Σε εξαιρετική ημέρα ο Ολυμπιακός: Επικράτησε άνετα με σκορ 79-65 του Παναθηναϊκού, στο ΣΕΦ




Με ιδανικό τρόπο έκανε ποδαρικό στο 2019 ο Ολυμπιακός, με μια μεγάλη εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό, στο ΣΕΦ 79-65, στην πρεμιέρα του 2ου γύρου (16η αγωνιστική). Μια μαγική εμφάνιση, μια απόλυτη κυριαρχία, με δύναμη, υπεροχή στα ριμπάουντ και ταχύτητες από video game παρακολούθησαν οι φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων», απόρροια της σκληροπυρηνικής άμυνάς τους, αλλά και του MVP, Νίκολα Μιλουτίνοβ!

Σημείωσε 18 πόντους και μάζεψε 18 ριμπάουντ λες και δεν ήθελε να αποχαιρετήσει το… 20(18), σπάζοντας το ένα προσωπικό ρεκόρ μετά το άλλο! Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 10 νίκες, παρέμεινε στην τετράδα που δίνει πλεονέκτημα στα πλέι οφ, άφησε στις 3 νίκες λιγότερες τον Παναθηναϊκό, καλύπτοντας και τη διαφορά των δεκατριών πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ (93-80, 6η αγωνιστική).

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού τη φετινή αγωνιστική περίοδο, μετά από 2 ήττες στο ΟΑΚΑ για Α1 και Euroleague κι ενώ ακολουθεί ο ημιτελικός Κυπέλλου, πάλι στο ΟΑΚΑ, στις 13 Φεβρουαρίου. Εκτός από τον Μιλουτίνοβ, εξαιρετικός από τους Πειραιώτες ήταν και ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 18 πόντους (4/5 τρίποντα). Παπανικολάου (12π.), Πρίντεζης (11π.) και Ουίλιαμς-Γκος (7π., 5ας.) υπήρξαν καταλυτικοί.

Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοβ, ξεπέρασε το ρεκόρ του Ντίνο Ράτζα από το 2001 (17 ριμπάουντ) στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ενώ η δική του προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν τα 14 στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα εκτός έδρας. Παράλληλα μάζεψε 13 αμυντικά ριμπάουντ, τα οποία είναι κι αυτά ρεκόρ καριέρας (7 αμυντικά ριμπάουντ η καλύτερη επίδοσή του μέχρι πρότινος στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα). Οι 41 βαθμοί που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης αποτελούν επίσης προσωπικό ρεκόρ του κι ενώ η προηγούμενη κορυφαία επίδοσή του ήταν οι 36 μονάδες, επίσης στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα.

Από πλευράς Παναθηναϊκού, οι Νικ Καλάθης (13π.) και Λούκας Λεκαβίτσιους (10π.) ήταν οι μόνοι με διψήφιο νούμερο πόντων.

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος… όχι μόνο μετέβη στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει δια ζώσης το ντέρμπι «αιωνίων» αλλά έστειλε και φιλάκια στην «ερυθρόλευκη» κερκίδα και στη συνέχεια έκατσε δίπλα από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Εχθρικό κλίμα περίμενε τον Ιωάννη Παπαπέτρου στην πρώτη επιστροφή του στο ΣΕΦ από το καλοκαίρι όταν επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους «πράσινους». Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν να τον αποδοκιμάζουν, καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ένταση και προπηλακισμοί ακολούθησαν στη φυσούνα απέναντι στην αποστολή του Παναθηναϊκού, με τη λήξη της αναμέτρησης. Την ίδια ώρα, στη βασική σάλα του ΣΕΦ ο κόσμος δεν πήγαινε σπίτι του, έμεινε για αρκετή ώρα μετά με τα μεγάφωνα να μην σταματούν να παίζουν μουσική.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 41-25, 59-38, 79-65

Πιο δυνατά μπήκε ο Ολυμπιακός με τους Μάντζαρη, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Παπανικολάου, Τόμας και Λάσμε. Παίζοντας καλή περιφερειακή άμυνα και τροφοδοτώντας τον Μιλουτίνοβ στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» επέβαλαν το ρυθμό τους. Ξέφυγαν με 16-8 με καλάθι του Πρίντεζη, αλλά όταν ο Μπλατ έριξε τους Τουπάν και Λεντέι, ο Παναθηναϊκός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά με τον Μήτογλου να παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Ντεσόν Τόμας. Ο Μπλατ… ανακάτευε διαρκώς την τράπουλα, έριξε Βεξένκοφ και Μιλουτίνοβ στο «4» και «5», αλλά Παππάς και Μήτογλου (7π.) μείωσαν στο καλάθι, 16-14, με την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου. Ο Ολυμπιακός είχε 6/11 δίποντα έναντι 5/9 των «πρασίνων», ενώ ο Παναθηναϊκός τα είχε… σπάσει έξω από τα 6.75 με 1/8 τρίποντα.

Με επιμέρους σκορ 8-2 ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τη 2η περίοδο χάρη σε 2 τρίποντα από Στρέλνιεκς και Τουπάν, 24-16. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με δικό του 2-5, 26-21, από τρίποντο του Λεκαβίτσιους και δίποντο του Παπαγιάννη. Ο Γιώργος Μπόγρης πέρασε στο «5» για τους γηπεδούχους που «σκότωσαν» από την περιφέρεια τον αντίπαλο, με σερί 10-0, 36-21 και σκόρερ τους Ουίλιαμς-Γκος, Στρέλνιες και Παπανικολάου. Ο Νίκος Παππάς έκανε ό,τι μπορούσε και με δικούς τους πόντους οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 36-25, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν με απίστευτη δύναμη και αποφασιστικότητα. Κυνηγούσαν κάθε μπάλα, είχαν εξαιρετικό πάσινγκ γκέιμ, ταχύτητα… από video game στην εκτέλεση. Στην άμυνα, κυρίως, κράτησαν τον Νικ Καλάθη στο μηδέν στο πρώτο μέρος, με τον Βαγγέλη Μάντζαρη να είναι αυτός που είχε κληθεί να τον μαρκάρει στο μεγαλύτερο μέρος. O MVP της 2ης περιόδου, πάντως ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ο σέντερ του Ολυμπιακού, ήταν πανταχού παρών και με 10 πόντους, 12 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ και 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 15:43 συμμετοχής είχε επιβεβαιώσει στην πράξη και με νούμερα την υπεροχή των Πειραιωτών μέσα στη ρακέτα έναντι της πράσινης φροντ λάιν. Ο Σέρβος σέντερ διαμόρφωσε και το σκορ ημιχρόνου, 41-25. Μόλις 2 περισσότερα ριμπάουντ από τον Μιλουτίνοβ είχε ο Παναθηναϊκός στο α΄ μέρος (14)!

Οσο κι αν έγραφε στο πινακάκι του… “Don’t panick” στα τάιμ άουτ, o τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, αυτό δεν βοήθησε τους παίκτες του, όπως αποδείχτηκε από την εξέλιξη της 3ης περιόδου. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς πήρε «φωτιά» με 8 πόντους σε ένα δεκάλεπτο και 16 προσωπικούς μέχρι το 30 με 4/5 τρίποντα. Οι «ερυθρόλευκοι» πρόσφεραν υψηλό θέαμα, παρακινούμενοι από τις ιαχές των φιλάθλων τους και αφού πρώτα ξέφυγαν με +20 (49-29) από τρίποντο του Στρέλνιεκς… αγγιξαν και το +21 (59-38), μετά από τρίποντο και φάουλ του Βασίλη Σπανούλη. Ήταν μόλις οι πρώτοι πόντοι του αρχηγού του Ολυμπιακού! Η 3η περίοδος ολοκληρώθηκε με 59-40.

Ο Ολυμπιακός δεν θα έχανε αυτό το ματς! Η ανωτερότητά του από τον Παναθηναϊκό ήταν αδιαμφισβήτητη. «Μάσαγε σίδερα» και στην 4η περίοδο και δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να απειλήσει ποτέ. Έστω κι αν οι Λεκαβίτσιους, Καλάθης πέτυχαν συνεχείς πόντους, έστω κι αν ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να διαφυλάξει τουλάχιστον τη διαφορά των 13ων πόντων με την οποία είχε νικήσει στο ΟΑΚΑ (6η αγωνιστική), ο Ολυμπιακός το απέτρεψε. Ο Μιλουτίνοβ έδωσε τη θέση του στο τελευταίο λεπτό στον Γιώργο Μπόγρη και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο της ομάδας του Πειραιά, αλλά όταν ο Νικ Καλάθης με τρίποντο έριξε τη διαφορά στους 12 πόντους, 77-65, ο Μπλατ έβαλε και πάλι τον Μιλουτίνοβ μέσα, με εναπομείναντα χρόνο 16΄΄. Και ο MVP, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και του αγώνα κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ από τον Νίκο Παππά, για να ευστοχήσει και στις 2 βολές, 79-65. Ο Μιλουτίνοβ έδωσε τη θέση του στον ΛεΝτέι. Στα 2΄΄ ο Παππάς έκανε φάουλ και στον Σπανούλη, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να είναι άστοχος από τη γραμμή των βολών. Έπειτα από παρεμβολή του ΛεΝτέι η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Μετά το τάιμ άουτ του Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός είχε στη διάθεσή του 1,9’’. Ο Καλάθης έκανε την επαναφορά στον Γκιστ με τον Αμερικανό να αστοχεί από κοντά. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο νίκησε, αλλά κάλυψε και τη διαφορά των 13ων πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ (93-80 στην 6η αγωνιστική).

*** Οι Κώστας Φορτούνης, Γιάγκος Βούκοβιτς αλλά και Μπίμπαρς Νάτχο, έδωσαν το «παρών» στα επίσημα του φαληρικού γηπέδου. Μάλιστα ο Ισραηλινός μέσος, που κάθισε στο πλάι του Βούκοβιτς, φορούσε την φανέλα του αρχηγού της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη.

Διαιτητές: Λοτερμόζερ (Γερμανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Νέντοβιτς (Σλοβενία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος 7 (1), Τουπάν 5 (1), Σπανούλης 6 (1), Μιλουτίνοβ 18, Στρέλνιεκς 18 (4), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 12 (3), Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρικ Πιτίνο): Τόμας 8, Παπαγιάννης 4, Λάσμε 4, Παπαπέτρου 2, Παππάς 5, Γκιστ 4, Λεκαβίτσιους 10 (2), Λοτζέσκι, Καλάθης 13 (3), Αντετοκούνμπο 8 (2), Μήτογλου 7 (1)

04/01/2019 23:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ασπασία Βελονάκη
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: