File Photo: Τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ (2Δ), υποδέχτηκε θερμά στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι, η Διαχειριστική Επιτροπή της ιστορικής πρεσβυγενούς ελληνικής κοινότητας με την 178χρονη ιστορία της, οι μαθητές, τα σωματεία και οι εκπρόσωποί τους, μα, πάνω από όλα, ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός. ΑΠΕ ΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας

Η ελληνική ομογένεια χαίρεται μαζί μας για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τονίζει ο Κουίκ

«Την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Όπως έλεγε και ο κορυφαίος διανοητής της γενιάς του ’30, ο Γιώργος Θεοτοκάς, η Ευρώπη είναι σαν ένας κήπος, που συγκεντρώνει με αρμονία τα πιο διαφορετικά λουλούδια, τα πιο αταίριαστα χρώματα. Έχω την αίσθηση ότι τούτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία οφείλεται στη λαμπρότητα της πρώτης σποράς, στη γοητεία της ακούραστης ζωντάνιας της ελληνικής γλώσσας, που πρώτη έσπειρε στον ευρωπαϊκό χώρο το σύμπλεγμα των δυναμικών αντιθέσεων, οι οποίες συνέθεσαν την ελληνικότητα» αναφέρει σε μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

  • Επίσης, ο κ. Κουίκ διαμηνύει πως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα αποτελεί σταθερά της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινωνίας υπενθυμίζοντας στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδηγεί πάντα προς τα Ελληνικά κείμενα, τα οποία μαρτυρούν τον Ελληνικό τρόπο διαλόγου και συνύπαρξης, δηλαδή τον Ορθό Λόγο, ο οποίος γέννησε τις οικουμενικές αξίες, που ακόμη νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, εκείνον που αποκαλούμε κόσμο της ελευθερίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Να μην λησμονούμε ότι οι δύο έννοιες, πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού, “dialogue’” και “democracy” είναι ελληνικές» συμπληρώνει.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως «το μοναδικό αυτό πνευματικό δημιούργημα, που λέγεται ελληνική γλώσσα, που είναι αδύνατο να επαναληφθεί στην ιστορία, αποτελεί το αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την ομογένεια σήμερα σε όλο τον κόσμο» και συμπλήρωσε: Μια πρωτοπόρα ιδέα, η οποία σχηματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Οι ελληνικές κοινότητες στην Αυστραλία υπήρξαν από τις πρώτες που πλαισίωσαν την προσπάθεια με δικές τους ανάλογες πρωτοβουλίες κι ακολούθησαν κι άλλοι.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση, ακούοντας τον οικουμενικό ελληνισμό, εκπλήρωσε τη βαθιά υποχρέωση προς τη γλώσσα του γένους μας με την ομόφωνη αποδοχή της Βουλής των Ελλήνων και αναφέρει πως «σήμερα η ελληνική ομογένεια χαίρεται μαζί μας, για τον απανταχού της γης εορτασμό της ημέρας της γλώσσας μας, η οποία είναι ο δικός μας τρόπος να νοούμε την ίδια τη ζωή, αλλά και τη συμμετοχή στο κοινό μας γίγνεσθαι ως οικουμενικών πολιτών».

Στο μήνυμά του, που εξεδόθη στις 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Κουίκ τονίζει καταληκτικά πως «το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με τη γλώσσα των Ελλήνων, των πρώτων ανθρώπων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πόλης».

 

Δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιγνίδια η ψήφος των ομογενών, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής

09/02/2019 09:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Be the first to comment on "Η ελληνική ομογένεια χαίρεται μαζί μας για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τονίζει ο Κουίκ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*