H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να τερματίσει την διοίκηση του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατό», ο κίνδυνος μπλοκαρίσματος στις διαδικασίες ερευνών και ανόρυξης φυσικού αερίου μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει απόφαση του Υπουργικού και το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επιστροφή στο αδιέξοδο» γράφει ότι λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ και οι δύο πλευρές επανέρχονται στο σημείο που διαφώνησαν μετά το περυσινό δείπνο, για πλαίσιο Γκουτέρες και γράφει ότι είναι χωρίς προσδοκίες η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών. Αλλού γράφει ότι το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης γνωμοδότησε χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να τερματίσει την διοίκηση του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατό». Η απόφαση είναι ένα σοβαρό όπλο που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Κύπρος, γράφει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον δεύτερο γύρο διαμάχης Λιλλήκα με ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εξάψαλμος στον Αβέρωφ από Βαρωσιώτες του ΔΗΣΥ” γράφει ότι η ενόχληση των Βαρωσιωτών για την στάση της Κυβέρνησης έναντι της κατεχόμενης πόλης και των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχήμα, ξέσπασε χθες με αφορμή το άδειασμα από την Πινδάρου των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι στα ύψη βρίσκονται οι τιμές λαχανικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον Ιούνιο ίσως υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την δημιουργία ειδικής μονάδας στήριξης γυναικών θυμάτων βίας, η οποία αποτελεί αδήριτη ανάγκη, καθώς οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν διασφαλίζουν την άμεση προστασία τους.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Κίνδυνος μπλόκου στο αέριο”, γράφει ότι κίνδυνος μπλοκαρίσματος στις διαδικασίες ερευνών και ανόρυξης φυσικού αερίου μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει απόφαση του Υπουργικού, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2014, για αδειοδότηση του εργοστασίου Hallliburton στην βιομηχανική περιοχή της Αραδίππου. Αλλού γράφει ότι με σαφείς ποινικές ευθύνες σε δύο επίπεδα θα είναι το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το οποίο θα παραδώσει την ερχόμενη Παρασκευή η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Πισσούρι η φύση εκδικείται το μπάζωμα τεσσάρων λιμνών πάνω από τις οποίες κτίστηκαν σπίτια τα οποία καταρρέουν.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Να λειτουργήσουν ως Κύπριοι με το βλέμμα στο μέλλον” γράφει ότι μπορεί η σημερινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων να είναι τυπικής σημασίας, αλλά αναμένεται ότι θα συζητηθούν θέματα ουσίας και διαδικασίας, τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει “όχι για γήπεδο γκολφ στο Κάβο Γκρέκο ενώ εξετάζονται άλλες περιοχές”. Σε άλλο θέμα γράφει “μειωμένα 40 εκ. ευρώ τα κονδύλια της ΕΕ για τους αγρότες”.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” αναφέρεται στην γνωμοδότηση χθες του Δικαστηρίου της Χάγης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να τερματίσει την διοίκηση του Αρχιπελάγους Τσάγκος το συντομότερο δυνατό. Αλλού αναφέρεται για την συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αραβική Σύνοδο με την ΕΕ στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι o Πρόεδρος της Europa Nostra, Πλάσιντο Ντομίνκο, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να ενεργήσουν για την υπό εξαφάνιση πολιτιστική κληρονομιά στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/02/2019 07:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: