Μήπως η αντικυπριακή δήλωση της Μόσχας ήταν η εξυπηρέτηση του Πούτιν στον Ερντογάν;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Καλώς έπραξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έθιξε στη Μόσχα το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, σε μία εποχή όπου αυξήθηκε η επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης και το casus belli σε βάρος της Ελλάδας διατηρείται και ενισχύεται.

  • Και τα είπε στον «σωστό άνθρωπο», που λέμε και στην Κύπρο, διότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που απειλεί ανεξάρτητες χώρες ως να είναι ιδιοκτήτης τους, είναι αυτός που έπεισε τον Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ένα επικίνδυνο υπερόπλο που θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας.

Δυστυχώς ο ηγέτης του «ξανθού γένους», που έδεσε τη χώρα του στο άρμα της Τουρκίας για ειδικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μεριά της κατοχικής δύναμης, την οποία ενισχύει με όλους τους τρόπους.

Μετά τη δραματική πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου το καλοκαίρι, ο κ. Πούτιν έσπευσε να στείλει μερικά εκατομμύρια τουρίστες στα παράλια της Τουρκίας, αλλά και επενδυτές. Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ρωσικά κεφάλαια ρέουν στην Τουρκία και αντικαθιστούν όσες δυτικές εταιρείες έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν, καθώς η χώρα εξελίσσεται σε ακραία, και σε φανατικά ισλαμική.

  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί τον κ. Ερντογάν στρατηγικό του σύμμαχο, και μαζί με το Ιράν έχουν σχηματίσει ένα επικίνδυνο τρίγωνο στη Μέση Ανατολή, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει και περιφερειακό πόλεμο. Ενώ ο ίδιος ο κ. Πούτιν διατηρεί καλή επαφή με το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την ίδια στιγμή επιτρέπει τις αντισημιτικές ενέργειες της Άγκυρας και της Τεχεράνης και φαίνεται ότι μαζί με τον κ. Ερντογάν παραβιάζουν όλες τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, βοηθώντας την οικονομία του, αλλά και συντηρώντας την πολεμική βιομηχανία του.

Αλλά, ακόμα και αν αυτά είναι σχετικά μακριά μας, που δεν είναι, και δεν μας αφορούν ως Ελλάδα και Κύπρος, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός της στρατηγικής συμμαχίας της Μόσχας και της Άγκυρας. Όταν χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία ομιλούν για στρατηγική συμμαχία, αυτή περιέχει τα πάντα. Και τη σύμπραξη σε περίπτωση πολέμου. Είναι αυτό το στοιχείο που λείπει από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν στηρίζουν τους πιστούς συμμάχους τους μέχρι το τέλος. Δεν κάνουν την έξτρα προσπάθεια. Εκτός του Ισραήλ, για το οποίο εάν κινδυνεύσει θα σπεύδουν να το βοηθήσουν στρατιωτικά, αφήνουν ακάλυπτους τους υπόλοιπους συμμάχους τους. Κάτι που κάνει ο κ. Πούτιν για τους δικούς τους.

  • Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, έχουν δημιουργηθεί ξανά δύο κόσμοι και ο ψυχρός πόλεμος επανήλθε δριμύτερος. Τούτη τη φορά, τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο μονομάχων, είναι απόλυτα καταστρεπτικά. Τόσο η Αμερική, όσο και η Ρωσία απαιτούν πλήρη υποταγή. Η δεύτερη συνοδεύει και με απειλές όσους δεν συμμορφώνονται. Η ρωσική παρέμβαση εναντίον της Κύπρου ήταν ακραία απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η απειλή περιείχε και το στοιχείο του πολέμου, και αν δεν με πιστεύεται διαβάστε ξανά τη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Μίλησε για την Κύπρο ως να ήταν ένας δορυφόρος της. Μίλησε με τον ίδιο απειλητικό τρόπο που χρησιμοποιεί η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντί να συγκρατήσει τον Ερντογάν, υποθάλπτει την επιθετικότητά του…

Και εδώ τίθεται το μείζον θέμα: εάν η Μόσχα εξυπηρέτησε την Άγκυρα στην πολεμική της εναντίον της Κύπρου, εκδίδοντας αυτή την ελεεινή και απειλητική ανακοίνωση. Και βεβαίως, για να διαλύονται οι μύθοι των «ψεκασμένων», πρέπει να τονίσουμε ότι η ορθόδοξη Ρωσία, εξυπηρετεί την ισλαμική Τουρκία, εναντίον της ορθόδοξης Κύπρου. Τόσο απλά και τόσο καθαρά…

  • Όλο και περισσότερο συγκλίνουν οι πληροφορίες περί αυτού, ότι ο κ. Πούτιν εξυπηρέτησε τον κ. Ερντογάν, και θα επανέλθουμε διότι θα υπάρξουν νέες πληροφορίες για το μείζον αυτό ζήτημα…

Και γράφοντας τα παραπάνω, δεν μπορώ να μειώσω την προσφορά της Μόσχας στο Κυπριακό. Όταν όλοι μας ζητούσαν να αυτοκτονήσουμε και να υποστηρίξουμε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, η Ρωσία κατέθεσε το περίφημο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως από τότε, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και η Ρωσία έγινε η πιο στενή σύμμαχος της χώρας που κατέχει την Κύπρο, της Τουρκίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Παραποίησε τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ για τα F-35 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Έτσι φαίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: