Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου: Ένας Κύπριος Leader στη Διεθνή Αγορά Ακινήτων




Η πρόσφατη βράβευση του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου ως επιφανέστερου Κύπριου μάνατζερ του εξωτερικού, δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην διεθνή αγορά ακινήτων.

Ο θεσμός των “In Business Awards” αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας και των κυπριακής καταγωγής επαγγελματιών που διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Η βράβευση του κ. Παπαχριστοφόρου ως άξιου «πρεσβευτή» της κυπριακής επιχειρηματικότητας στη διεθνή σκηνή δόθηκε ως τιμητική διάκριση και δεν μπήκε καν σε διαδικασία ψηφοφορίας, καθώς η πορεία του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι κατά γενική ομολογία εξαιρετικά εντυπωσιακή.

O ίδιος, μιλώντας στο Ηellas Journal, την βραδιά της απονομής απέδωσε την επιτυχία στη σκληρή συλλογική δουλειά με ένα στενό επιτελείο εξειδικευμένων επαγγελματιών που γνωρίζουν άριστα το περιβάλλον της συγκεκριμένης αγοράς.

  • Όπως χαρακτηριστικά είπε από το βήμα των “In Business Awards”: «Κάθε επιτυχία στο διεθνές περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος  έρχεται ως αποτέλεσμα αφοσιωμένης δουλειάς, υπομονής και επιμονής, αλλά και ομαδικής προσπάθειας».

Ο κ. Παπαχριστοφόρου απέδωσε την τιμητική διάκριση και στην βοήθεια των στενών του συνεργατών τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και την στήριξη της οικογένειας του, ιδιαίτερα της συζύγου του Μαριάννας, που όπως εξήγησε με χιούμορ «μαζί με τον ίδιο παντρεύτηκε, ένα lap top, μερικά i-pad και πολλά αεροπλάνα»!

  • Ο κ. Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Invel Real Estate θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από μία σειρά εντυπωσιακών στρατηγικών επενδύσεων που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στην ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και στην αντίστοιχη αγορά της ΝΑ Ευρώπης από την «Πανγαία», την μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας(ΑΕΕΑΠ)στα Βαλκάνια.

Πρόσφατα τάραξε και πάλι τα νερά με την εξαγορά 21 μισθωμένων ακινήτων συνολικής μεικτής επιφάνειας 120 χιλιάδων τ.μ. της Τράπεζας Κύπρου, στην Λευκωσία, την Λάρνακα, την Λεμεσό, την Πάφο και την Αθήνα, έναντι τιμήματος που προσεγγίζει τα 150 εκ. ευρώ, ενώ μόλις προ ημερών οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία για την εξαγορά του εμβληματικού γυάλινου πύργου που κατασκεύασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο κέντρο της Σόφιας. Το κόστος του κτιρίου αποτιμάται στα 40 εκ ευρώ, ενώ η «ΠΑΝΓΑΙΑ» θα αναλάβει και τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 37-40 εκ ευρώ, ανεβάζοντας την  συνολική αξία της συμφωνίας σε περίπου 80 εκ. ευρώ.

  • Με τις κινήσεις αυτές η «ΠΑΝΓΑΙΑ» σφράγισε ένα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 300 εκ. ευρώ μόνο στην διάρκεια του 2018, ενώ σύμφωνα με το ιδιαίτερα φιλόδοξο αναπτυξιακό της πλάνο σκοπεύει να προβεί σε πρόσθετες αγορές ακινήτων αξίας 500-700 εκ. ευρώ ως το 2020, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο αξίας 3 δις ευρώ και εδραιώνοντας την θέση της σε πανευρωπαϊκό  επίπεδο.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2013 η «ΠΑΝΓΑΙΑ» διαχειριζόταν σχεδόν αποκλειστικά τα ακίνητα της Εθνικής ως θυγατρική της, αλλά με την είσοδο της Invel κατά 66% στην μετοχική της σύνθεση, άλλαξε στρατηγική και προσανατολισμό. Η επέκταση έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ήταν προσωπική επιλογή του επικεφαλής της Invel και πρώην κορυφαίου στελέχους της Deutsche Bank στον τομέα εκμετάλλευσης ακινήτων, Xριστόφορου Παπαχριστοφόρου, δημιουργώντας, σε μία περίοδο σταδιακής απόσυρσης της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, προϋποθέσεις εξωστρέφειας που θα συμβάλλουν στην γενικότερη τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

  • Ο κ. Παπαχριστοφόρου  υπήρξε  διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της Deutsche Bank RREEF Opportunistic Investments (ROI) που ειδικεύεται στις στρατηγικές επένδυσης σε ακίνητα υψηλής απόδοσης. Διετέλεσε συν-διευθύνων σύμβουλος του RREEF, για εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και συνέβαλε  στην εδραίωση της πλατφόρμας εναλλακτικών λύσεων του RREEF στην περιοχή του EMEA. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον πανίσχυρο βραχίονα ακινήτων του γερμανικού ομίλου συμμετείχε  σε περίπου 60 συμφωνίες, συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

Η πορεία του, ειδικότερα την τελευταία πενταετία είναι ασφαλώς εντυπωσιακή, αλλά όπως ο ίδιος τονίζει : “ σε όλες τις δύσκολες ανηφορικές διαδρομές δεν πρέπει να ξεχνάς από πού ξεκίνησες”. Και όπως ο ίδιος σημειώνει: δεν ξεχνά ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο…

Κίνηση “ματ” από την “ΠΑΝΓΑΙΑ” με τα ακίνητα της Τρ. Κύπρου: Αποδίδει υπεραξίες η στρατηγική Παπαχριστοφόρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: