Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό: Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι




Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι.

Στο τραπέζι θα τεθούν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ο προγραμματισμός των επόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Σε ο,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με πηροφορίες θα κυμανθεί από 8% έως 10% και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 880.000 μισθωτούς.

Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου η Εφη Αχτσιόγλου θα υπογράψει την υπουργική απόφαση και η αύξηση θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 20%.

Χθες, σε συνέντευξή της στο Documento η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική και άρα θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».

Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Ανέφερε ακόμα ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και οι βασικές προδιαγραφές της περιλαμβάνουν:
α) για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα και της βασικής οφειλής, μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 120 δόσεις.
β) Ρύθμιση και η εξόφληση σε δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017, με τις δόσεις για οφειλή έως 3000Euro να είναι έως και 36 για μεγαλύτερη οφειλή έως και 120.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αύξηση του κατώτατου μισθού για 880.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με την Αχτσιόγλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: