Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




To δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δηλώνει ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί ως έχει σχεδιαστεί, η έναρξη εγγραφής ιατρών σε κατάλογο για το ΓεΣΥ στις 21 Ιανουαρίου 2019 και πληροφορίες ότι μελετάται και η ανάκληση ιατρών από την Ελλάδα εάν και εφόσον χρειαστεί και συνέχεια σε έρευνα για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον εγχώριο Τύπο. Προβάλλονται, επίσης, οι επικείμενοι πλειστηριασμοί οικιών, ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν την Κύπρο τις επόμενες μέρες και το νέο θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε χθες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΓεΣΥ : Δεν γυρίζει πίσω» γράφει ότι ανοίγει στις 21 Ιανουαρίου 2019 ο κατάλογος εγγραφής ιατρών με την πλειονότητα των γιατρών να ετοιμάζεται να πει το μεγάλο «ναι», ενώ έτοιμες είναι και υπαλλακτικές λύσεις όπως η πρόσκληση ιατρών από την Ελλάδα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι 4.374 ακίνητα στα κατεχόμενα έχουν πωληθεί σε Τούρκους έποικους και πολίτες τρίτων χωρών μεταξύ των ετών 2015 – 2017 σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, με πρώτη πόλη στις προτιμήσεις των αγοραστών να είναι η Κερύνεια, μετά η Λευκωσία, το Τρίκωμο και η Μόρφου. Αλλού η “Α” γράφει ότι σε νέο θανατηφόρο χθες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού έχασε τη ζωή του 18χρονος ομογενής.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα συρτάρια η μονάδα στήριξης θυμάτων βίας» γράφει ότι στα αζήτητα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας της κρατικής μηχανής η οποία δεν λογαριάζει ούτε καν πολιτικές αποφάσεις, βρίσκεται από το 2016 εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία μιας και κρίθηκε απαγορευτικό το κόστος λειτουργίας της που ανερχόταν σε 100 χιλιάδες ευρώ ανά επαρχία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα για την προώθηση της β’ φάσης του σχεδίου για τη δημιουργία νέων πάρκων φωτοβολταϊκών συστημάτων Σε άλλο θέμα ο “Π” γράφει ότι μήνυμα στα βάθη του ηλιακού συστήματος στέλνει η Κύπρος την Πρωτοχρονιά, η οποία συμμετέχει στο ταξίδι που πραγματοποιεί το διαστημόπλοιο New Horizons.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το ΓεΣΥ αποτελεί στοίχημα» δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία δηλώνει ότι η εφαρμογή του Γενικού του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα γίνει όπως έχει σχεδιαστεί σημειώνοντας ότι από την 1η Ιουνίου 2019 τίθεται οριστικά σε τροχιά υλοποίησης η 1η φάση του σχεδίου. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι σοβαρό πρόβλημα οδικής ασφάλειας εγείρεται από τα χαλασμένα φώτα τροχαίας που βρίσκονται εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες κυρίως λόγω βλάβης ή δυστυχημάτων με αποτέλεσμα να τίθενται σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο οι ζωές πεζών και οδηγών. Επίσης, πρωτοσέλιδα, ο «Φ» γράφει ότι με παγωνιά και χιόνι θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλειστηριασμοί 75 εκατ. ευρώ με το καλημέρα» γράφει ότι με πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας 75 εκ. ευρώ υποδέχονται το νέο έτος οι τράπεζες οι οποίες προετοιμάζονται επίσης για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα της γράφει ότι νέα υπόθεση με υπερχρεώσεις σε δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν στο παρελθόν από Συνεργατικά προς γεωργοκτηνοτρόφους και άλλους δανειολήπτες εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά από καταγγελία από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Η “Χ” γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ισότητα των φύλων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

ΚΥΠΕ – Aργυρώ Αγγελίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
31/12/2018 08:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: