“Κόκκινη γραμμή” η είσοδος προμηθειών στη Βενεζουέλα, προειδοποιεί τον στρατό ο Γκουαϊδό




Ο στρατός της Βενεζουέλας θα περάσει μια “κόκκινη γραμμή” αν εμποδίζει την είσοδο

ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, προειδοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση ανακοινώνοντας την επερχόμενη άφιξη τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα, οι πολίτες της οποίας υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις αυτών.

  • “Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, υπάρχει ένα όριο, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα αυτά είναι η κόκκινη γραμμή”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πιζάρο.

Προειδοποίησε επίσης ότι ενάντια σε μια παρεμπόδιση που μπορεί να δημιουργήσει ένα “σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν”.

  • “Η απόπειρα να κλέψουν ό,τι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές δεν θα λάβει την πολιτική ή κοινωνική απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα” διεμήνυσε ο Πιζάρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον περασμένο μήνα αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής και φέρει την αναγνώριση σχεδόν 40 χωρών.

  • Σύμφωνα με τον Πιζάρο, η συγκέντρωση της βοήθειας θα γίνει στην Κολομβία και τη Βραζιλία, που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα, καθώς και σε ένα νησί της Καραϊβικής, πριν διανεμηθεί στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι υποπτεύεται ότι ο στρατός επιθυμεί να “κλέψει” ή να “κατασχέσει” παρτίδες από την ανθρωπιστική βοήθεια και να τις αναδιανείμει εξ ονόματος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

  • Η Εθνοσυνέλευση, το μόνο θεσμικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, συζήτησε σήμερα ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή των φαρμάκων και των τροφίμων, βοήθεια που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποκαλεί “πρόσχημα” για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Βενεζουέλα εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να συνεργαστεί για τη διανομή της βοήθειας, αλλά όχι για την είσοδο αυτής στη χώρα.

Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια είκοσι εκατ. δολαρίων, ήταν οι πρώτες στο να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, και ακολούθησαν ο Καναδάς (40 εκατ. δολάρια), η Γερμανία, η Χιλή και η Αργεντινή ειδικότερα, είπε ο βουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση πέντε εκατ. ευρώ ως απάντηση στην κρίση στην Βενεζουέλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
05/02/2019 22:36

Πέρασε ο νόμος “ενάντια στον χουλιγκανισμό” με 387 υπέρ, στην γαλλική Εθνοσυνέλευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: