Οι εξελίξεις που καθιστούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το κλειδί στην ευρύτερη περιοχή




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν ορισμένοι από τους άξονες ασφάλειας που συζητήθηκαν εκτενώς και κατά τον στρατηγικό διάλογο που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική.

  • Μπορεί η Άγκυρα φαινομενικά να έχει κάνει μια «ρελάνς» μέσω των επικοινωνιών σε ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις που αφορούν κυρίως την Συρία, ωστόσο ο Αμερικανικός παράγοντας σε απόλυτη εναρμόνιση με τους Ισραηλινούς, εδώ και περίπου δυο χρόνια εργάζονται στο να δημιουργηθεί μια συμμαχία που δεν θα επιτρέψει εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσαν με νόημα ανώτατοι Αξιωματικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Είναι πασιφανές πλέον πως εκείνο που ζητούν οι υπερδυνάμεις από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου κινείται πάνω σε δυο βασικούς άξονες, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές οι οποίες τονίζουν τη σημασία της πληροφορίας και της ανταλλαγής τους ανάμεσα στις χώρες που αναπτύσσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

  • Ο πρώτος είναι η ασφάλεια και η ηρεμία των εταιριών που είτε έχουν ξεκινήσει -στην περίπτωση της Exxon Mobil- είτε πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, ακόμη και νοτίως της Κρήτης.
  • Ο δεύτερος άξονας απαιτεί αν όχι τον πλήρη, αλλά τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου σ’ ότι έχει να κάνει με φορτηγά ή κάθε είδους πλοία που ίσως μεταφέρουν παράνομα φορτία, ικανά να εξοπλίσουν μέλη οργανώσεων και διεθνών τρομοκρατικών ομάδων.

Σ’ ότι αφορά τον πρώτο άξονα, εκείνο που υπάρχει στον σχεδιασμό και που έχει συζητηθεί εκτενώς είναι, πως πρώτες οι εταιρίες θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας, παρόμοιο μ’ εκείνο που ανέβηκε σε εμπορικά πλοία για να τα προστατεύσουν από τις επιδρομές των πειρατών στον κόλπο του Άντεν.

  • Απ’ εκεί και πέρα το Λιμενικό Σώμα και κυρίως οι Ειδικές Δυνάμεις θα είναι επιφορτισμένες στο να ελέγχουν εμπορικά πλοία, ακόμη και μικρότερα πλεούμενα που θεωρούνται ύποπτα ή επιπλέον αν από λάθος τους πλησιάσουν προς την περίμετρο ασφαλείας των «πλωτών ενεργειακών νησιών».

Τρίτη γραμμή ασφαλείας θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, γι’ αυτό άλλωστε και στο πρόσφατο ταξίδι του ο Ναύαρχος Αποστολάκης, Αρχηγός των ΕΔ, εκείνο που ζήτησε από τις Ηνωμένες πολιτείες ήταν η άμεση ενίσχυση με πλοία, ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στην ανοιχτή θάλασσα και ταυτόχρονα να μπορούν να ελέγξουν την αεράμυνα μιας περιοχής.

Επιπλέον στο κάδρο των ενεργειακών φρουρών έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση και τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τυποποίηση μέσω των συνεκπαιδεύσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Μέχρι τώρα εκείνο που καταγράφεται ως δεδομένο είναι οι συνεχείς εκπαιδεύσεις Ελλήνων, Κυπρίων και Αμερικανών στελεχών εξειδικευμένα για κάθε είδους ανορθόδοξη δράση. Παράλληλα οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει την πρόθεση να ενισχύσουν με υπερσύγχρονα υλικά τις δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου, πράγμα που αποδεικνύει τη σημασία που δείχνει σ’ αυτό τον άξονα η Αμερική.

  • Η συνεχή τυποποίηση μέσω των συνεκπαιδεύσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κινείται σε ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και καταπολέμησης τρομοκρατικών ενεργειών, αν και γι’ αυτές επιλαμβάνονται στην χώρα μας οι Ειδικές Δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ με την ολοένα και συχνότερη παρουσία του στην Κύπρο δείχνει πως έχει αναλάβει -μετά την Ελλάδα- κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση των Κυπρίων στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

  • Η τελευταία κοινή άσκηση που έγινε στη Μεγαλόνησο εκτός της αεροπορικής υπεροχής του Ισραήλ που φάνηκε με την αποστολή σχεδόν 80 αεροσκαφών, περιείχε και χερσαίες δυνάμεις που έφτασαν στο νησί με εκατοντάδες ελικόπτερα. Ανάμεσα σ’ αυτούς μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων που είχαν επικεντρώσει στις τακτικές μάχης μαζί με τους Κυπρίους συναδέλφους τους.

Το νέο έτος που φτάνει σε λίγες ημέρες, όπως σημειώνουν στο Ελληνικό πεντάγωνο, είναι χρονιά πολλών εξελίξεων και νέων διεθνών αλλαγών που ενδιαφέρουν άμεσα και τη χώρα μας ενώ σε επίπεδο συνεκπαιδεύσεων θα δούμε πολλά δεδομένα και νέα σενάρια στα οποία πρέπει ν’ ανταποκριθεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δείξει άλλωστε πως μπορούν να παίξουν τον ρόλο που χρειάζεται ώστε να προκρίνουν πάντα την Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες με ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή.

Στον Ευφράτη δείχνει η Άγκυρα το πραγματικό της πρόσωπο: Χτυπούν τις κουρδικές θέσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: