ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μπαίνουν δυναμικά στην συμφωνία-σταθμό για τον αγωγό EastMed




Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην πόλη Μπερσεβά του Ισραήλ της Πέμπτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τους Πρωθυπουργούς του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο ραντεβού των τριών ηγετών – όπως ανακοινώθηκε- θα είναι η Κνωσός.

Η επιλογή της Μπερ Σεβά δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η πόλη συνενώνει το παρελθόν με το μέλλον, αφενός λόγω της πλούσιας ιστορίας της και αφετέρου με το ραγδαία αναπτυσσόμενο ρόλο της ως κέντρο κυβερνασφάλειας και έρευνας και καινοτομίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής έχει θεσπιστεί σε «θεσμό στρατηγικού χαρακτήρα και στόχος είναι να εδραιώσουμε περιοχή ως περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης, έχοντας επίσης στόχο το να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, τους κινδύνους, τις απειλές. Να διακηρύξουμε ότι επιθυμούμε η περιοχή να είναι περιοχή συνεργασίας».

Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες τους οι τρεις ηγέτες «δώσαμε έμφαση σε περιφερειακά θέματα, ζητήματα ενέργειας, έρευνας και καινοτομίας, ψηφιακής πολιτικής, κυβερνοασφάλειας και αγροτικής συνεργασίας.

  • Ο αγωγός EastMed», είπε, «έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξί. Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή του δρόμου αυτού ανοίγουμε και δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».
  • Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2019, στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσσό με ενδεχόμενη συμμετοχή αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που στηρίζουν τις προσπάθειες και τη συνεργασία των τριών χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης η οποία περνά μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στο Αιγαίο, αλλά και του σεβασμού στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον EastMed, λέει ο πρέσβης στο Ισραήλ

Σε δήλωση κατά τη Σύνοδο προέβη και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εκ μέρους του Προέδρου της χώρας κ. Ντόναλντ Τραμπ, σας ευχαριστώ που επιτρέπετε να πω λίγα λόγια και να εκφράσω συγχαρητήρια σε αυτή την ιστορική στιγμή.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • Αυτή η συνεργασία αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές αξίες που οι τρεις χώρες μοιράζονται μαζί με τις ΗΠΑ.
  • Κατά τα τελευταία χρόνια η τριμερής συνεργασία έχει αναπτυχθεί σε σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια. η προστασία του Περιβάλλοντος, η Καινοτομία και πολλοί άλλοι.
  • Ένα από αυτά, ο αγωγός East Med επιδιώκει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι εταίροι σε σχεδιαζόμενα έργα.
  • Αυτό το έργο είναι μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
  • Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το έργο αυτό και τους στόχους του που βοηθούν στο να ποικίλουν οι πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή και να φέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

“Καλώ όλες τις χώρες σε αυτή την περιοχή να συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του έργου” τόνισε.

Αναστασιάδης: Επιθυμούμε την διεύρυνση των συνόδων και με άλλες χώρες

“Επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας προσήλωση στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnector, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί να υλοποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ”, είπε ο Προεδρος Αναστασιάδης.

  • Το σημαντικότερο είναι τα όσα συνομολογούνται, και σήμερα έχουμε καταλήξει για την κατασκευή του αγωγού EastMed για τον οποίον αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για να καταστεί δυνατόν ενδεχομένως μεταξύ και τεσσάρων χωρών. Το έργο αυτό είναι από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα της τριμερούς μας συνεργασίας.
  • Τα απτά και σημαντικά οφέλη της συνεργασίας μας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη (ad hoc) συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με τη σημερινή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μέσω του πρέσβη στο Ισραήλ David Friedman, την οποία θερμά καλωσορίζουμε.

Θα υπογράψουμε για τον αγωγό μέσα στον επόμενο χρόνο

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου είπε ότι είναι υπέροχο ότι εντείνεται η συνεργασία των τριών χωρών και ότι οι ηγέτες τους επισκέπτονται την Μπερσέβα «που σε παλαιότερα χρόνια ήταν έρημος αλλά τώρα έχει 250 χιλιάδες πληθυσμό και αποτελεί μια κυβερνοπόλη».

Πρόσθεσε ότι η προσωπική φιλία ανάμεσα στους τρεις ηγέτες ενδυναμώνεται ενώ οι σχέσεις των κρατών επεκτείνονται. «Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας», είπε.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Περιβάλλον, η Υγεία, ο Τουρισμός, οι υπηρεσίες διάσωσης είναι μερικοί από τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια που προσφέρουν οι χώρες τους σε ό,τι αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών.

  • Αναφερόμενος στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Σύνοδο κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες μας, και στις αξίες μας.
  • Ένα από τα έργα αυτά είναι ο αγωγός EastMed. Ο πιο μακρύς υποθαλάσσιος αγωγός. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσα μας. Επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία και θα υπογράψουμε επίσημα σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα του χρόνου στην Ελλάδα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

HELLAS JOURNAL

Έκλεισε η συμφωνία για τον αγωγό EastMed: Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι υπογραφές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: