Φωτογραφική διάταξη υπέρ Κουφοντίνα καταγγέλει η ΝΔ: Η απάντηση της κυβέρνησης

File Photo: Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης μιλά στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
Προβληματισμό για φωτογραφική διάταξη που αφορά στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά κύρωση Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ενσωμάτωση οδηγιών και εφαρμογή διατάξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, η καταγγελία αφορά κυρίως το άρθρο 37 που προβλέπει ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων λόγω εργασίας.

  • Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «επιχειρείται επέκταση του ευεργετικού υπολογισμού και σε εργαζομένους σε μονάδες αρτοζαχαροπλαστικής των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης της χώρας. Η εν λόγω ρύθμιση προάγει το ρόλο των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης με την παροχή κινήτρων για εργασία και εκπαίδευση των κρατουμένων. Ως εκ τούτου, η εξίσωση των εργαζομένων του αρτοζαχαροπλαστείου των αγροτικών φυλακών με τους εργαζομένους στο αρτοποιείο της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες δεν είναι απλώς ανεκτή αλλά και επιβεβλημένη καθόσον πρόκειται για παραγωγικές μονάδες με υψηλή παραγωγική δραστηριότητα και μάλιστα την πλέον κερδοφόρα για το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης».

Στόχος η ενιαία αντιμετώπιση των κρατουμένων, απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόνισε ότι «το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα θέμα που αφορά πολύ την κοινωνία αλλά και προσωπικά ανθρώπους που έχουν πληγεί… Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να διαστρεβλώνουμε στοιχεία. Σας έχω φέρει στοιχεία που αφορούν στη μείωση των κρουσμάτων βαριάς εγκληματικότητας».

  • Και ειδικά για την περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης, πρόσθεσε: «Το ζήτημα συγκεκριμένων αδειών που χορηγούνται από το Συμβούλιο της Φυλακής έχει βρεθεί στο επίκεντρο… Η διάταξη στην οποία αναφερθήκατε έχει να κάνει με την αντιμετώπιση συγκεκριμένου προβλήματος. Με προεδρικό διάταγμα μετράνε διαφορετικά οι μέρες κράτησης στα διαφορετικά καταστήματα αγροτικών φυλακών και τώρα επιδιώκουμε ενιαία αντιμετώπιση…

Δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί στο συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω του καταστήματος κράτησης, δίνονται ήδη τρεις μέρες αντί για δύο ή μία (δηλαδή το μέγιστο της αντιστοιχίας). Εχει 25 χρόνια μικτά και 19 καθαρά. Από τα 19 μέχρι τα 25 τα μεροκάματα όχι μόνο του συγκεκριμένου αλλά και όσων εκτίουν αντίστοιχες ποινές μπορεί να έχουν υπερκαλυφθεί.. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε μ’ έναν ενιαίο τρόπο τον υπολογισμό ώστε να μην υπάρξουν καταστήματα διαφορετικών ταχυτήτων.

Κλείνοντας, ο υπουργός αφού αναφέρθηκε σε παραδείγματα κι άλλων καταδικασμένων της 17 Νοέμβρη, που είχαν τα προνόμια κάποιων διατάξεων χωρίς να γίνει θέμα, κατέληξε: «ας αποφασίσουμε ποιο κράτος δικαίου είμαστε», τόνισε εν κατακλείδι ο υπουργός, αναφερόμενος».

Πορεία διαμαρτυρίας αγροτών στο κέντρο του Βόλου: Ζητούν άμεση συνάντηση με Δραγασάκη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal