Είπε -και ουδείς συγκινήθηκε- ότι μόνο η Κύπρος χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία; Το Αιγαίο;

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, όσο και να προσπάθησα, τι σκεφτόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν έκανε τη δήλωση με την οποία μας ανακοίνωσε στην ουσία ότι πρέπει να εξαφανιστεί ως πρόβλημα το Κυπριακό, διότι τα υπόλοιπα είναι λυμένα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun Cebi του τουρκικoύ τηλεοπτικού καναλιού TGRT, στην οποία -όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου– δήλωσε ότι εάν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, τα υπόλοιπα θέματα θα θεωρηθούν λυμένα.

Και ποια είναι τα υπόλοιπα θέματα;

  • Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το μισό Αιγαίο της ανήκει!
  • Οι διεκδικήσεις στη Θράκη, όπου σε λίγα χρόνια οι μουσουλμάνοι -που νιώθουν Τούρκοι- θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες, κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι δικό της «κομμάτι».

Πως θα λυθούν άραγε αυτά τα θέματα; Ποιος θα υποχωρήσει; Διότι, μέχρι της στιγμής, γνωρίζουμε, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ποτέ, καθώς πιστεύει ότι πρόκειται για «τουρκικά εδάφη». Άρα; Θα υποχωρήσουμε πάλι εμείς για να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να σταματήσει να μας ενοχλεί;

  • Αυτή είναι μία απαράδεκτη θέση, που δεν έχει καμία «λογική»: Τι υποστηρίζει; Ότι για να ημερέψει το θηρίο πρέπει να ικανοποιηθεί η λαιμαργία του, μας λένε οι λεγόμενοι «νεοφιλελεύθεροι» και οι λεγόμενοι «εθνομηδενιστές»…

Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έκανε ένα φραστικό λάθος. Δεν μιλούσε και τη μητρική του γλώσσα, τη γλώσσα που γνωρίζει, την ελληνική, οπότε θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι άλλα ήθελε να πει και διαφορετικά βγήκαν στην αγγλική γλώσσα. Διότι πως είναι δυνατόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι το μόνο θέμα που χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία είναι το πρόβλημα της Κύπρου; Δεν είναι η αλήθεια.

Αλλά, ας δεχθούμε πως έτσι έχουν τα πράγματα… Ποια είναι η θέση της Αθήνας; Πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό; Να τα μοιράσουμε όλα 50/50 όπως απαιτεί η κατοχική δύναμη; Δεν μας διαφωτίζει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι. Λέει τα εξής:

Ανιστόρητη δήλωση Τσίπρα: Αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τα υπόλοιπα θεωρούνται λυμένα (video)

  • Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται για πάνω από 45 χρόνια. Αναφέρομαι σε μια λύση που και για τις δύο πλευρές πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Τόσο για τους Τουρκοκύπριους, όσο και για τους Ελληνοκύπριους, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, Την επόμενη φορά οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν μαζί για τα σημεία αναφοράς και αφού κάνουν προετοιμασία πρέπει να έχουν στενή επαφή. Εάν στο τέλος καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους, τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν θα θεωρηθούν λυμένα.
  • Και μάλιστα το πιο δύσκολο θέμα ακόμη, που είναι η ενέργεια. Η ενέργεια είναι τέτοιο θέμα που στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και ειρήνη. Δεν πρέπει να είναι ένα θέμα που προκαλεί διαίρεση και συζητήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Φοβερές κουβέντες, είναι η αλήθεια… Μου πέρασε από το μυαλό πως με τον τρόπο αυτό μιλούν για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ηγέτες ξένων χωρών και κυβερνήσεων, που δεν επηρεάζονται. Όχι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πιστεύει και ο κ. Τσίπρας. Φανταστείτε να ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας… Τι θα του σέρναμε, τι θα του καταμαρτυρούσαμε εάν έλεγε αυτές τις κουβέντες; Θα τον αντιμετωπίζαμε με «φωτιά και τσεκούρι»…

  • Και όμως… Στη σημερινή Ελλάδα δεν ακούστηκε κιχ.

Μου έκανε εντύπωση ότι σοβαρά μέσα ενημέρωσης αντί να ασχοληθούν με τη σοβαρή αυτή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έκαναν αφιερώματα «στην Τουρκάλα δημοσιογράφο που έχει αδυναμία στα κοσμήματα και κυρίως στο κόκκινο χρώμα».

Της αρέσει, έγραψαν, να βάφει τα νύχια της στο χρώμα της φωτιάς, φοράει συχνά πέρλες και πάντα σακάκι. Είναι μία γοητευτική δημοσιογράφος, σημείωναν τα ρεπορτάζ. Έψαξα να βρω την επίμαχη δήλωση για την Κύπρο και το Αιγαίο, αλλά δεν την εντόπισα πουθενά σ’ αυτά τα ρεπορτάζ. Όλοι ασχολήθηκαν με την καλλίπυγη δημοσιογράφο, με το καρέ μαλλί…

  • Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μία διαφορετική θέση της Ελλάδας για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Η θέση αυτή είναι λάθος. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα -εκτός της Κύπρου βέβαια- που υποχωρεί μονίμως και ατάκτως ακόμα και σε θέματα κυριαρχίας. Που ξανακούστηκε αυτό; Ο πρωθυπουργός της χώρας, με βάση τις δηλώσεις του στη …«γοητευτική δημοσιογράφο», πιστεύει ότι εάν δεν υπήρχε το Κυπριακό, τα θέματα που θέτει η Τουρκία μέσω απαράδεκτων διεκδικήσεων θα ήταν λυμένα, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση του ΚΥΠΕ.

Μιλώντας γενικά και όχι ειδικά, τέτοιες δηλώσεις είναι τουλάχιστον ανιστόρητες! Και ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να δώσει μια καλή εξήγηση… Το Κυπριακό δεν είναι δημοφιλές θέμα στην Ελλάδα, αλλά όταν γίνονται διαπραγματεύσεις “τα αίματα ανάβουν”. Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν και αυτή τη φορά, αν ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιχειρήσουν να το κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πάστορας ξύπνησε τα αντιτουρκικά αισθήματα του Ντόναλντ Τραμπ: ‘Η τους Πάτριοτ ή τίποτα…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal