Αυξάνει την πίεση ο Τραμπ στον Ερντογάν: Ο καυγάς γίνεται για τους S-400 και τους Κούρδους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν μετέφερε σκληρό μήνυμα του Λευκού Οίκου στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, για το θέμα του συστήματος αεράμυνας S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σάναχαν ζήτησε από τον κ. Ακάρ την ακύρωση της παραγγελίας, και την αγορά αμερικανικών και ευρωπαϊκών συστημάτων, που ήδη πρόσφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί πρότειναν τα συστήματα Πάτριοτ, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T (ASTER 30-SAMP/T.

  • Ήταν η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε και το θέμα της Συρίας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει την απόφαση της Άγκυρας για επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα σε αντιπροσώπους των Κούρδων ότι δεν θα επιτρέψει να τους σφαγιάσουν οι Τούρκοι.

Ο Τούρκος υπουργός δεν ξέφυγε από τη γνωστή τουρκική θέση, ότι η αγορά των S-400 είναι ένα γεγονός. Η παραγγελία δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο κ. Ακαρ και απάντησε ότι η Τουρκία χρειάζεται και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα και είναι έτοιμη να αγοράσει από τις δυτικές αγορές. Οι Τούρκοι συμφωνούν να αγοράσουν τους Πάτριοτς, αν και θεωρούν το σύστημα υπερτιμημένο, αλλά χωρίς να ακυρώσουν τους S-400.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται να επιβάλουν στην Τουρκία πως θα οργανώσει την άμυνα τους. Σημειώνουν πως πρόκειται για εθνικής υπόθεση της κυβέρνησης της χώρας και ότι οι S-400 μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί στο τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα «κομμάτια» των S-400 θα αρχίσουν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο.

  • Ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να σημείωσε ότι το σύστημα S-400 αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την στρατηγική σχέση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Σάναχαν εξήγησε ότι η Αμερική θεωρεί την αγορά ενέργεια που αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη αγορά δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να διεισδύσει στο ΝΑΤΟ, και τονίζουν ότι τα ρωσικά πολεμικά συστήματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους τύπους άμυνας άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα και τη συμβατικότητα των αμυντικών συστημάτων και να παραβιάσουν την ασφάλεια και τη νοημοσύνη μεταξύ των μελών της συμμαχίας.

  • Είναι σημαντικό ότι χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, ρωτήθηκε για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Απάντησε ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σε ζητήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας, επίσης πραγματοποιούνται επαφές μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με την Γαλλία και την Ιταλία, για την αγορά του εναλλακτικού γαλλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T (ASTER 30-SAMP/T – S.S.)».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο Ταγίπ επιλέγει τον Πούτιν, όχι τον Τραμπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: