Ο κόσμος άλλαξε… Ο πρώην “κατάσκοπος” της Σ. Αραβίας μιλά με Ισραηλινούς…




ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ DEFENCE POINΤ

Σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας, το ισραηλινό Channel 13 μετέδωσε συνέντευξη με τον 73χρονο πρίγκιπα Τουρκί μπιν Φαϊζάλ Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας! Ένα πρόσωπο με μακρά θητεία στη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου και πρώην πρεσβευτής του Ριάντ στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο…

Ένα πρόσωπο που σύμφωνα με ενδιαφέρον θέμα που δημοσίευσε πριν από μερικές ώρες η ηλεκτρονική εφημερίδα The Times of Israel, εκπροσωπούσε μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν θανάσιμος εχθρός του εβραϊκού κράτους, αλλά σήμερα πλέον μιλά για την εν ευθέτω χρόνω επίλυση του Παλαιστινιακού, που θα οδηγήσει «πολύ μακριά»…

  • Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και παρότι κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι παραπλανά την ισραηλινή κοινωνία υποστηρίζοντας, ότι χωρίς την επίλυση του Παλαιστινιακού, οι σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό του περίγυρο μπορούν να αναθερμανθούν. Κάτι εκκολάπτεται στη Μέση Ανατολή, είναι φανερό…

Ασφαλώς πολλές είναι οι ερμηνείες για το κίνητρο της συγκεκριμένης αναφοράς. Ας μείνουμε όμως στις επίσημες διακηρύξεις, ότι παρόλο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει – με προεκλογική σκοπιμότητα σύμφωνα με τον πρίγκιπα – ότι έχει βελτιώσει τις σχέσεις με τους Άραβες χωρίς να έχει επιλυθεί το Παλαιστινιακό, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Σε μια ειρωνεία της τύχης, η συνέντευξη μεταδόθηκε λίγο μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν στην Πολωνία, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικείμενο της συνάντησης, η «νέα εποχή» για τη Μέση Ανατολή…

Ο τρόπος που αναπτύσσει τη σκέψη του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στη συνέχεια έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον… «Δε χρειαζόμαστε τον κύριο Νετανιάχου να μας πει για τους κινδύνους που προκύπτουν από το Ιράν… το βλέπουμε στο έδαφος, βλέπουμε τις δραστηριότητές του στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν, ακόμα και στη Σαουδική Αραβία»!

Η συζήτηση ήρθε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση του σχεδίου ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή που προτείνει η κυβέρνησή του. «Τι τον συμβουλεύετε;», ήταν η ερώτηση του Ισραηλινού δημοσιογράφου.

«Την Πρωτοβουλία για την Αραβική Ειρήνη [Arab Peace Initiative] – προχώρα, κάνε το δικό σου», στην ουσία λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιο νέο σχέδιο, αφού το Arab Peace Initiative της Σαουδικής Αραβίας που προσυπογράφτηκε από την Αραβική Λίγκα (Arab League) το 2002 στη Σύνοδο της Βηρυτού και υιοθετήθηκε εκ νέου στη Σύνοδο του Μαρτίου 2017 στην Ιορδανία.

  • Πρόκειται για πρόταση τερματισμού της αραβο-σραηλινής διένεξης, η οποία στηρίζεται στην αναγνώριση του Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την αποχώρησή του από τις κατεχόμενες περιοχές, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συμπεριλαμβανομένης, παράλληλα με μια «δίκαιη» λύση του προσφυγικού ζητήματος με τους Παλαιστίνιους, με βάση την Απόφαση 194 του ΟΗΕ.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά απάντηση των Ισραηλινών, που δεν είναι και πολύ συνεργάσιμοι μέχρι σήμερα, αλλά κάποιες γενικές αναφορές καταρχήν θετικής υποδοχής (σ.σ. από τους πρωθυπουργούς Εχούντ Όλμερτ και Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο «σκληροπυρηνικός» Αριέλ Σαρόν το είχε απορρίψει και ως βάση για συζήτηση).

Για λόγους που αντιλαμβάνεται προφανώς ο ίδιος ο πρίγκιπας, αλλά και να εικάσουν οι υπόλοιποι, αποκαλεί «ευσεβείς πόθους» (wishful thinking) Ισραηλινών αξιωματούχων ότι υπάρχει πιο θερμή σαουδαραβική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Παράλληλα, φροντίζει αφενός να δηλώσει ότι υποτάσσεται απόλυτα στον Σαουδάραβα μονάρχη, αλλά και ότι η συνέντευξη που δίνει είναι προσωπική πρωτοβουλία του αυστηρά, άρα δεν δεσμεύει την επίσημη σαουδαραβική πολιτική.

  • Ο δημοσιογράφος Μπάρακ Ραβίντ στον οποίο ανήκει η μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, αποκαλύπτει ότι ο πρίγκιπας είχε συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνέντευξης, το οποίο «μεταφράζεται» ότι ο πρίγκιπας με όσα του είπε, επιθυμεί την αποστολή ενός μηνύματος που θα ακουστεί στο Ισραήλ…

Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε επίσημες θέσεις του σαουδαραβικού βασιλείου, ο πρίγκιπας Τουρκί δεν είχε επίσημες συναντήσεις με Ισραηλινούς, με την εξαίρεση ενός δείπνου με τον Σιμόν Πέρες, στο Νταβός της Ελβετίας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η απάντησή του στην έκκληση του Πέρες για πιο ουσιαστικές κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αρνήθηκε λέγοντας «κ. πρόεδρε, τίποτα στο Ισραήλ δεν μένει κρυφό»!

Ο πρίγκιπας Τουρκί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, διέρρηξε τα ιμάτιά του ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Σαουδάραβα μονάρχη ή διαδόχου και προκάλεσε το Ισραήλ να παρουσιάσει επιτέλους το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.

Ανέφερε τέλος, ότι δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του στην Ιερουσαλήμ. Όσα αναφέρει είναι ένα μήνυμα προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά στο Μεσανατολικό Πρόβλημα και πρέπει να προσεχθεί και να αποκωδικοποιηθεί…

Πρόσθεσε λοιπόν, ότι προσβλέπει «στην ημέρα που θα υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, που θα μπορώ να την επισκεφθώ αυτό που θεωρώ όχι μόνο ως ένα ιερό τόπο, αλλά έναν τόπο της Ιστορίας μου ως Άραβα και ως μουσουλμάνου. Ο Αβραάμ ο πατέρας μας, δεν είναι μόνο πατέρας των Εβραίων. Είναι και ο πατέρας των Αράβων. Η Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θέλω να δω πριν πεθάνω. Δυστυχώς, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα το δω»!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Αυξάνει την πίεση ο Τραμπ στον Ερντογάν: Ο καυγάς γίνεται για τους S-400 και τους Κούρδους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: