Κίνηση “ματ” από την “ΠΑΝΓΑΙΑ” με τα ακίνητα της Τρ. Κύπρου: Αποδίδει υπεραξίες η στρατηγική Παπαχριστοφόρου




Mε μία επενδυτική κίνηση-ματ στο τελείωμα της χρονιάς η «ΠΑΝΓΑΙΑ», τάραξε τα νερά πετυχαίνοντας να ενισχύσει την θέση της έναντι του ανταγωνισμού και να εδραιώσει  το προβάδισμα της ως  μακράν η πρώτη σε μέγεθος και αξία χαρτοφυλακίου Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.

Η απόκτηση του φορέα διαχείρισης ακινήτων απόδοσης της Τράπεζας Κύπρου που περιλαμβάνει εμβληματικά κτίρια-φιλέτα στη Μεγαλόνησο, αλλά και στην Αθήνα, με ένα εντυπωσιακό τίμημα που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτεί το άνοιγμα των επενδυτικών οριζόντων της μεγάλης ελληνικής εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων που ας σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται ήδη στην Ιταλία και την ΝΑ Ευρώπη γενικότερα.

Επιπλέον, το παράδειγμα της «ΠΑΝΓΑΙΑ» δικαιώνει τους θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, καθώς η είσοδος ενός ιδιωτικού, αλλά άκρως εξειδικευμένου επενδυτικού σχήματος με πλειοψηφικό ποσοστό στην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έδωσε σημαίνουσα υπεραξία και στην κυριολεξία την απογείωσε μέσα σε μία μόλις πενταετία.

Μέχρι το 2013 η «ΠΑΝΓΑΙΑ» διαχειριζόταν σχεδόν αποκλειστικά τα ακίνητα της Εθνικής, αλλά με την είσοδο της Invel στην μετοχική της σύνθεση και την προστιθέμενη αξία της εμπειρίας του επικεφαλής της, Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, πρώην κορυφαίου στελέχους της Deutsche Bank στον επενδυτικό τομέα των ακινήτων, άλλαξε στρατηγική και προσανατολισμό.

Η πρόσφατη συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου αποτελούσε στρατηγική επιλογή του  κ. Παπαχριστοφόρου και κατέστη δυνατή χάρις και στην άριστη γνώση της Κυπριακής αγοράς που διαθέτει ο ίδιος, αντλώντας την καταγωγή του από την Μεγαλόνησο. Ο 49χρονος μάνατζερ ήταν αυτός άλλωστε που έφερε στην Invel μεγάλους θεσμικούς επενδυτές όπως το κορυφαίο βρετανικό equity fund Coller Capital και το αμερικανικό Castlelake.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της «ΠΑΝΓΑΙΑ» που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας ,η ελληνική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην αγορά του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών ( investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (“CYREIT”) με έδρα την Κύπρο, αλλά και στην αγορά δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 9 χιλ. τ.μ. περίπου που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή .

Το συνολικό τίμημα για τη Συναλλαγή θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €149 εκατ, ποσό ασφαλώς ασυνήθιστο για την σημερινή εικόνα στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης, η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αιρέσεις, δηλαδή λήψη έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κύπρου, ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέρους της Συναλλαγής και επιβεβαίωση από την Εταιρεία της πλήρωσης προαπαιτούμενων αναφορικά με τα ακίνητα και τη CYREIT , καθώς και την ολοκλήρωση του νομικού και τεχνικού ελέγχου των ακινήτων στην Ελλάδα. Η Συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 29.03.2019( το Long Stop Date)ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία εφόσον συμφωνηθεί γραπτώς μεταξύ των μερών.

Η CYREIT, η οποία έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της ,μέσω θυγατρικών εταιρειών , 21 εμβληματικά ακίνητα με μακροχρόνιες μισθώσεις,( ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ.  στην Κύπρο ( Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο).

Οι εκπλήξεις πάντως από την πλευρά της «ΠΑΝΓΑΙΑ» δε θα σταματήσουν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα η εξαγορά του ουρανοξύστη CITY TOWER που κατασκεύασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο κέντρο της Σόφιας , ενός εμβληματικού γυάλινου πύργου γραφείων 55.000 τ.μ. Το κτίριο είναι μισθωμένο στο σύνολο του από εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής ενώ στο ισόγειο  λειτουργούν  εμπορικά καταστήματα.

Τα ακίνητα που αποκτά η ΠΑΝΓΑΙΑ

1.    Το εμπορικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το γνωστό κατάστημα Leroy Merlin
2.    Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Althea Hotel στην περιοχή Πρωταρά το οποίο ενοικιάζεται στην Louis Hotels
3.   Το κτήριο Shacolas Tower στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στην H&M
4.    Το εμπορικό κέντρο Debenhams Apollon στη Λεμεσό το οποίο ενοικιάζεται στην Ermes Department Stores Pl
5.    Το εμπορικό κτήριο D. Nicolaou Zakaki στο Ζακάκι
6.   Το κτήριο Irida 3 Building στο οποίο στεγάζονται γραφεία. Το μεγαλύτερο μέρος ενοικιάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και το υπόλοιπο σε γνωστές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
7.   Το εμπορικό κτήριο το οποίο στεγάζει το Superhome Centre DIY
8.  Το Unicars Service Centre
9.    Δύο κτήρια που περιλαμβάνουν γραφεία, καφετερία και αίθουσες διδασκαλίας και τα οποία ενοικιάζονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
10.    Την πρώην υπεραγορά Ορφανίδης στο Ζακάκι, στην οποία έχει δημιουργηθεί το προσωρινό καζίνο
11.   Το κτήριο  Ellinas House το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου
12 Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Παιδείας
13.     Κτήριο τεσσάρων ορόφων στο Καϊμακλί μέρος του οποίου ενοικιάζεται από την Τράπεζα Κύπρου
14.     Βιομηχανικό ακίνητο το οποίο ενοικιάζεται από την Diapo Distribution Ltd
15.     Αποθήκες οι οποίες ενοικιάζονται από τον Όμιλο Λανίτης
16:  Το εμπορικό κτήριο Afentiko Anna Commercial Building
17.    Το κτήριο Athinodorou Business Centre στην Πάφο
18.    Βιομηχανική αποθήκη που ενοικιάζεται στην Printco Ltd
19.    Βιομηχανική αποθήκη στο Στρόβολο που ενοικιάζεται μερικώς στην TNT Express (Cyprus) Ltd
20.    Εμπορικό κτήριο στην παλιά πόλη της Λευκωσίας το οποίο ενοικιάζεται στα Gloria Jean’s Coffees.
21.    Κατάστημα στη Λευκωσία επί της λεωφόρου Αρμενίας

Με μικτές τάσεις έκλεισε η Γουόλ Στριτ: Ωστόσο ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: