Φόρμουλα για Καμμένο και Θεοδωράκη: Θα διατηρήσουν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών




Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακάλυψε τη “χρυσή τομή” για να διατηρήσουν τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών οι επικεφαλής των κοµµάτων. Αναμένεται, λοιπόν, σήμερα να εισηγηθεί στην αρµόδια επιτροπή  τη σχετική ρύθμιση, που στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα “ηρεμήσει” τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Θα λυθεί επίσης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και ο κ. Θεοδωράκης έχασαν αριθμό βουλευτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται “αποστάτες”. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτμαιού διαλύθηκε ενώ κινδυνεύει και αυτή των ΑΝΕΛ.

Οπως έγραψε το «Εθνος», η πρόταση που θα εισηγηθεί σήµερα στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, έχοντας τη σύµφωνη γνώµη της κυβέρνησης, δεν αφορά τροποποιήσεις για τη διατήρηση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων των δύο κοµµάτων, αλλά ενδεχοµένως µία προσθήκη στον Κανονισµό ώστε οι επικεφαλής τους να διατηρήσουν τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών.

Το σκεπτικό εδράζεται στην εκτίµηση ότι τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και ο Πάνος Καµµένος ηγήθηκαν πολιτικών κοµµάτων που εξασφάλιζαν στις εκλογές το επιτρεπόµενο ποσοστό για την είσοδό τους στη Βουλή.

Εποµένως εφόσον γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, οι ίδιοι απλώς θα έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολοµέλειας ως πολιτικοί αρχηγοί και να διατηρούν τα γραφεία τους στον χώρο του Κοινοβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πάντως ότι, για να συµφωνηθεί και να προχωρήσει µία τέτοια πρόβλεψη, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση και να µην υπάρξουν µεγάλες ενστάσεις από τα υπόλοιπα κόµµατα. Σηµειωτέον πως µία πιθανή προσθήκη για τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή θα αφορά και όλα τα κόµµατα που µελλοντικά µπορεί να βρεθούν σε ανάλογη θέση.

«Πυκνό» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Ιδιαιτέρως «πυκνό» αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπό κατάθεση και ψήφιση νομοθετικό έργο για τους επόμενους δύο μήνες: κάποια από τα νομοθετήματα είναι κοινωνικού χαρακτήρα, για παράδειγμα ο νόμος μετά το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, άλλα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα επί παραδείγματι η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων ή ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού Δικαίου, ενώ κάποια άλλα σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, όπως η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το τελευταίο, η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ δηλαδή, αναμένεται να είναι το μεγάλο θέμα στην κοινοβουλευτική ατζέντα την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η συζήτηση κυρωτικών νομοσχεδίων ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή και σε άλλη μία στην Ολομέλεια.

Επίσης, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών. Λεπτομέρειες απομένουν και για ένα άλλο νομοθέτημα, αυτό της κύρωσης παραχώρησης περιφερειακών λιμένων, μαζί με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ως μια μεγάλη τομή στον εκσυγχρονισμό του εταιρικού Δικαίου περιγράφεται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και η οποία είναι επίσης έτοιμη.

Ενώ ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί το εξόχως σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: με αυτό θα συστήνεται φορέας που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιπλέον με άλλες διατάξεις θα αντιμετωπίζονται θέματα λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Το πιο σημαντικό νομοθέτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι αυτό του νόμου μετά το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη: θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, αφού τότε λήγει η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο στις βασικές του γραμμές.

Επίσης αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για το διαχωρισμό εμπορικής δραστηριότητας και δικτύων της ΔΕΠΑ.

Για τα παραπάνω νομοσχέδια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και οι Θεσμοί, ωστόσο προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν στην περίοδο από τον Αύγουστο και μετά. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η σχετική έκθεση.

Εντός του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον ιππόδρομο, και ένα ακόμη για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υπόσχεση του Μητσοτάκη: Στις εκλογές που έρχονται η Ν.Δ. θα σαρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: