Ίντριγκες στην αυλή του Σουλτάνου: Όλοι σφαζονται με τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Σκηνές ίντριγκας που μοιάζουν βγαλμένες μέσα από (νεο)οθωμανική τηλεοπτική σαπουνόπερα εκτυλίσσονται στην αυλή του (νέο)σουλτάνου Ερντογάν στην Άγκυρα, με τις μηχανορραφίες να οργιάζουν στο παρασκήνιο αφήνοντας να διαφανούν προς τα έξω ίχνη ισλαμοσυντηρητικού αλληλοσπαραγμού στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

  • Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν και το άμεσο περιβάλλον του: η σύζυγός του, Εμινέ, ο γιός του, Μπιλάλ, η κόρη του, Σουμεγιέ και… κυρίως ο γαμπρός του, Μπεράτ (και σύζυγος της άλλης κόρης του προέδρου, Εσρα), εμφανίζονται να συμπρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο «Game of Thrones» προκρίνοντας ανταγωνιστικές «φράξιες» εντός του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Έπειτα από 16 συναπτά έτη στην εξουσία, το κυβερνών AKP εμφανίζεται πια να φιλοξενεί ατύπως στο εσωτερικό του τρεις ομάδες που μάχονται για μεγαλύτερη επιρροή στο πλαίσιο ενός ακήρυχτου εσωκομματικού εμφυλίου, σύμφωνα με σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Η πρώτη ομάδα περιστρέφεται γύρω από τον 40χρονο υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η δεύτερη γύρω από τον 49χρονο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ φέρεται να υπάρχει και μια τρίτη που λειτουργεί ως γεφυροποιός υπό τον υιό του Ερντογάν, Μπιλάλ.

Ο προεδρικός γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρίσκεται στο επίκεντρο του αλληλοσπαραγμού, καθώς αποτελεί κόκκινο πανί για σειρά λοιπών κορυφαίων στελεχών του AKP. Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (και νυν πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου) εμφανίζονται να έχουν σχεδόν… εχθρικές σχέσεις με τον εν λόγω… γαμπρό.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο Αλμπαϊράκ προσγειώθηκε ξαφνικά στην εξουσία ωσάν «αλεξιπτωτιστής» προ τριετίας, προφανώς με τις ευλογίες του Ερντογάν. Προτού προλάβει καλά-καλά να εκλεγεί βουλευτής το 2015, εκείνος είχε μάλιστα ήδη λάβει και… υπουργείο: το Ενέργειας που θα διατηρούσε έως και τον περασμένο Ιούλιο οπότε μετακόμισε στο Οικονομικών, και πάλι φυσικά με τις ευλογίες του Ερντογάν.

Η πορεία ανέλιξης αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις του νέου σε ηλικία Αλμπαϊράκ, κινήσεις που προφανώς φανερώνουν και διαθέσεις προσωπικής ισχυροποίησης, προκαλούν ωστόσο έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης. Η ηλικία αποτελεί, άλλωστε, όπως σημειώνει και η Cumhuriyet, μία από τις διαχωριστικές γραμμές εντός του AKP, καθώς μια νεότερη γενιά πολιτικών επιχειρεί πλέον να πάρει το πάνω χέρι αποδυναμώνοντας την παλαιά φρουρά.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ωστόσο από την πλευρά του, δεν συγκρούεται μόνο με «παλαιούς» αλλά και με νεότερους όπως είναι ο 49χρονος Σοϊλού (που εντάχθηκε στο AKP μόλις το 2010). Η κόντρα του με τον Σοϊλού δείχνει μάλιστα να έχει πια λάβει διαστάσεις προσωπικής βεντέτας. Φήμες θέλουν τον Αλμπαϊράκ να έχει βάλει κοριό στο τηλέφωνο του Σοϊλού, και τον Σοϊλού να έχει στην κατοχή του φακέλους με στοιχεία που εκθέτουν τον Αλμπαϊράκ, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχε κυκλοφορήσει και βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο υπουργός Εσωτερικών να σπρώχνει προκλητικά με τον ώμο τον γαμπρό του Ερντογάν.

  • Η κόντρα μεταξύ των δύο επρόκειτο ωστόσο να έρθει ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις λίστες των υποψηφίων του AKP για τις δημοτικές εκλογές.

Ο Αλμπαϊράκ λέγεται πως ήθελε να στείλει τον Σοϊλού ως υποψήφιο δήμαρχο του AKPστη Σμύρνη για να τον εξευτελίσει. Με δεδομένο ότι η Σμύρνη αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το πιθανότερο είναι ότι ο Σοϊλού εκεί θα έχανε. Για το θέμα λέγεται μάλιστα πως υπήρξε και διαφωνία εντός της οικογενείας Ερντογάν.

  • Ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ φέρεται να  ήθελε τον Σοϊλού υποψήφιο στην Κων/πολη, πράγμα με το οποίο ωστόσο διαφώνησε ο Αλμπαϊράκ αλλά και η σύζυγος του προέδρου, Εμινέ. Όσο για τον ίδιο τον Σοϊλού, εκείνος λέγεται πως θα ήθελε ιδανικά να παραμείνει στη θέση του στο τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας μάλιστα στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα… και από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί του εθνικιστικού MHP (που συνδέεται ολοένα περισσότερο με το AKP δημιουργώντας προφανώς νέες εστίες ανταγωνισμών στο εσωτερικό της καλούμενης Συμμαχίας του Λαού όπως ονομάζεται η εκλογική σύμπραξη των ισλαμιστών με τους εθνικιστές).

Ο γαμπρός του Ερντογάν εμφανίζεται, όμως, να έχει εξοργίσει και στελέχη της παλαιάς φρουράς του AKP όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο 63χρονος Γιλντιρίμ είναι πλέον το φαβορί για να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στην Κων/πολη με το κυβερνών AKP και την ανοιχτή υποστήριξη των εθνικιστών του MHP. Ο ίδιος, ωστόσο, φέρεται να είχε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λέγεται μάλιστα πως ζήτησε ως αντάλλαγμα, για να πάρει μέρος στις αυτοδιοικητικές, να αναγορευτεί… αντιπρόεδρος της Τουρκίας και να έχει λόγο στην κατάρτιση των καταλόγων με τους λοιπούς δημοτικούς αξιωματούχους και υποψηφίους, πράγμα όμως που στην πορεία τον έφερε σε κόντρα με τον σύζυγο της κόρης του Ερντογάν… στο πλαίσιο ενός τουρκικού «σίριαλ» η συνέχεια του οποίου να αναμένεται στις κάλπες… που ωστόσο πλέον στην Τουρκία θυμίζουν ολοένα περισσότερο… σκηνές από (νεο)οθωμανικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η εντολή για την εξολόθρευση των Κούρδων της Τουρκίας δόθηκε πρώτα από τον ίδιο τον Κεμάλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: