Στους 41 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1: 150 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ




Εξακολουθούν να αυξάνονται τόσο τα θύματα από τον ιό της γρίπης όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας.

Στους 41 έφτασαν οι νεκροί, ενώ 150 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 1/3 των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ασθενείς με σοβαρή μορφή γρίπης, που δοκιμάζονται παλεύοντας με τις επιπλοκές, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η διείσδυση του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 στον πληθυσµό είναι υψηλή, αφού καθηµερινά καταγράφεται σε εκατοντάδες περιστατικά. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, περίπου το 50% των δειγµάτων που ελέγχονται από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ είναι θετικό στον ιό Η1Ν1.

Συμπτώματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Τσακρή, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV όταν ακόμη ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 39, τα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν όποιον τα εμφανίσει αλλά και τους οικείους του είναι: άμεσα υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, ξερόβηχας είναι τα «θορυβώδη συμπτώματα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, που δείχνουν ότι ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τη γρίπη.

Τρόποι προφύλαξης
Κατά τον καθηγητή, ο εμβολιασμός, παρόλο που ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωστή πρόληψη έχει παρέλθει, παραμένει το απόλυτο «όπλο» απέναντι στην προσβολή από τη γρίπη, μαζί με ατομική υγιεινή, αποφυγή του συγχρωτισμού και όταν κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης καλείται να παραμένει στο σπίτι τόσο για δική του προστασία όσο και για τη μείωση της διασποράς του ιού.

 

Επιβλαβείς όσο το ηλεκτρονικό και παραδοσιακό τσιγάρο, οι συσκευές θέρμανσης καπνού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: