Ένας χρόνος μετά το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ: Διχάζει η οπλοκατοχή στη Φλόριντα




Ένα χρόνο αφού οι κοινοβουλευτικοί στη Φλόριντα υιοθέτησαν νομοθεσία για την ασφάλεια στα σχολεία και τον έλεγχο της οπλοκατοχής μετά το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ, το ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ.

  • Οι υπέρμαχοι του ελέγχου της οπλοκατοχής έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσουν μια πρόταση να φέρουν όπλα οι δάσκαλοι, ενώ οι συντηρητικοί επιθυμούν να ακυρώσουν τους νέους περιορισμούς για την απόκτηση όπλου. Οι δύο πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους τον επόμενο μήνα όταν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Φλόριντα.

Μετά το μακελειό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ, όπου ένας πρώην μαθητής άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 σκοτώνοντας 17 ανθρώπους μέσα σε πεντέμισι λεπτά, τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί σε σχολείο των ΗΠΑ, οι μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα άλλαξαν εντελώς τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.

Είκοσι πολιτείες υιοθέτησαν κάποιου είδους ρυθμιστικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την οργάνωση υπέρ του ελέγχου των όπλων Everytown for Gun Safety.

Η Φλόριντα, μια από τις πολιτείες όπου είναι πολύ διαδεδομένη η οπλοκατοχή, επέβαλε σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν όπλο περίοδο αναμονής τριών ημερών, ενώ αύξησε το ηλικιακό όριο για την αγορά τουφεκίων από τα 18 στα 21 έτη.

  • Επίσης η νέα νομοθεσία που υιοθέτησε η πολιτεία προβλέπει την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ένοπλου μέλους του προσωπικού στα σχολεία ή ενός αστυνομικού, καθώς και τη δημιουργία στις αίθουσες διδασκαλίας γωνιών όπου θα μπορούν να καλύπτονται οι μαθητές από τα πυρά.

Μετά το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ αποπέμφθηκε ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ, ενώ μια ειδική επιτροπή συνέταξε έκθεση 458 σελίδων στην οποία παρουσιάζεται τι συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου 2018 και γίνονται συστάσεις για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

Αν και όλα τα σχολεία της Φλόριντα είχαν περιθώριο σχεδόν ένα χρόνο για να συμμορφωθούν στις διατάξεις του νόμου, πολλά ακόμη δεν το έχουν κάνει.

  • «Τα σχολεία της κομητείας Μπρόουαρντ δεν είναι πιο ασφαλή σήμερα από όσο ήταν πέρυσι», δήλωσε η γερουσιαστής Λόρεν Μπουκ των Δημοκρατικών, η οποία συμμετείχε στην ειδική επιτροπή.

Αν και τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ενός ένοπλου μέλους του προσωπικού σε κάθε σχολείο, δεν στηρίζει την πρόταση της επιτροπής να επιτρέπεται στους καθηγητές να φέρουν κρυμμένα όπλα στην αίθουσα εφόσον παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο 148 ωρών. Βάσει του νόμου κάποια μέλη του προσωπικού των σχολείων επιτρέπεται να έχουν όπλο όχι όμως μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Το να φέρουν οι καθηγητές όπλα μέσα στις αίθουσες απαιτεί νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία μια οργάνωση υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της να σταματήσει.

«Δεν θέλουμε όπλα στις αίθουσές μας», δήλωσε η Γκάι Βάλιμοντ, επικεφαλής του παραρτήματος στη Φλόριντα της οργάνωσης Moms Demand Action For Gun sense In America, η οποία χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

  • Αντίθετη άποψη έχει ο Άντριου Πόλακ, η κόρη του οποίου σκοτώθηκε πέρυσι στο Πάρκλαντ.«Όποιος είναι αντίθετος δεν είχε μία κόρη να παρακαλά για τη ζωή της στον τρίτο όροφο, ελπίζοντας ότι κάποιος θα είναι εκεί για να τη σώσει», τονίζει.

Ενισχυμένοι από τις εκλογικές νίκες τους το 2018 οι Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί πιέζουν για την υιοθέτηση περισσότερων νομοσχεδίων από κοινοβούλια όλων των πολιτειών που θα επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς στην οπλοκατοχή.

Από την πλευρά τους οικογένειες των θυμάτων του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας ασκούν πιέσεις για ένα δημοψήφισμα το 2020 που να απαγορεύει την πώληση ημι-αυτόματων όπλων, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού.

Προειδοποίηση Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τον Nord Stream 2

 

13/02/2019 12:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: