Στον Ευφράτη δείχνει η Άγκυρα το πραγματικό της πρόσωπο: Χτυπούν τις κουρδικές θέσεις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δίνει τα «κλειδιά» της Συρίας στον Ταγίπ Ερντογάν;Αυτό το ερώτημα πλανιέται σε πολλές πρωτεύουσες χωρών, αλλά απάντηση δεν δίνεται. Φαίνεται ότι αυτή είναι η δεδηλωμένη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, όσο αργά κι αν γίνει αυτή η μετακίνηση των στρατιωτικών τμημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές η απόσυρση δεν θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες…

  • Από την άλλη πλευρά πάντως οι αναλύσεις που υπάρχουν για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν μπορούν να θεωρηθούν και οι καλύτερες, ιδιαίτερα όσες δίνουν εύσημα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έλεγαν διαρκώς πως μάχονται κατά του ISIS αλλά καθημερινά εκείνο που είχαν ως πρώτο σκοπό ήταν να χτυπήσουν Κουρδικές θέσεις.

Η συσσώρευση στρατευμάτων της Άγκυρας στην ανατολική όχθη του ποταμού δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του επιτελείου, που φαίνεται να έχει σχεδιάσει επιχειρήσεις και σίγουρα θα επιλέξει να το κάνει όταν ο φίλος Αμερικανός θα είναι μακριά. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα περιμένει το πότε θα ξεκινήσει η αποχώρηση των Πεζοναυτών, αν και φαίνεται ότι αυτό υποσχέθηκε ο Ερντογάν στον Τραμπ.

Η απόφαση για την αποχώρηση πάντως εκτός των γεωπολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτεί, προβληματίζει και για μια σειρά προβλημάτων που εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και που δεν λένε να τις ξεπεράσουν.

  • Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν γίνει από στρατιωτικούς αναλυτές αλλά και ap;o ανώτατα στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου, βγαίνουν σαφή συμπεράσματα για μια σειρά προβλημάτων. Πάντως εκείνο που μπορεί να πιστωθεί στην Άγκυρα, και είναι πολύ σημαντικό- που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων- είναι η πολεμική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.

Η φοβία των Τουρκικών στρατευμάτων να δράσουν χωρίς άρματα

Αφήνουν στα χέρια της Άγκυρας το μέτωπο κατά των τρομοκρατών που όπως σημειώνεται στις αναλύσεις, το περιβάλλον που δρουν τα Τουρκικά άρματα θεωρείται περιορισμένης «αρματικής απειλής», τα οποία προστατεύουν κυρίως τις «φοβίες» έκθεσης σε κίνδυνο του προσωπικού. Παρά τις όποιες προστασίες τα Τουρκικά άρματα δέχτηκαν πολλές επιθέσεις από αντιαρματικά πυρά με αρκετές απώλειες.

Μάλιστα τα πληρώματα των τουρκικών αρμάτων έδειξαν και υπερβάλλοντα ζήλο κάνοντας χρήση των πυροβόλων τους, εντός Κουρδικών περιοχών, πράγμα που αποδεικνύει πως ο στόχος τους μελλοντικά παραμένει ο ίδιος, το κυνήγι δηλαδή των Κούρδων μαχητών και όχι οι Ισλαμιστές τρομοκράτες.

  • Ανάμεσα στα λάθη των Τουρκικών στρατευμάτων που έχουν καταγραφεί συμπεριλαμβάνεται και η τάξη των πυροβόλων σε πολύ κοντινή απόσταση από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, πράγμα που αναδεικνύει την έλλειψη γνώσεων του όπλου του πυροβολικού που μπορούν να ταχθούν πολλά χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού πλήττοντας στόχους εκ του μακρόθεν.
  • Επιπλέον, οι βολές πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα- προφανώς λόγω λάθους συντεταγμένων- και πλήγματα κατά αμάχων, για τους οποίους δεν φαίνεται πως ίδρωσε η Άγκυρα.

Η μαζική επίθεση τακτικού στρατού και η υπερβολική χρήση πυρομαχικών καταδεικνύει κάτι ακόμα. Κατά τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει Τουρκικές δυνάμεις, φάνηκε η παντελής έλλειψη γνώσεων τακτικής και η στήριξη αποκλειστικά στον υπερπληθυσμό του αριθμού των στρατευμάτων.

Τουρκική Πολεμική Αεροπορία: Βόμβες γενικής χρήσης αντί όπλων ακριβείας

Τόσο μέσω twitter όσο και μέσω επίσημων ανακοινώσεων η Άγκυρα δείχνει ότι τα Τουρκικά μαχητικά πλήττουν στόχους στη Συρία. Η προπαγάνδα τους πάντως έχει δείξει ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν «έξυπνα όπλα».

    • Η πλειονότητα των αεροπορικών τους επιθέσεων, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αρκέστηκαν στις αφέσεις βομβών γενικής χρήσης οι οποίες δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις από τον στόχο τους.

Η Τουρκική πολεμική αεροπορία, έχει καταγραφεί πως δεν κατάφερε να πλήξει σε βάθος τις γραμμές ανεφοδιασμού και ενίσχυσης του ISIS, με την διοικητική μέριμνα των τρομοκρατών να συνεχίζεται κανονικά και να διακόπτεται ορισμένες φορές, μόνο όταν οι άλλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα όπλα που έπρεπε.

Την ίδια ώρα, οι ιπτάμενοι που έχουν αποστολές κατά του Ισλαμικού κράτους, καλούνται στις δικαστικές αίθουσες της Τουρκίας για τη γνωστή υπόθεση του αποτυχημένου πραξικοπήματος κι εκεί πρέπει ν’ αποδείξουν την αθωότητά τους.

  • Άλλωστε το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει πολλές φορές ότι δρα κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόδοσης ευθυνών από την ηγεσία-πολιτική ή στρατιωτική- αν δεν συντονιστούν είτε μεταξύ τους, είτε με τις άλλες δυνάμεις που χτυπούν τον ISIS.

Παράλληλα, λένε οι αναλύσεις δείχνουν ακόμη μια παράμετρο, πως η πολιτική έχει εισβάλει στο τακτικό επίπεδο το οποίο επηρεάζει καθώς έχει έναν επιπλέον στόχο που δεν είναι άλλος από τις επικείμενες κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκίας κατά τις οποίες ο Ερντογάν θέλει οπωσδήποτε να δείξει γι’ ακόμη μια φορά πως είναι ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας.

Σ’ αυτή την προβληματική επιχειρησιακά Τουρκία, φαίνεται ότι δόθηκε το «δαχτυλίδι» από τον Πλανητάρχη, στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, από την οποία η Αμερική έχει ματώσει κι έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.

Πολλοί μνηστήρες: Με το «καλημέρα» του 2019 οι αποφάσεις για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: