“Η “Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” είπε ο Σαμαράς: Η Συμφωνία υποκρύπτει αλλαγές συνόρων




Με μία ιστορική αναδρομή στην ιστορία των Βαλκανίων ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.

“Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφερόταν στο ντόπιο ιδίωμα, αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια. Το αποκαλούσαν μακεδονίτικα για να μην που πως μιλούσαν βουλγαρικά, διότι με την Βουλγαρία είμασταν σε πόλεμο τότε” είπε ο κ.Σαμαράς.

Ο κ.Σαμαράς είπε ακόμη πως η υποκίνηση του θέματος υποκρύπτει αλλαγές συνόρων: “Το ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στην περιοχή στο μέλλον δεν μπορύμε να το ξέρουμε” είπε και προειδοποίησε πως η Συμφωνία θα δώσει λαβή σε περίπτωση που συνδυασμοί δυνάμεων χρησιμοποιήσουν την ΠΓΔΜ στο μέλλον για αλλαγές συνόρων και άλλες διεκδικήσεις.

“Οι σοβαρές χώρες προσέχουν πολύ τις δυνητικές συμμαχίες που μπορεί να αποβούν εις βάρος τους” είπε ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Κούβας και των ΗΠΑ των οποίων όπως είπε οι διπλωματικές σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν παρα το 2014.

Εκανε λόγο για ομάδα πίεσης μέσα στην Ελλάδα “μια παρέα” όπως είπε που παλαιότερα πίεζε για το Σχέδιο Ανάν το οποίο η Ελλάδα δεν δέχθηκε και χωρίς να προκληθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα: “Και τότε τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσο Παπαδόπουλο, ακραίο τον έλεγαν” και μίλησε για προσπάθεια αναθεωρητισμού με το παράδειγμα της καταστροφής της Σμύρνης που όπως είπε “κάποιοι αποκάλεσαν περίπου τουριστικό συνωστισμό”.

“Λένε πως είχα εγώ αναγνωρίσει ως Μακεδονία τα Σκόπια ως υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο αυτό αφορούσε μια τυπική εμπορική διαδικασία ρουτίνας εξάλλου τότε υπήρχε ακόμη Γιουγκοσλαβία και δεν υπήρχε κίνδυνος” είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

“Με κατηγορούν ότι ήμουν πολύ αδιάλλακτος.Τώρα εμφανίζονται κάποιοι και λένε πως ήμουν ενδοτικός. Τρικυμία εν κρανίω. Ή ότι έχτισα καριέρα με το Σκοπιανό. Είμαι 44 χρόνια βουλευτής και επέστρεψα εδώ με την ψήφο του ελληνικού λαού. Με λένε και μακεδονομάχο. Το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν την μομφή του μακεδονομάχου, αυτοί που πήγαιναν στα Σκόπια και χόρευαν με τον Γκρούεφσκι” είπε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει erga omnes στο όνομα της ΠΓΔΜ καθώς η χώρα δεσμεύθηκε μόνον στην χρήση του νέου ονόματος για εξωτερική χρήση, ενώ στο εσωτερικό είπε ότι θα το πράξει στο μέλλον και μάλιστα ανέφερε ότι στην ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Και κάλεσε τις επερχόμενες κυβερνήσεις να βρουν τρόπους να αποδεσμευτούν από την Συμφωνία.

“Δεν χρειάζονται πολλά” είπε ο κ.Σαμαράς, “δεν χρειάζεται άλλο από αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο αεροδρόμιο Μακεδονία: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.

HELLAS JOURNAL

Bonus στην κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών από FT : Θα μπορούσε και Nόμπελ ο Τσίπρας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: