Το πτώμα: Στο νησί υπάρχει προσέγγιση των δικοινοτικών συμμοριών, όχι των δύο κοινοτήτων…




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Σε ένα μάθημα που χρησιμοποιούσε ένα πτώμα ο καθηγητής της ιατρικής σχολής είπε το εξής στους φοιτητές του: «Ένας φοιτητής ιατρικής δεν πρέπει να σιχαίνεται, να αηδιάζει κανένα μέρος του ανθρώπινου σώματος».

  • Αφού το είπε αυτό, έβαλε το δάχτυλό του στον πισινό του νεκρού που ήταν πάνω στο τραπέζι. Ύστερα το έβγαλε και το έγλυψε. Μετά γύρισε προς τους μαθητές του που τον παρακολουθούσαν με έκπληξη και είπε: «Άντε κάντε και εσείς το ίδιο».

Οι φοιτητές, αφού κοιτάχτηκαν μεταξύ τους για ένα διάστημα μη ξέροντας τι να κάνουν, έκαναν και εκείνοι το ίδιο. «Κοιτάξτε», τους είπε ο καθηγητής, «εγώ έβαλα το μεσαίο μου δάχτυλο στον πισινό του, αλλά έγλυψα τον δείκτη. Εσείς, όμως, φάγατε το σκατό επειδή δεν ήσασταν προσεχτικοί»!

  • Άραγε έτσι είμαστε και εμείς; Είδαμε πολλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας, διαβάσαμε πολλά, αλλά δεν τα αντιληφθήκαμε. Πιστέψαμε σε πολλούς σοφούς ανθρώπους. Μάλιστα αποστηθίσαμε τα ωραία λόγια πολλών από αυτούς. Σε τι ωφέλησε; Σε τίποτε! Ο άνθρωπος είπε «είμαι έτοιμος να θυσιάσω ακόμα και το κεφάλι μου για να μπορούν οι άλλοι να εκφράζουν τις απόψεις τους», ενώ εμείς καταλάβαμε ότι είπε πως «θα πάρω το κεφάλι όσων δεν αποδέχονται τις απόψεις μου». Ή ξέρω και εγώ.

Υπάρχει για παράδειγμα και η εξής γνωστή ρήση: «Ενόσω οι έντιμοι άνθρωποι σε μια χώρα δεν είναι τόσο τολμηροί όσο οι άτιμοι, η χώρα αυτή δεν έχει οδό σωτηρίας». Επειδή δεν το αντιληφθήκαμε, το παρανοήσαμε και αυτό. Πώς το καταλάβαμε; «Ενόσω οι έντιμοι σε μια χώρα δεν είναι τόσο άτιμοι όσο οι άτιμοι, η χώρα αυτή δεν έχει οδό σωτηρίας». Και είδαμε ότι όλοι επιδιώκουν την ατιμία.

  • Μάλιστα, δίδονται συμβουλές από παντού σε όσους δεν είναι άτιμοι: «Αλλάξτε μυαλά!» Ένας φίλος μου είχε πει το εξής κάποτε όταν μια μέρα έκοψε τα μαλλιά του όλα: «Επειδή δεν μπορώ να αλλάξω το εσωτερικό της κεφαλής μου, άλλαξα το εξωτερικό της».

Τελευταίως η αστυνομία εμφανίζεται κάτω από πάρα πολλές υποθέσεις μέσα στην κοινότητά μας. Ναρκωτικά. Ληστείες. Απάτες. Φαίνεται ότι προσπάθησαν να αλλάξουν μυαλά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Διότι το να είναι κανείς άτιμος είναι τόσο δύσκολο όσο να είναι έντιμος. Μάλιστα είναι και πιο δύσκολο. Το να είναι κανείς έντιμος δεν χρειάζεται μεγάλο ρίσκο. Δεν κλέβεις. Δεν ληστεύεις. Δεν κάνεις απάτες. Λες πάντα την αλήθεια.

  • Το όνομά σου βγαίνει πιο πολύ για βλάκας, ανόητος. Μόνο αυτό. Αλλά χρειάζεται θάρρος για να είναι κανείς άτιμος. Θα πάρεις ρουσφέτι χωρίς να αφήσεις καθόλου ίχνη. Θα ληστέψεις τράπεζα. Θα κάνεις πλαστογραφία σε έγγραφα ρισκάροντας τα πάντα. Θα σκοτώνεις άνθρωπο. Θέλει θάρρος αυτό.

Γι’ αυτό είπαν ότι πρέπει να είσαι τόσο θαρραλέος όσο οι άτιμοι. Δεν είπαν να γίνεις κλέφτης, απατεώνας, δολοφόνος. Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους άτιμους και στους έντιμους; Οι άτιμοι τολμούν να πληρώσουν κάποιο τίμημα. Οι έντιμοι δεν τολμούν.

  • Οι φοιτητές της ιατρικής δεν πρόσεξαν την πονηριά του καθηγητή και έφαγαν το σκατό. Μήπως εμείς δεν το φάγαμε; Αν ήμασταν λίγο προσεχτικοί θα καταλαβαίναμε γιατί δεν αλλάζει για κάποιο λόγο το στάτους κβο σε αυτή την χώρα.

Αν τελειώσει αυτό το στάτους κβο, αν βρεθεί λύση, αν φύγει απ’ εδώ ο στρατός, θα παίρνουν αέρα κοπανιστό όλοι όσοι τώρα γλείφουν τα δάχτυλά τους βουτώντας τα στο μέλι. Στον τόπο τούτο υπάρχει προσέγγιση των δικοινοτικών συμμοριών, όχι των δύο κοινοτήτων. Και το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα σε αυτή την προσέγγιση υπάρχουν και υψηλόβαθμοι των δύο κοινοτήτων.

Αλλά εμείς ούτε εκείνος ο καθηγητής είμαστε ούτε οι φοιτητές του σε αυτή την ιστορία. Είμαστε απλώς το πτώμα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Εσείς είστε εχθροί της Τουρκίας, όχι εγώ: Η σκληρή απάντηση του Σενέρ Λεβέντ στον Μεβλούτ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: