Ούτε ημέρα προσαρμογής για τον Αποστολάκη: Η ώρα των κρίσεων για τους Αρχηγούς φτάνει…




Εδώ και λίγες ώρες ο Ναύαρχος Αποστολάκης έβγαλε την στολή και φόρεσε το κοστούμι του υπουργού Εθνικής Άμυνας κι απ’ ότι διημείφθη τόσο κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όσο και κατά τις πρώτες του δηλώσεις ως νέος ΥΕΘΑ στον προθάλαμο του υπουργείου, εκείνο που τόνισε δυο φορές είναι πως η περίοδος που διανύουμε είναι «περίεργη» και δεν υπάρχει περιθώριο να μην είμαστε ενωμένοι.

Τι βλέπει ο πρώην ΓΕΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ …

Σίγουρα εκείνο που βλέπει καλύτερα από τον καθένα ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και παραλαμβάνων το πολιτικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου άμυνας είναι πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει θέμα, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, εκεί που εφάπτεται η Ελληνική με την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

  • Οι αναλύσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας»- της άσκησης που ανακοινώθηκε μέσω του Τουρκικού τύπου- στο Αιγαίο, δείχνουν πως οι γείτονές μας θα θελήσουν με τον πλέον σαφή τρόπο να προκαλέσουν στα τέλη του Φεβρουαρίου.
  • Από την Ελληνική πλευρά φαίνεται ήδη πως τ’ αντανακλαστικά είναι σε ετοιμότητα, ενώ το επόμενο διάστημα όπως λένε Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η παρουσία των πλοίων επιφανείας στα ανατολικά, θα αυξηθεί ώστε τα πάντα να παρακολουθούνται από κοντά, μεταφέροντας άμεσα την εικόνα τα έμπειρα πληρώματα. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι πως μέρος του τουρκικού στόλου θα θελήσει να κάνει «παρέλαση» κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα και γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ ως ένδειξη ναυτικής ισχύος, προσπαθώντας να περάσει το δικό του μήνυμα.

Με αυτά τα δεδομένα και με μια ακόμη παράνομη navtex να θέλει να βάλει το ερευνητικό Barbaros εντός των Ελληνικών νερών τουλάχιστον για άλλες πέντε ημέρες, ο νέος υπουργός καλείται να διαχειριστεί μια περίοδο η οποία δεν εμπεριέχει, ούτε ημέρες προσαρμογής, ούτε «περιόδους χάριτος» μιας και η κλιμακούμενη ένταση που υπάρχει, αναλόγως των πολιτικών εντολών από την πλευρά της γείτονος, ίσως εξελιχθεί σε «επικίνδυνη κατάσταση» , όπως συνηθίζουν να την περιγράφουν οι αναλυτές που βλέπουν τις κινήσεις.

Ανώτατες πηγές μάλιστα σημείωναν σ’ ότι έχει να κάνει με το ερευνητικό Barbaros πως η Άγκυρα έχει αυξημένη ετοιμότητα ώστε να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε μπορεί σε σχέση με τις σεισμικές έρευνες ή να «βαφτίσει» κάτι ως ατύχημα προκαλώντας τεχνητή ένταση.

Η ώρα των κρίσεων για τους Αρχηγούς ΓΕΑ- ΓΕΣ- ΓΕΝ φτάνει

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται πως συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα και το θέμα του επερχόμενου ΚΥΣΕΑ που θ’ αποφασίσει το πρόσωπο του νέου Α’ ΓΕΕΘΑ.

Όπως εξηγούσε ο νέος υπουργός από το πρωί της Δευτέρας, αυτό το πόστο δεν μπορεί να μένει κενό και πρόθεση του πρωθυπουργού και του ιδίου είναι οι άμεσες κρίσεις για ν’ αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος Αρχηγός. Πρόθεση του υπουργού είναι να προχωρήσει το θέμα ακόμη και εντός της ημέρας.

  • Τα ονόματα που ακούγονται δεν είναι λίγα, αλλά η ονοματολογία μόνο κακό μπορεί να κάνει, εκείνο που μεταφέρεται από ανώτατα στελέχη του Ελληνικού πεντάγωνου είναι πως ο ίδιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης γνωρίζει πολύ καλά την υπάρχουσα ηγεσία των Κλάδων αλλά και ποιοι Αξιωματικοί ανώτατοι είναι κάτω από αυτή. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν δώσει στην υπηρεσία ότι περισσότερο μπορούν και ποιοι είναι ικανοί να πάρουν άμεσες και σωστές αποφάσεις κυρίως κρίσιμες στιγμές.
  • Άλλωστε ο ίδιος ο κος. Αποστολάκης πάντα προωθούσε το δόγμα της δυναμικής, των νέων και ικανών προσώπων που έχουν όραμα για το στράτευμα και ταυτόχρονα είναι ικανοί στις συνεργασίες και κυρίως αποδέχονται με σαφήνεια τη διακλαδικότητα.

Πιθανό ο ίδιος μέσα από τα πρόσωπα που θα εισηγηθεί προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας να θελήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προχωρήσει το ΚΥΣΕΑ σε ήπιες κρίσεις, κάτι που ίσως να προκρίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο, αυτή την περίοδο.

Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο ο Βαγγέλης Αποστολάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: