Και τώρα το μεγαλύτερο ρίσκο της κυβέρνησης, οι Πρέσπες: Τα βλέμματα στραμμένα στο Ποτάμι




Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα στρέφεται τώρα στην εύρεση 151 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό άλλωστε προανήγγειλε χθες κι ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, όταν γνωστοποίησε ότι έφτασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση, λέγοντας:

«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών»

Ρόλο ρυθμιστή φαίνεται πως θα παίξει το Ποτάμι, το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει σήμερα.
Τα στελέχη του κόμματος καλούνται να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το αν οι βουλευτές του Σταύρου Θεοδωράκη θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του κόμματος αν και είχε αφήσει ανοιχτό το να ψηφίσει υπέρ, εντούτοις φαίνεται ως δέχεται ισχυρές πιέσεις από τρεις βουλευτές του, τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Γιώργο Αμυρά και τον Δημήτρη Τσιόδρα.

Στην περίπτωση που έστω κι ένας βουλευτής από το Ποτάμι υπερψηφίσει, τότε η Συμφωνία εγκρίνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αν ψηφίσει όμως “παρών” τότε η Συμφωνία περνάει μεν, χωρίς όμως 151 βουλευτές, το όριο δηλαδή που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.

Αν καταψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού, η μόνη ελπίδα του κυβερνώντος κόμματος στρέφεται στον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί από την αρνητική στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Το πρωί, μιλώνστας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ξεκαθάρισε πως η ψήφος του δεν θα είναι αρνητική. Ωστόσο, είπε πως δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει στην επικείμενη ψηφοφορία, καθώς, όπως υπογραμμισε , «πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και την θετική μου άποψη και την διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλη».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλώνστας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα”, είπε οτι οι διευκρινίσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, έχουν θετική κατεύθυνση.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «κατά τη γνώμη μου θα περάσει και πρέπει να περάσει». Παρέπεμψε, ωστόσο, στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Απολαμβάνει εμπιστοσύνης η κυβέρνηση: Επόμενη «μάχη» η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: