Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Υποθέσεις διαγραφών δανείων εκατοντάδων χιλιάδων στον Συνεργατισμό, το πόσο κρίσιμη είναι η επόμενη χρονιά για το φυσικό αέριο και το Κυπριακό, οι αποκαλύψεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, το πρόβλημα των αστέγων στην Κύπρο, η νέα οικιστική ανάπτυξη της Λάρνακας, τα κρούσματα νεποτισμού στην κυπριακή δικαιοσύνη και το σχίσμα στις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου λόγω της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, είναι τα κύρια θέματα των κυπριακών κυριακάτικων εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έτσι τον φούνταραν», γράφει ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση υπόθεση διαγραφής χρέους €217.478, σημειώνοντας πως μέσα από τη διερεύνηση της καταγγελίας ενδέχεται να ξετυλιχθεί το νήμα δεκάδων άλλων υποθέσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος σημειώνει ότι για τον ΔΗΣΥ δεν υπάρχει ούτε σχέδιο Β ούτε σχέδιο Γ στο Κυπριακό και ότι μοναδικός δρόμος είναι η ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θεσμός έχει γίνει πλέον η εκδήλωση «Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους μικρούς μας ήρωες», που είναι αφιερωμένη στα παιδιά του παιδοογκολογικού του Μακάρειου Νοσοκομείου, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Λουκά Φουρλά.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κρίσιμη χρονιά το 2019 για αέριο και Κυπριακό», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ύπαρξη ενός μεγάλου κοιτάσματος στο «10» θα άλλαζε τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή έχοντας καταλυτικές συνέπειες στο Κυπριακό, ενώ ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ένα πιθανό «worst case scenariο με φόντο το Κυπριακό». Αλλού αναφέρεται στην παιδεία και σημειώνει ότι μια από τις καινοτομίες του νέου συστήματος αξιολόγησης είναι η εισαγωγή ατομικού δελτίου προόδου για κάθε μαθητή. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των υποκλοπών και σημειώνει ότι υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στο κυπριακό ΥΠΕΞ, καθώς η παραβίαση του COREU ήταν μόνο μία περίπτωση.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Νίκου Κοτζιά αποκαλύψεις» και δημοσιεύει συνέντευξη του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος σημειώνει ότι στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τ/κ αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι. Αλλού αναφέρεται στο παρασκήνιο που παρατηρήθηκε κατά την κρίση των S-300, είκοσι χρόνια μετά και αποκαλύπτει διαλόγους μεταξύ Κληρίδη και Σημίτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ταξίδια της Τζέιν Χολ Λουτ, ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, θα λειτουργήσουν ως αναπνευστήρας για να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία για τους επόμενους έξι μήνες.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Οι άστεγοι γκρεμίζουν το success story» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες άνθρωποι, αποκαλύπτεται η αναλγησία και η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής από το κράτος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή 24ωρη απεργία των λιμενεργατών του λιμανιού Λεμεσού, και γράφει ότι την απεργία εξήγγειλε η ΠΕΟ, ενώ η ΣΕΚ είχε καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, πράγμα, ωστόσο, που δεν έκαναν οι εργαζόμενοι. Αλλού γράφει ότι το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν σταθερή ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις καταρρίπτεται από το ευρωβαρόμετρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σύγκρουση μεταξύ του νέου και του παλιού» γράφει για την οικιστική ανάπτυξης Λάρνακας, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με το κακό και «ετοιμόρροπο» παρελθόν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση «Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους μικρούς ήρωες» που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεμεσό με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Λουκά Φουρλά. Αλλού γράφει ότι η πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Προέδρου της Κομισιόν κατηγορώντας τον για άσχημη συμπεριφορά έναντι των γυναικών.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Νεποτισμός διαβρώνει τη δικαιοσύνη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ της 9ης Ιανουαρίου 2018 στην υπόθεση Πάμπου Νίκκολας, ότι η εξέταση της έφεσής του στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν ήταν αμερόληπτη λόγω της εξ αγχιστείας συγγένειας του δικαστή Ανδρέα Κραμβή με τον τότε νομικό εκπρόσωπο των Κυπριακών Αερογραμμών, Πόλυ Πολυβίου ήλθε ξανά στην επιφάνεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από χρόνια εργασιών άναψαν τα πρώτα φώτα στην πλατεία Ελευθερίας και οι Λευκωσιάτες απέκτησαν τελικά την πλατεία τους. Αλλού γράφει ότι η ανατολική Μεσόγειος και τα σχέδια της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της και η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με τη νομιμοποιητική παρουσία των ΗΠΑ, αποτελούν εν συντομία τους βασικούς λόγους του ασυνήθιστα έντονου μπαράζ παραβιάσεων και τουρκικών παρενοχλήσεων στο Αιγαίο.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Σχίσμα με προεκτάσεις» και γράφει ότι στα άκρα οδεύουν οι σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωσική Εκκλησία μετά από την αναγνώριση από την Κωνσταντινούπολη της αυτοκεφαλίας της, σχισματικής για τη Μόσχα, νεοσυσταθείσας Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αλλού προβάλλει δημοσκόπηση στην οποία, βάσει των απαντήσεων, αναδεικνύονται τα προβλήματα της οικονομίας, όπως χαμηλοί μισθοί και οριακή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημασία του αγωγού East Med για την Κύπρο και το πώς αλλάζουν οι στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/12/2018 11:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: