Δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιγνίδια η ψήφος των ομογενών, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής




Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού «το αντιμετωπίζουμε με τέτοια σοβαρότητα, ώστε να μην το τραυματίσουμε χωρίς λόγο. Η ΝΔ πάτησε πάνω σε μία ατυχή διαρροή και μία ατυχή επιστολή (σ.σ. του Ν. Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή»), προσπαθώντας να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν θα τη το επιτρέψουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.

Ο κ. Πουλάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής που επεξεργάζεται το εν λόγω ζήτημα, ανέφερε ότι «το μεγάλο θέμα είναι ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, από τους κατοίκους του εξωτερικού. Έχει π.χ. πολιτικά την ίδια αξία η ψήφος του γιου μου που την περίοδο της κρίσης πήγε έξω να πιάσει δουλειά; Την ίδια βαρύτητα του παππού μου που έφυγε πριν από 80 χρόνια στην Αμερική και έχει κάνει παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα; Τα οποία από την στιγμή που έχουμε “το δίκιο του αίματος” μπορεί οποιοσδήποτε με έναν γονιό Έλληνα να πάρει την ιθαγένεια, άρα τη δυνατότητα να ψηφίσει; Είναι ένα πολιτικό θέμα που συζητάει η Επιτροπή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολιτικά και συνταγματικά».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι η επιτροπή προτείνει οι Έλληνες απόδημοι να ψηφίζουν αυτοπροσώπως στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Επανερχόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι «εάν δεν υπήρχε η διαρροή στην “Καθημερινή”, δεν θα είχε βρει τρόπο η ΝΔ να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια για κάτι που δεν έλυσε τόσο καιρό ως κυβέρνηση». Η Επιτροπή «δουλεύει άψογα […] σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει το έργο της, θα το καταθέσει στον υπουργό και θα πάρει την κοινοβουλευτική οδό. Γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να λύνει και δύσκολα πολιτικά θέματα», τόνισε ο κ. Πουλάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων, «γιατί δεν ξέρουμε και ακριβώς πόσοι είναι […] σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 9.900.000 […] ακούμε ότι στις εκλογές ψηφίζουν 6.000.000 και λέμε ότι υπάρχει αποχή 40%-45%. Πάρα πολλοί δεν γνωρίζουμε εάν είναι συμπολίτες μας που εδώ και δέκα, είκοσι, σαράντα χρόνια, έχουν φύγει και ζουν σε άλλες χώρες, έτσι λέμε για αποχή; Έτσι, βάζουμε μία διαδικασία καταγραφής μέσα από ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να τα μάθουμε όλα αυτά», είπε.

08/02/2019 15:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζουν να στηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οι Αμερικανοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: