Του ΠANIKOY ΠANAΓΙΩΤΟΥ

Κι όμως συνέβη κι αυτό: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο σημείο να νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει δημόσια ότι δεν είναι πράκτορας του Πούτιν. «Ποτέ δεν εργάστηκα για τη Ρωσία» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση με βάση την αναφορά της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι το FBI πραγματοποίησε έρευνα για να διαπιστώσει αν ο Αμερικανός ηγέτης «ενεργούσε προς το συμφέρον της Ρωσίας».

  • Η χώρα βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις. Μαζί με όλα αυτά που συμβαίνουν (έρευνες, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, καταγγελίες, φυλακίσεις) για πιθανή εμπλοκή της Μόσχας κατά την προεκλογική περίοδο το 2016, με σκοπό να ευνοηθεί η υποψηφιότητα Τραμπ για την Προεδρία, προστέθηκε και το «κλείσιμο» της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Εκφράζονται φόβοι και για την ασφάλεια των πολιτών εξαιτίας μεγάλων κενών που δημιουργούνται σε αρκετούς ζωτικούς τομείς, από τους κινδύνους στην εναέρια κυκλοφορία πτήσεων έως τις αδυναμίες αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων ή φυσικών καταστροφών.

Όσον αφορά το θέμα της Ρωσίας και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, σε δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ» αναφέρθηκε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Αμερικανός ηγέτης κατάσχε τις σημειώσεις του μεταφραστή του και του είπε να μην πει σε κανέναν τίποτα για το τι άκουσε κατά τη συνομιλία τους. Σε άλλο δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίχθηκε ότι για τις πέντε συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα ο Τραμπ με τον Πούτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «επιδιώκει συστηματικά με εύσχημο τρόπο να αποκρύψει το τι είχε ειπωθεί».

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου «BuzzFeed», ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να έδωσε ο ίδιος εντολή στον τότε δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, να πει ψέματα στο Κογκρέσο για τα σχέδιά του να κατασκευάσει «Πύργο Τραμπ» στη Μόσχα, ζητώντας από τον Κόεν να καταθέσει ψευδώς ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανέγερση του πύργου στη Ρωσία είχαν ολοκληρωθεί μήνες νωρίτερα από την πραγματική τους λήξη.

  • Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κόεν συμφώνησε να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση στην Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνεται σε αρκετές αναλύσεις, μέσα από τα όσα θα πει, κατόπιν πολλών ερωτήσεων των μελών της Επιτροπής, θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προσωπική ανάμειξη στην πιθανή συνεργασία της Ρωσίας με το επιτελείο του κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και για άλλα ζητήματα.

Ο νυν δικηγόρος του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, σε συνέντευξή του στο CNN την Τετάρτη, για πρώτη φορά είπε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία πως συνεργάστηκε με την ρωσική κυβέρνηση, «αλλά, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε συμμετοχή στη συνεργασία», όπως υποστήριξε.

  • Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί, που έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή, ξεκινούν νέα έρευνα για την ενδεχόμενη «ρωσική εισβολή» στα πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ. Ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μόλερ, συνεχίζει τη δική του έρευνα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών και νομικών κύκλων, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση και δημοσιοποίησή της.

Αντίπαλοι του Προέδρου διατυπώνουν την άποψη ότι στο τέλος δεν θα αποφευχθεί η διαδικασία για την αποπομπή του και υποστηρικτές του θεωρούν απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά οι ΗΠΑ θα βιώσουν πανομοιότυπες στιγμές της περιόδου του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

Το κενό εξουσίας στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι του 1974 ήταν καθοριστικό για να συντελεστεί στην Κύπρο το διπλό έγκλημα, με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή. Μπροστά στην πιθανότητα να δημιουργηθεί και σήμερα ένα τέτοιο κενό εξουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, παραμονεύουν διάφοροι κίνδυνοι για την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των επεκτατικών επιδιώξεων της Άγκυρας. «Τουρκική» χαρακτήρισε προχθές τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, πραγματοποίησε πρόσφατα συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον (ακόμη και στον Λευκό Οίκο), ζητώντας την κατάργηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη συνεκμετάλλευση-μοιρασιά του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Ένα κενό εξουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να προωθηθούν τα σχέδια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τις επεκτατικές του βλέψεις από τη Θράκη έως την Κύπρο.

Επεκτατικά πλάνα έχει βέβαια και για τη Συρία, αλλά εκεί επειδή θα βρει απέναντί του τον Πούτιν (για τους δικούς του λόγους), υπερασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και το καθεστώς Άσαντ, μάλλον θα σκεφτεί διπλά να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες.

  • Και το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, αλλά αφορά και τη διεθνή σκηνή λόγω ενίσχυσης της πολύ-πολικότητας με νέες αντιμαχόμενες δυνάμεις.

Δυστυχώς, με βάση την ιστορική εμπειρία, τα κενά εξουσίας δεν άφησαν ποτέ καλές μνήμες στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται με βαθύ διχασμό και έλλειψη ενιαίας εθνικής στρατηγικής από μέρους του Ελληνισμού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

H οικονομία της Τουρκίας σε ακτινογραφία*: Μία ισχυρή χώρα θα μπορούσε να την γονατίσει

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: