Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι συναντήσεις με ομάδες γιατρών σε όλες τις πόλεις που είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και η δεύτερη ποινική υπόθεση για μίζες σε ωτορινολαρυγγολόγους του δημοσίου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Και άλλες μίζες σε ωριλά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο εδώλιο οδηγούνται οκτώ ωτορινολαρυγγολόγοι του δημοσίου και τέσσερις δωροδοκήσαντες μέτοχοι και υπάλληλοι ιδιωτικού ακουολογικού κέντρου από το οποίο εκδίδονταν οι επιταγές μίζες. Αλλού, γράφει ότι ο Πάνος Καμένος αποτελεί από χθες παρελθόν από την ελληνική Κυβέρνηση αφού στο πρωινό τετ-α-τετ που είχε με τον κ. Τσίπρα του υπέβαλε τελικά την αναμενόμενη παραίτηση του εξαιτίας της διαφωνίας του για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι με αναφορές και στο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη «Η κατάθεση μου», ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε στο μνημόσυνο του Ραούφ Ντενκτάς καλώντας την ε/κ πλευρά να αλλάξει νοοτροπία και να μην θέλει την τ/κ πλευρά μειονότητα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν έπεισε η ε/κ πλευρά για Δένεια», αναφέρεται στην ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη βέβαιη ανανέωση της θητείας της UNFICYP όπως εισηγείται το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που διανεμήθηκε την Παρασκευή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και γράφει πως ο κ. Γκουτέρες καταγράφει τις εντάσεις λόγω των προκλητικών παρεισφρήσεων πολιτών στη νεκρή ζώνη σε μια ευθεία αναφορά στους Ε/κ γεωργούς της Δένειας. Αλλού, γράφει ότι ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Μίτλετον διερωτάται γιατί τα θέματα που αναφέρει ο Νίκος Κληρίδης στην επιστολή του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για τις σχέσεις δικαστών του Ανωτάτου με το δικηγορικό γραφείο «Χρυσαφίνης και Πολυβίου» δεν ηγέρθησαν από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα εντός δικαστηρίων. Σε άλλο του θέμα αναφέρεται σε νέα σύννεφα στην παιδεία με αφορμή τον σχεδιασμό για εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ύστατες προσπάθειες για ΓεΣΥ», γράφει πως συναντήσεις με ομάδες γιατρών (διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων) σε όλες τις πόλεις είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο ΟΑΥ ο οποίος ύστερα από το επίσημο «όχι» του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για το ΓεΣΥ εντατικοποίησε τις προσπάθειες του για προσωπική ενημέρωση των γιατρών εν αναμονή και των νέων συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες. Αλλού, γράφει ότι καταναλωτές εκφράζουν φόβους ότι οι εκπτώσεις κάποιων καταστημάτων είναι εικονικές κάτι το οποίο στηρίζουν στο γεγονός ότι κάτω από την αρχική (προτεινόμενη τιμή) υπάρχει άλλη κρυμμένη χαμηλότερη τιμή. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι οι χθεσινές καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για εκδρομική εξόρμηση στο Τρόοδος και έτσι μερικές χιλιάδες άτομα ταξίδεψαν προς τα πάνω.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρωτοβουλίες για στήριξη και εφαρμογή του ΓεΣΥ» γράφει ότι η επιτυχία του ΓεΣΥ δεν θα κριθεί την 1η Ιουνίου του 2019 αλλά σε ένα βάθος χρόνου κοντά στους δέκα μήνες, εκτιμά ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες το μεσημέρι την Κύπρο, ενώ πριν καλά-καλά κοπάσουν τα έντονα φαινόμενα αναμένεται και νέο κύμα την Τετάρτη με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σε άλλο της θέμα γράφει πως συνεχίζουν την απεργία οι οδηγοί λεωφορείων στην Πάφο λόγω μη καταβολής των μισθών τους.

Σταθερά στην πρώτη θέση το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: Δεύτερο “ανέβηκε” το STAR

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/01/2019 07:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: