Oι Πρέσπες βάζουν φρένο στις κρίσεις στις Ε.Δ.: Ήπιες και μετριοπαθείς ή ριζικές αλλαγές…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά τη ρηματική διακοίνωση που φτάνει στη χώρα μας από τα Σκόπια με τα όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, ξεκινά ο νέος κοινοβουλευτικός κύκλος και το δυνατό πολιτικό bras de fer με φόντο ένα από τα πιο σοβαρά εθνικά θέματα των τελευταίων ετών και είναι αυτό της ονομασίας της FYROM.

Η συζήτηση στην Ελληνική βουλή και βεβαίως τα όσα αναμένεται να εκτυλιχτούν στα επόμενα εικοσιτετράωρα, φαίνεται κατά ορισμένες πληροφορίες, πως κατεβάζουν τις στροφές της ταχύτητας με την οποία έδειξε πως θέλει να τρέξει τις υποθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, με πρώτο και βασικό θέμα την ανάδειξη νέου Αρχηγού για το Γενικό Επιτελείο.

  • Ανώτατες πηγές σημείωναν την εκτίμησή τους, πως «στο ρελαντί» θα παραμείνει η υπόθεση που αφορά το πρόσωπο το οποίο θα «κλειδώσει» ως νέος ο Α’ ΓΕΕΘΑ, το ίδιο φυσικά και οι κρίσεις για τους Αρχηγούς των Κλάδων, η θητεία των οποίων έληξε και αναμένουν- με την εύλογη άλλωστε αγωνία- αν θα συνεχίσουν το έργο τους για έναν επιπλέον χρόνο ή θα αποστρατευτούν. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τρεις Αρχηγοί, ΓΕΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ είναι εφικτό να παραμείνουν στις θέσεις τους έναν χρόνο ακόμη από τη στιγμή που σήμερα βρίσκονται στην ηγεσία Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού για δύο έτη και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ υπάρχει η δυνατότητα της παράτασης.

Βεβαίως οι κρίσεις για Α’ ΓΕΕΘΑ και τους τρεις αρχηγούς πήραν ήδη την παράταση -ξανά μέσω του Ελληνικού κοινοβουλίου -λόγω της συζήτησης και ψήφου εμπιστοσύνης προ της κυβέρνηση, αλλά το θέμα της FYROM, φαίνεται πως θα δώσει τον επιπλέον χρόνο.

“Ήπιες” κρίσεις ή ριζικές αλλαγές;

Πάντως υπάρχουν και οι πληροφορίες για τις επερχόμενες κρίσεις, τις οποίες σπεύδουν να τις χαρακτηρίσουν ως «ήπιες», από την άλλη πλευρά πάντως άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το νέο υπουργό λένε πως ο ίδιος εκείνο που θέλει, είναι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι άνθρωπος των αποφάσεων με τον οποίο να έχει απόλυτη συναντίληψη των πραγμάτων, πράγμα που μπορεί να μεταφραστεί και ως ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή στο Ελληνικό πεντάγωνο παρ’ ότι ορισμένα θέματα περιμένουν να πάρουν σειρά, η υπάρχουσα ηγεσία θέλει να περάσει το μήνυμα που λέει συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τη δουλειά μας και δεν αφήνουμε τίποτα να το κρατήσει ο χρόνος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως εκείνα που παραμένουν σε αυξημένη εγρήγορση, είναι τ’ ανακλαστικά όλων όσοι εμπλέκονται με την στενή παρακολούθηση της τουρκικής δραστηριότητας είτε αυτή είναι στην θάλασσα είτε αυτή είναι στον αέρα.

  • Οι εντολές που υπάρχουν από το νέο υπουργό παραμένουν οι ίδιες μ’ εκείνες που είχε δώσει κι από την θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήθελε πάντα να έχει πλήρη εικόνα για το παραμικρό και με τους Αρχηγούς και τους συνεργάτες τους να φιλτράρουν οτιδήποτε φτάνει στο Ελληνικό πεντάγωνο.

Το βέβαιο είναι πως η αποστροφή του νέου υπουργού πως οι καιροί είναι ταραγμένοι, αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή, τις πολιτικό-στρατιωτικές ασταθείς αλλαγές, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τα τεκταινόμενα στη Συρία και το «κρύο- ζεστό» στις σχέσεις Αμερικής Τουρκίας, ο κος. Αποστολάκης κάτι έχει «διαβάσει» και το σίγουρο είναι πως θέλει την Ελλάδα ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Ούτε ημέρα προσαρμογής για τον Αποστολάκη: Η ώρα των κρίσεων για τους Αρχηγούς φτάνει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: