχη φέρονται πως είναι, όλα να γίνουν έτσι όπως πρέπει ώστε να υπάρξουν και ουσιαστικά αποτελέσματα.

  • Από την μια πλευρά, στο πεντάγωνο θέλουν να ζυγίσουν τις προθέσεις που υπάρχουν αυτή την ώρα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δείχνει σαφέστατα ενοχλημένη από τ’ αποτελέσματα της Συνόδου στην Κύπρο.

Επίσης ενοχλείται από τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά στα οποία ακόμη παραμένει ο «αδύναμος κρίκος». Έτσι ανακοινώνει τις συνεχιζόμενες σε καθημερινή πλέον βάση παράνομες ναυτικές οδηγίες που θέλουν να δημιουργούν τετελεσμένα είτε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είτε στην οριογραμμή με την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή και στο Αιγαίο, κοντά σε νησιά στα οποία μονίμως η Τουρκία επιζητά την ένταση.

  • Από την άλλη πλευρά εδώ και σχεδόν ένα 48ωρο η Άγκυρα έχει μεταφέρει το πέπλο της ρητορικής της έντασης και όχι μόνο, πάνω από την Κύπρο, αφήνοντας το Αιγαίο «στην ησυχία του», έστω για λίγο.

Μπορεί τα γνωστά ίχνη εντός του FIR Αθηνών να καταγράφηκαν από τα Ελληνικά ραντάρ και τους ιπταμένους της ΠΑ, όμως σε επίπεδο παραβιάσεων και παραβάσεων, οι αριθμοί ήταν φτωχοί σε σχέση για παράδειγμα με το δεκαπενθήμερο που είχε προηγηθεί.

  • Φυσικά η «καλή συμπεριφορά», τουλάχιστον από Τουρκικής πλευράς, έχει να κάνει προφανέστατα με τις διπλωματικές συνομιλίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στο Ελληνικό και το Τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και στους διπλωματικούς συμβούλους των δυο ηγετών.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη είναι πως θα ήταν καλό να προηγηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και στη συνέχεια να κλειδώσει η ημερομηνία για το επόμενο «ημίχρονο» ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των δυο χωρών.

Άλλωστε οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι δυο άνδρες θα έχουν πιθανότατα την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ (το πρώτο μεταξύ τους με την ιδιότητα των υπουργών και οι δυο) σε λιγότερο από ένα 15θήμερο, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παρ’ όλα αυτά το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο υπουργός Άμυνας στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και γι’ αυτό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται στην ετοιμότητα που τους χαρακτηρίζει.

Οικονομικοί σκόπελοι για τις Belhara: Συναντήσεις Ελλάδας-Γαλλίας σε Βουκουρέστι και Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: