Ανοικτό το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου: Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΘΑ




Να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο φέρεται να έχει περιέλθει, θα επιχειρήσει μετά τις εξελίξεις στη γειτονική FYROM, αλλά και την άκαρπη χθεσινή προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών του, ώστε να αποσυρθούν από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σε μία κίνηση… ελιγμού χθες και προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη ψηφοφορία στα Σκόπια, προχώρησε στην ανάρτηση ενός tweet, στο οποίο αναφέρει πως “Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό”.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη βουλευτών του, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς των ΑΝΕΛ. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, ενώ το ίδιο φέρεται να έπραξαν και οι Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Κ. Κατσίκης.

Ωστόσο, τέσσερις βουλευτές (Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης και Ζουράρις) φέρεται να απάντησαν αρνητικά, επικαλούμενοι ωστόσο κυρίως …διαδικαστικούς λόγους, λέγοντας δηλαδή ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με δεδομένο ότι από αυτή απουσίαζαν οι κυρίες Κουντουρά – Χρυσοβελώνη.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς φωτογράφους και δημοσιογράφους ανέφερε: «Βγάλτε φωτογραφίες για να μην κάνετε σενάρια» και συμπλήρωσε πως κάποιοι «είδαν τον Κόκκαλη σε καφέ προχθές, ενώ ήταν στην Αχαΐα».

Απόντες από τη συνεδρίαση είναι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που βρίσκεται στη Σαγκάη, αλλά και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ωστόσο, δεν είναι βουλευτής. Την ίδια ώρα ωστόσο, παρών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, είναι ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης.

Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σε συνομιλίες του υποστηρίζει: «Δεν ζήτησα εξουσιοδότηση» και αρνείται τις πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

“Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός”
Νωρίτερα και κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, αναφορικά με την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ο υπουργός Άμυνας είπε:

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες σκέψεις του προέδρου των ΑΝΕΛ ήταν να αφήσει να περάσει το Σαββατοκύριακο, ώστε να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα έχει και σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ανοικτό μένει ωστόσο το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό στο οποίο όταν θα πραγματοποιηθεί (άγνωστο μέχρι στιγμής πότε) εκτιμάται ότι θα του ζητήσει να διώξει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ώστε να μην διαλυθεί το κόμμα του και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή έξοδο από την κυβέρνηση, χωρίς διαλυμένο κόμμα.

Αντιδράσεις μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από τη σκοπιανή Βουλή

HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: