Συνομιλίες Γκουαϊδό στο παρασκήνιο με τον στρατό για ανατροπή Μαδούρο:Απειλή τον χαρακτηρίζει ο ΥΠΑΜ




Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

  • «Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικές παράγοντες».

  • «Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που περιλαμβάνει την προσωπική ασφάλεια. Κάνουμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά διακριτικά», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.
  • Μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει υποσχεθεί στους στρατιώτες που τον υποστηρίζουν νέες εκλογές και μια πολιτική μετάβαση.

Ο υπουργός Άμυνας, Βλαντιμίρ Παντρίνο, δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την Βενεζουέλα ενάντια σε «όποια επίθεση, κάθε φύσης ή έντασης».

  • «Θα ήμασταν ανάξιοι των στολών που φοράμε και των συμβόλων της πατρίδας μας, αν δεν αντιμετωπίζαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή μια αναντίρρητη απειλή ενάντια στην πατρίδα», είπε σε παρέλαση στο Καράκας ο Παντρίνο.

Πόσο πιθανή είναι μία επέμβαση ισχύος από τις ΗΠΑ

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα κάνουν σε κάποιο σημείο χρήση ισχύος ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό ανέφερε στην El Tiempo ότι «είναι πολύ λεπτό ζήτημα», και πως ελπίζει πως δεν θα προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.

  • «Ωστόσο, οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του State Department, υποδεικνύουν ότι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική τους ισχύ, και όχι στρατιωτική, για να πιέσουν το καθεστώς Μαδούρο», τόνισε ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γκουαϊδό επιχείρησε να φέρει τον στρατό στο πλευρό του καταθέτοντας νόμο που προσφέρει αμνηστία, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

  • Με σχόλια του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο Παντρίνο χαρακτήρισε αυτό τον νόμο «έγγραφο χειραγώγησης», λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν πιστεύουν σε αυτό.

Την ίδια στιγμή σήμερα, η κυβέρνηση Μαδούρο υποτίμησε το νόμισμα της χώρας, το bolivar, κατά 34,83%, προκειμένου να συμβαδίσει με τη μαύρη αγορά.

Με τη θέσπιση ενός νέου συστήματος ανταλλαγής, η ισοτιμία καθορίστηκε σε 3.200 bolivars για κάθε δολάριο, κοντά στο ποσοστό των 3.118,62 που βρέθηκε στον ιστότοπο dolartoday.com, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για την παράλληλη αγορά.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστιαν Φρίλαντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Οτάβα θα φιλοξενήσει στις 4 Φεβρουαρίου μια συνάντηση των κρατών μελών της Ομάδας της Λίμα, με θέμα συζήτησης τα επόμενα βήματα για την Βενεζουέλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters
28/01/2019 21:40

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ και Σάναχαν για το Αφγανιστάν: Ενθαρρυντικές οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: