Αντιδράσεις για επικήρυξη των οκτώ από Άγκυρα: Ανεπίτρεπτη, προκλητική ενέργεια, λέει η Αθήνα




Έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από αυτή της αντιπολίτευσης, προκαλεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, ανήμερα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, να επικηρύξει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους έχει δοθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ενέταξε του οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών που θεωρεί πραξικοπηματίες, επικηρύσσοντας κάθε έναν από αυτούς με 700.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016, με την Άγκυρα να τους εκζητεί έκτοτε για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

  • Σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τη χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη ενέργεια. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7, o κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «έχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται κάποιος να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και μένω σ’ αυτό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία ως σημαντική κίνηση στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο συναντήσεις όπου όλα είναι ωραία και καλά, χρειαζόμαστε απευθείας διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να προληφθεί κλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας να επικηρύξει τους οκτώ στρατιωτικούς ως προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία.

  • «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Τουρκίας επιχειρεί να αγνοήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία και τους έχει χορηγήσει άσυλο.

ΚΥΠΕ
05/02/2019 16:40

Λάδι στη φωτιά από τον Ερντογάν λίγο πριν φτάσει ο Τσίπρας: Επικήρυξε τους οκτώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: