Λύσεις για το Σκοπιανό και το Κυπριακό ενάντια στο λαϊκό αίσθημα: Πως την είδαν οι ηγέτες μας;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν απορώ πλέον με τις ικανότητες του πολιτικού προσωπικού της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Αυτούς έχουμε; Διότι αν οι επιλογές μας είναι αυτές που βλέπουμε στις δύο Βουλές και στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα.

Θα μπορούσε να τεθεί και αλλιώς το ερώτημα ως απάντηση: Αυτούς επιλέγουμε. Άρα έχουμε και ευθύνες για τα λάθη τους και στην περίπτωση των παλαιοτέρων για τις προδοσίες τους. Διότι προδοσία, ήταν η παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.

  • Θα σταθώ στην περίπτωση της Κύπρου, διότι η υπόθεση του Σκοπιανού δεν τελείωσε ακόμα καθώς μερικοί ακόμα πιστεύουν ότι θα έχουμε εκπλήξεις. Οι βουλευτές που θα κληθούν να ξαναψηφίσουν στα Σκόπια δεν μπορεί να είναι τόσο διεφθαρμένοι και να πουλούν και τις συνειδήσεις και τις ψυχές τους. Και στην Ελλάδα, δεν αποκλείουν ότι το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, θα προκαλέσει μεγάλες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι απίστευτη η δυναμική όσων αντιστέκονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δυσκολεύουν πολύ τον Αλέξη Τσίπρα. Είχε μία μοναδική ευκαιρία να καταγγείλει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό και δεν το έπραξε. Και παρά το γεγονός ότι απέναντι του έχει και κάποιους εκπροσώπους του «τσαρλατανισμού», η Μακεδονία φοβάμαι ότι θα τον τιμωρήσει.

Στην Κύπρο ο καυγάς γίνεται για τη διχοτόμηση, τα δύο κράτη και την αμαρτωλή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και οι τρεις «λύσεις» προσφέρουν το νησί στην Τουρκία. Εκεί οδήγησε ο διεφθαρμένος πολιτικός κόσμος το πρόβλημα. Η μία «λύση» να είναι χειρότερη από την άλλη. Ακούω ότι και το ΔΗΚΟ φλερτάρει με τη Διζωνική και θλίβομαι. Δεν αφουγκράζονται τα θέλω του λαού ούτε αυτοί; Και θα συμμαχήσουν με τους υπόλοιπους για να εκβιαστεί ο λαός; Είναι ώρα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, για να γνωρίζουν οι πολίτες…

  • Τρεις «λύσεις» λοιπόν, που εξυπηρετούν την Τουρκία. Αυτή τη τύχη μας επιφύλασσαν οι πολιτικοί. Και στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, που δέχονται κάθε βλακεία που τους ξεφουρνίζουν οι Ελληνοκύπριοι συνάδελφοι τους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν. Ακούσαμε ξαφνικά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, να αναφέρεται στη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και …πάθαμε ένα σοκ, θα έλεγα, διότι αμφιβάλλω αν γνωρίζει τις πρόνοιες της και τις συνέπειες για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Και που θυμήθηκε άραγε ο κ. Κατρούγκαλος τη Διζωνική; Θα σας πω… Έκανε ένα πέρασμα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από την Αθήνα, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό τον οποίο παρακάλεσε να επαναφέρει τη Διζωνική και αμέσως άλλαξε μία στάση, που είχε επιβάλει από το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, ο τότε πρωθυπουργός, και είχε περιέργως συνεχίσει και ο κ. Τσίπρας, προφανώς λόγω του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Θυμάμαι, μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στις 15 Νοεμβρίου 2016, στην Αθήνα, που μου στοίχισε και μία απόλυση από την εφημερίδα όπου εργαζόμουν, είχα υποβάλει ερώτημα για την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όχι μόνο δεν αναφέρθηκε στη Διζωνική, αλλά μίλησε ως τον αγαπητό Βάσο Λυσσαρίδη: για εισβολή και για κατοχή.

“Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, δεν είναι διμερές», είχε απαντήσει ο κ. Τσίπρας. Και όταν αργότερα το επισήμανα σε συνεργάτη του, ο οποίος δεν είχε και πολλές γνώσεις στο Κυπριακό, μου απάντησε ότι αφαιρέθηκε (η διζωνική), προφανώς, από το πρωθυπουργικό λεξιλόγιο.

  • Η επαναφορά της Διζωνικής, από τον κ. Κατρούγκαλο, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των συντρόφων τους του ΑΚΕΛ, και αυτή η εξέλιξη είναι κακή και θα έλεγα και επικίνδυνη. Διότι το «κομμουνιστικό» κόμμα της Κύπρου, υποστηρίζει τη λύση του Χένρι Κίσιγκερ, και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Πως είναι δυνατόν, ότι και όσα κάνουν οι Αμερικανοί να είναι για το ΑΚΕΛ απαράδεκτα και ελεεινά, και στο συγκεκριμένο θέμα, που αφορά την τύχη της Κύπρου και του λαού της, το ΑΚΕΛ να υποστηρίζει μία πρόταση του ολέτηρα του νησιού, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής σχεδίασε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή; Το ΑΚΕΛ δεν έδωσε ποτέ απάντηση σε αυτό το μεγάλο ερώτημα…

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει ακόμα ένα γύρο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και στη συνέχεια θα πάει στη Λευκωσία. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει ο κ. Κατρούγκαλος στην κ. Τζέιν Χολ Λουτ, την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Θα επιμείνει στη θέση της κυβέρνησης Τσίπρα για μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις και μηδέν επεμβατικά δικαιώματα; Ή θα παρουσιάσει μία αλλαγμένη και ερμαφρόδιτη θέση; Διότι εάν δεχθεί παραμονή κατοχικού στρατού για κάποια χρόνια μετά τη λύση, όπως το ΑΚΕΛ, τότε θα αναλάβει και τις ευθύνες. Θα ψάχνει και τη δική του ψήφο στις εκλογές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, και τέτοια τύχη δεν του αξίζει.

Δεν είναι πολιτική μαγκιά να κλείνεις προβλήματα. Μαγκιά είναι να τα λύνεις προς όφελος της Πατρίδας σου… Η «διευθέτηση» που προωθείται στην Κύπρο, σημαίνει καθαρή νίκη της Τουρκίας, έλεγχο του νησιού από την κατοχική δύναμη και νέα προβλήματα στο Αιγαίο. Απελευθερωμένη από τον «βρόγχο» του Κυπριακού, η Τουρκία θα ασχοληθεί με τα νησιά και τη Θράκη. Εδώ είμαστε και θα τα λέμε. Θα τα διηγούμαστε και θα κλαίμε…

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ (για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας): Αν αποφασίσατε κ. Πρωθυπουργέ να ακολουθήσετε τα βήματα των συντρόφων σας στο ΑΚΕΛ, αυτό δεν αλλάζει το πιο σημαντικό γεγονός, που θα ακολουθεί για πάντα την πολιτική σας ιστορία: ότι αν και δεν φέρεται καμία ευθύνη για τις προδοσίες που ξεκίνησαν το 1960, θα τις φορτωθείτε στην πλάτη σας. Είναι ασήκωτο το φορτίο. Δεν μιλάμε για ένα όνομα, που κακώς το δώσατε, αλλά για μία χώρα και το λαό της… Που ευτυχώς θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά από τους ηγέτες του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ουδείς αντιλήφθηκε τους λόγους για τους οποίους ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Άντρος Κυπριανού, και τα στελέχη του κόμματος του, επισκέφθηκαν τη Νέα Υόρκη. Ξόδεψαν τόσα χρήματα σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία για να ενημερώσουν ότι δεν συμφωνούν με τη νέα θέση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη… Δεν έστελναν καλύτερα ένα γράμμα, για να μην χαθούν τα λόγια τους στη μετάφραση; Ο κ. Κυπριανού ξεχνά ότι όσα υποστηρίζει είναι κουβέντες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να τον χρησιμοποιεί ως βαποράκι για να διχάζει το εσωτερικό μέτωπο… Και καταγράφω τα παραπάνω όχι επειδή πιστεύω τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μετά από 44 χρόνια αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία ΔΕΝ επιθυμεί λύση, αλλά τον έλεγχο όλης της Κύπρου. Αλλά για να επισημάνω ότι ο «εμφύλιος» πόλεμος ανάμεσα στους «διζωνιστές» προκαλεί μεγάλη ζημιά στην Κύπρο και στο λαό της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μήπως η αντικυπριακή δήλωση της Μόσχας ήταν η εξυπηρέτηση του Πούτιν στον Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: