Το είπε και αυτό ο Ερντογάν: Η Κύπρος απειλεί την Τουρκία! Γι’ αυτό …φοβάται και εξοπλίζεται!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το γνωστό θράσος του, χαρακτήρισε την… εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, «κακό γείτονα», που ανάγκασε την Τουρκία να ασχοληθεί με την αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς!

  • Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν  ισχυρίστηκε ότι είναι λόγω της Κύπρου που η χώρα του κατασκεύασε την αμυντική της βιομηχανία. Είπε δε χαρακτηριστικά πως  «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες». Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στη σύνοδο για την αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε και το όνομα των νέων ελικοπτέρων Τ625 που κατασκεύασε η Τουρκία: «Γκιοκμπει» που θα πει «Κύριος Ουρανός» στα ελληνικά.
  • Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, από την οποία ο Ερντογάν πήρε διαζύγιο προ πολλού.

Επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από μια μικρή χώρα, τμήμα της οποίας κατέχει στρατιωτικά από το 1974 και εντεύθεν για να δικαιολογήσει τους υπερβολικούς εξοπλισμούς της χώρας του. Εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται σε €352 εκατ. (1,9% επί του ΑΕΠ) το 2018 με δαπάνες που υποδιαιρούνται ως ακολούθως: €7,9 εκατ. για το Υπουργείο Άμυνας, €134,2 εκατ. για τη μισθοδοσία μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών και την καταβολή επιδομάτων, €147,5 εκατ. για την Εθνική Φρουρά (μισθοδοσία ΕΠΥ, μισθοτροφοδοσία οπλιτών, υπηρεσίες συντήρησης) και €61,9 εκατ. για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (προμήθεια, εκσυγχρονισμός, συντήρηση οπλικών συστημάτων, εκτέλεση έργων που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις). Οι δαπάνες για το 2019 θα κινηθούν στα €358.853.000, σύμφωνα με το κρατικό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και συζητείται αυτές τις ημέρες.

  • Σύμφωνα με το αμυντικό περιοδικό «Jane’s» το προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της Τουρκίας, για το 2019, παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 21,5% σε σχέση με το 2018, στα $ 17,3 δισεκατομμύρια.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αφορούν μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβάνουν τη Χωροφυλακή, την Ακτοφυλακή και τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defencereview.gr , ο λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί, τόσο πολύ οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας το 2019 είναι διπλός. Ο πρώτος λόγος είναι η μεγάλη πτώση της λίρας έχει αυξήσει τις τιμές των πρώτων υλών που προμηθεύεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία, άρα και την τελική τιμή των όπλων και των συστημάτων που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο δεύτερος λόγος είναι οι δαπάνες που απαιτούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Συρία.

Το προσωπικό

Η  Τουρκία με 355,200 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει ακόμη το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο χώρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα isozygio.wordpress.com, τo στρατιωτικό δυναμικό της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο εκτιμάται σήμερα σε 34.000 στρατιώτες.

Σε αυτούς προστίθενται 3.500 Τουρκοκύπριοι της λεγόμενης «Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας», οι οποίοι σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών με τοπική επιστράτευση από το ψευδοκράτος φτάνουν τους 26.000 άνδρες (11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή, 10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή).

Το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) υπολογίζεται σε 13.000, περιλαμβανομένου του προσωπικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο αριθμός των εφέδρων ανέρχεται σε 60.000 αξιωματικούς και οπλίτες, εκ των οποίων το 70% είναι ηλικίας από 20-34 ετών, το 20% από 35-45 ετών και το 10% από 45-50 ετών. Εξ΄αυτών, 12.000 συγκροτούν την Εθνοφυλακή και επανδρώνουν περί τους 90 Λόχους Κατοικημένων Τόπων πλησίον της Γραμμής Αντιπαράταξης. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της ΕΦ μειώθηκε η διάρκεια της θητείας από τους 24 στους 14 μήνες και προσλήφθηκαν 3.000 Συμβασιούχοι Οπλίτες ( πηγή: isozygio.wordpress.com).

Το ανισοζύγιο δυνάμεων είναι πρόδηλη και στο πεδίο των εξοπλισμών με την Εθνική Φρουρά να είναι ο… φτωχός συγγενής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η ελευθερία δεν χαρίστηκε από κανένα, καταχτιέται: Επιλογή είναι μόνο ο ξεσηκωμός…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: