Να ανεγερθεί το τείχος: Όχι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά μεταξύ κράτους δικαίου και διαφθοράς




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όσα τείχη χτιστούν, όσοι φράκτες κατασκευαστούν, όσα ηλεκτροφόρα σύρματα τοποθετηθούν και όσοι ένοπλοι φρουροί παραταχθούν, δεν θα σταματήσουν χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι λαοί χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής υπέφεραν από δικτατορίες, αυταρχικά καθεστώτα και εμφύλιους πολέμους. Σήμερα, υποφέρουν κυρίως από εκτεταμένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, με συνέπεια να επικρατεί βία, τρόμος και γενικευμένη εξαθλίωση.

  • Ο Αμερικανός ηγέτης ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού (3.145 χιλιόμετρα) ώστε να εμποδιστεί, όπως υποστηρίζει, η παράνομη είσοδος μεταναστών, ναρκωτικών και εγκληματιών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή από τις αρχές του χρόνου, δεν εγκρίνει ούτε ένα δολάριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έβαλε «λουκέτο». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια αναστολή λειτουργίας κυβερνητικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά στην ασφάλεια των πτήσεων.

Το μεταναστευτικό ζήτημα ταλανίζει την αμερικανική κοινωνία για δεκαετίες και χρησιμοποιείται κατά διαστήματα για κομματική εκμετάλλευση.

  • Πέρα όμως από τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις διαφορετικές αντιλήψεις (περί ρατσισμού και αμερικανικού ονείρου), καθώς και τις πιθανές κερδοσκοπικές πρακτικές στο εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ, το πιο σημαντικό στοιχείο (που καθορίζει τις εξελίξεις στον μεταναστευτικό τομέα) υποβαθμίζεται και ούτε καν αποτελεί μέρος των συζητήσεων για το τείχος, τη μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα βασικά αίτια που δημιουργούν τα καραβάνια των μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, ανθρώπινα και δίκαια η σημερινή μεταναστευτική κρίση στην Αμερική, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν δραστικά από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, αλλά και από τους ίδιους τους λαούς της περιοχής, οι απαράδεκτες καταστάσεις που έχουν μετατρέψει αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες σε όργανα τοπικών μαφιόζων και διεθνών τοκογλύφων (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

  • Όσο θα υπάρχουν διεφθαρμένες κυβερνήσεις, καρτέλ των ναρκωτικών, μαύρο χρήμα, φτώχεια, εγκληματικότητα, έλλειψη δημοκρατικών θεσμών και απάνθρωπα προγράμματα λιτότητας δήθεν για οικονομική προσαρμογή, οι στρατιές των απελπισμένων και πεινασμένων ανθρώπων θα αυξάνονται και κανένα τείχος δεν θα μπορεί να τους σταματήσει επειδή στους τόπους τους δεν απόμεινε καμιά ελπίδα.

Η πραγματική ανθρωπιστική κρίση δεν είναι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

  • Αν η Ουάσινγκτον και γενικότερα η διεθνής κοινότητα συνεχίσουν να αδιαφορούν ή, σε μερικές περιπτώσεις, να στηρίζουν νομιμοποιημένους εγκληματίες και πολιτικές που προκαλούν δυστυχία, ανασφάλεια και ακραίες ανισότητες, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Αντίθετα, το μεταναστευτικό πρόβλημα θα διογκώνεται και θα γίνεται πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση των συνεπειών του.

Ναι, χρειάζεται να ανεγερθεί ένα τεράστιο τείχος. Αλλά, όχι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά μεταξύ κράτους δικαίου και διαφθοράς, κάθε μορφής και κάθε επιπέδου διαφθοράς και αδικίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ψυχρός πόλεμος: Γιατί οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, αναβιώνουν συνειδητά μια πυρηνική κούρσα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: