“Όνειδος” η χορήγηση ασύλου στον Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε η ουγγρική αντιπολίτευση




Οι ηγέτες τριών κομμάτων της ουγγρικής αντιπολίτευσης δημοσίευσαν χθες ανοιχτή επιστολή στην οποία αποκαλούν «όνειδος» τη χορήγηση ασύλου από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, V. Orban, στον πρώην Πρωθυπουργό των Σκοπίων, N. Gruevski γράφει ο Georgi Gotev στο Euractiv.

Τίτλος του κειμένου: Hungarian opposition denounces Gruevski’s case ‘disgrace’.

«Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε από τον ξένο Τύπο ότι η ουγγρική κυβέρνηση έδωσε άσυλο στη χώρα μας σε εγκληματία με διεθνές ένταλμα σύλληψης», γράφουν ο Bertalan Tóth, πρόεδρος του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Szabo Timea, συμπρόεδρος του Διαλόγου για την Ουγγαρία και ο Ferenc Gyurcsány, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Συνασπισμού.

«Είναι απαράδεκτο Ούγγροι διπλωμάτες να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν μέσα από τα Βαλκάνια με καταδικασθέντα σε φυλάκιση ετών εγκληματία και να καλύπτουν την υπόθεση με ψέματα όταν αποκαλύπτονται», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η ουγγρική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη διαχείριση της υπόθεσης Gruevski από το Κοινοβούλιο και τις Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Επιβολής του Νόμου. Διαμαρτυρόμαστε και αποστέλλουμε την επιστολή μας στις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις και πρεσβείες διότι δεν μπορούμε παρά να υπολογίζουμε στη διεθνή κοινή γνώμη», συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Δηλώνουν ότι παίρνουν αποστάσεις από τον Orban και την κυβέρνησή του, που επιτρέπει σε «φιλορώσους εγκληματίες, όπως ο N. Gruevski να κυκλοφορεί ελεύθερος όχι μόνο μεταξύ των Ούγγρων πολιτών αλλά οπουδήποτε στην ΕΕ». «Ζητάμε αντί του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, να εγκαταλείψει τη χώρα ο N. Gruevski», καταλήγουν.

Πιο κοντά στην αλλαγή του ονόματος

Οι βουλευτές της πΓΔΜ προχώρησαν χθες ακόμη ένα βήμα προς τη μετονομασία της χώρας και την άρση ενός βασικού εμποδίου προς την έξοδο από το αδιέξοδο δεκαετιών. 67 βουλευτές του 120μελούς Κοινοβουλίου υπερψήφισαν σχέδια τεσσάρων τροπολογιών επί του Συντάγματος της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία. 23 καταψήφισαν και 4 απείχαν, γράφουν το Euractiv και το πρακτορείο AFP.

Για να οριστικοποιηθεί η αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», απαιτείται η στήριξη των συνταγματικών μεταβολών από πλειοψηφία 2/3, 80 βουλευτών, στα τέλη Ιανουαρίου. Η διαδικασία ψηφοφορίας που οδηγεί στην αλλαγή του συντάγματος είναι περίπλοκη, επεξηγείται, και απαιτεί ψηφοφορίες με απλή πλειοψηφία και πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στις 19 Οκτωβρίου, η πλειοψηφία των δύο τρίτων επιτεύχθηκε οριακά. Εάν οι αλλαγές οριστικοποιηθούν, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να άρει το βέτο για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι η ‘Μακεδονία’ εκφοβίζεται από την Ελλάδα.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές προσκείμενοι στη δεξιά αντιπολίτευση -VMRO-DPMNE- πραγματοποίησαν διαδήλωση στα Σκόπια, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια του πρωθυπουργου Zaev να αλλάξει το όνομα της χώρας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το εθνικιστικό VMRO-DPMNE (στην οικογένεια του ΕΛΚ) έχασε την εξουσία το 2017 και τους τελευταίους μήνες βλέπει τις τάξεις του να εξασθενούν περαιτέρω, ενώ και ο πρώην ηγέτης του και Π/Θ, Nikola Gruevski, διέφυγε από τη χώρα για να αποφύγει ποινή φυλάκισης δύο ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Εγκρίθηκαν τέσσερις αλλαγές του Συντάγματος στα Σκόπια: Τέλος Ιανουαρίου το πέρας της διαδικασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: