Όπως ο Μπους είδε τη ψυχή του Πούτιν! Έτσι και ο Τσίπρας …κατάλαβε την “εντιμότητα” του Ταγίπ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Τον κοίταξα στα μάτια και είδα την ψυχή του» είχε δηλώσει το 2001 ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Δέκα χρόνια μετά, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη στο Κρεμλίνο, του είπε: «Κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή». Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «New Yorker», ο Πούτιν δεν άφησε ασχολίαστο τον ισχυρισμό του Αμερικανού επισκέπτη του, λέγοντάς του με νόημα: «Εμείς οι δύο καταλαβαινόμαστε».

Τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX, ομολόγησε ουσιαστικά ότι το 2001 έκανε λάθος για το τι είχε δει στα μάτια του Πούτιν, διατυπώνοντας την άποψη ότι «στα περισσότερα ζητήματα, (ο Ρώσος πρόεδρος) έχει την επιδίωξη – προσέγγιση: η Ρωσία να νικήσει και οι ΗΠΑ να χάσουν».

  • Τα προαναφερθέντα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν από αφέλεια, άγνοια ή καλοπροαίρετη διάθεση υποβαθμίζεις επικίνδυνα τις προθέσεις του εχθρού σου, τον οποίο, βέβαια, δεν κατατάσσεις στο «αντίπαλο στρατόπεδο» επειδή είσαι εθνικιστής ή ζεις με το παρελθόν και αρνείσαι το διάλογο και την ειρήνη.

Τον κατονομάζεις «εχθρό» διότι από την μια άκρη των (πραγματικών και νοητών) συνόρων της χώρας σου και του Έθνους σου έως την άλλη (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος) συμπεριφέρεται ως κατακτητής, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

  • Η κουβέντα του Μπους το 2001, που, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι στηριζόταν σε ένα είδος πολιτικής ελαφρότητας για την αντιμετώπιση της στρατηγικής και των μεθοδεύσεων του Ρώσου ηγέτη, την θυμηθήκαμε εξαιτίας πανομοιότυπης τοποθέτησης που φέρεται να έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εμπιστευτικό κύκλο, χαρακτήρισε τον Ερντογάν «έντιμο τύπο» και ότι «μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι».

Ο Μπους λοιπόν είχε δει στα μάτια του Πούτιν την καθαρότητα της ψυχής του και ο Τσίπρας μάλλον είδε στο πρόσωπο του Ερντογάν την εντιμότητά του. Κατά σύμπτωση, ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν διαφέρουν και πολύ στις πολιτικές πρακτικές τους, αλλά φαίνεται ότι παράλληλα έχουν και τη δυνατότητα να «ξεγελούν» συνομιλητές τους.

  • Ας μην περιοριστούμε όμως μόνο σ’ αυτά και σ’ ένα είδος «καχύποπτης αντιμετώπισης» της στάσης και των θέσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, του οποιουδήποτε πρωθυπουργού της Ελλάδας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ας εξετάσουμε περισσότερο την επιθυμία για τη δημιουργία μιας σταθερής προοπτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια επιθυμία, που, λογικά εκφράζεται από την πλειοψηφία των πολιτών και στις δυο χώρες, γιατί η ειρήνη είναι πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο και τους λαούς.

  • Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα».

Και εδώ έγκειται η όλη ουσία του ζητήματος, με βάση την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο «έντιμος τύπος» δεν είναι, αλλά με την πολιτική και τις πράξεις του αποδεικνύει ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει η συρρίκνωση της εδαφικής κυριαρχίας και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, καθώς και ο έλεγχος της Κύπρου, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού.

Γιατί «παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα»;

  • Ποιοι δημιουργούν αυτά τα αδιέξοδα;
  • Ποιοι κατέχουν και διεκδικούν εδάφη και θάλασσες αλλονών;
  • Ποιοί προωθούν σχέδια για τουρκοποίηση – ισλαμοποίηση της Θράκης και των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου;
  • Ποιοι εκδίδουν παράνομες Navtex στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Ποιοι μεθοδικά επιχειρούν να ακυρώσουν το Καστελόριζο ως ένα σημαντικό νησί για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας;
  • Ποιοι διατηρούν την απειλή του casus belli (αιτία πολέμου), παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας;
  • Ποιοι εξοντώνουν τους Κούρδους, αρνούνται γενοκτονίες και εισβάλλουν σε άλλα κράτη;

Επομένως, όση καλή πρόθεση και να θέλεις να δείξεις, με μια τέτοια αντιδημοκρατική και επεκτατική πολιτική όχι μόνο ίχνος εντιμότητας δεν υπάρχει, αλλά δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • Αν η Αθήνα «ξεγελαστεί» από την τουρκική πανουργία και τις δήθεν «καλές προθέσεις» του Ερντογάν, οι λεγόμενες «συναινετικές πολιτικές» της θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε μη αναστρέψιμες, οδυνηρές καταστάσεις για τον Ελληνισμό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε και τα εξής: «Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρούς και εχθρότητες. Θα πρέπει να δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα. Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκείς καλή πολιτική. Εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε να την ασκούμε».

  • Πόσο θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτά που λέει είναι αλήθεια!

Μα πώς όμως, όταν η πολιτική που ασκεί στο εσωτερικό της χώρας του και έναντι των γειτόνων του έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τον αυταρχισμό, τον επεκτατισμό και τον ισλαμοφασισμό;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είπε -και ουδείς συγκινήθηκε- ότι μόνο η Κύπρος χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία; Το Αιγαίο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: