Το κυπριακό και η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία το θέμα εκδήλωσης του ομίλου ΟΠΕΚ




Τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις ανησυχίες τους από το ενδεχόμενο διχοτόμησης του νησιού, εξέφρασαν οι ομιλητές εκδήλωσης που οργάνωσε, στη Λεμεσό, ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), με θέμα “Το Κυπριακό σε πορεία χωρίς πυξίδα;”.

Μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος εξέφρασε στήριξη σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπου «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά».

Η Κύπρος είναι η κοινή μας πατρίδα και προσδιορίζω τον εαυτό μου σαν Κύπριο που μιλά τουρκικά, ανέφερε ο κ. Ελτζίλ και πρόσθεσε ότι όλοι είμαστε Κύπριοι και έχουμε κοινή παράδοση και ιστορία και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

“Δεν θέλουμε όπλα, δεν θέλουμε διαίρεση, δεν θέλουμε τοίχους και οδοφράγματα, ξένες εγγυήσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “αντί αυτών, θέλουμε καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερους δρόμους, καλύτερα σχολεία για την κοινωνία”.

Μεταξύ άλλων, ο Σενέρ Ελτζίλ είπε πως έχουμε πλέον αρκετή πείρα, γνώση και προοπτική για να φτάσουμε σε μια λύση που θα επανενώνει το νησί, στη βάση της ΔΔΟ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα ζήσει σε ένα ειρηνικό νησί, όπου όλοι οι κάτοικοι του θα σέβονται ο ένας τα δικαιώματα του άλλου και θα ζουν σαν πραγματικοί Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ σε άλλο σημείο του μηνύματός του ανέφερε ότι “Ελλάδα και Τουρκία δημιουργούν το έδαφος για τον εθνικισμό και μας προκαλούν για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας”.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι αν η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ανατραπεί με μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα οδηγηθούμε σε λύση δυο κρατών.

Διερωτήθηκε, επίσης, ποιες πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε καλύτερη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και είπε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κάτι καλύτερο, ενώ ερωτηματικά και για την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πώς θα αισθάνεται αν, σε μερικά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του, αντιληφθεί ότι ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος πριν από τη διχοτόμηση.

Έκανε επίσης λόγο για χωρισμό που οικοδομήθηκε βαθμιαία μέσα στα χρόνια, στο νου και τη στάση των ανθρώπων, και “που έχει ήδη επιτευχθεί”, ενώ υποστήριξε ότι “όλοι οι Πρόεδροι υπήρξαν δέσμιοι αυτής της δυναμικής”.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ανέφερε στην παρέμβασή του πως η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του Κραν Μοντανά βαραίνει τους πολιτικούς ηγέτες “όμως θα πρέπει κι εμείς να στραφούμε προς το λαό, γιατί πυξίδα μας θα πρέπει να είναι η κοινωνία των πολιτών”.

Ο κ. Καραγιάννης είπε πως στις 12 Νοεμβρίου, με το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια, αποδείχθηκε ότι ο κόσμος ήρθε πιο κοντά.

Η πλειοψηφία του κόσμου, πρόσθεσε, όχι μόνο άνοιξε το δρόμο, αλλά μας έδειξε το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει – πιο κοντά στην άλλη κοινότητα – ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στα πλείστα ΜΜΕ προβάλλονται κυρίως οι αρνητικές ή οι αντίθετες απόψεις και θέσεις όσον αφορά την προτεινόμενη από το ΓΓ του ΟΗΕ λύση ΔΔΟ.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός, συγγραφέας, Μάριος Θρασυβούλου, αναφέρθηκε στα εθνικιστικά φαινόμενα που, όπως είπε, επικρατούν στην πλευρά μας και σε ακραίο λόγο προς το Κυπριακό από τα περισσότερα κόμματα “από το κέντρο προς τα δεξιά”.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Νέναντ Μπογκτάνοβιτς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ο οποίος ανέφερε πως η Κύπρος είτε πρέπει να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις – που θέλουν τον κόσμο να αναζητά τα σημεία επαφής μεταξύ του – είτε όχι και να δημιουργήσει το δικό της εσωτερικό πλαίσιο λειτουργίας.

Όσοι όμως, υπέδειξε, δεν ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις καταδικάζουν τις επόμενες γενιές στο να παραμείνουν στο περιθώριο και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα που θα μπορούσαν να έχουν.

Η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου ανέφερε πως, σήμερα, μετά τα δεινά που ο τόπος έχει περάσει, υπάρχει “ο ίδιος αρρωστημένος εθνικισμός, τα ίδια ρατσιστικά στερεότυπα, αλλά και η διάθεση να κρατήσουμε για τους εαυτούς μας τη μισή Κύπρο, φτάνει να είναι ελληνική”.

Εξέφρασε, παράλληλα, την απογοήτευση και την οργή της γιατί, μετά από τόσα χρόνια “είμαστε εδώ χωρίς πυξίδα” και υπέδειξε “πυξίδα θα έπρεπε να ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες”.

Ο οικονομολόγος Πάνος Παρράς, ως νέος άνθρωπος, εξέφρασε τις ανησυχίες της δικής του γενιάς για το Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως σήμερα, το 57% του πληθυσμού δεν έχει κανένα βίωμα από την κατάσταση που επικρατούσε πριν το 1974 και έχει γεννηθεί και ζει σε μια “επίπλαστη κανονικότητα, που έχουμε σιγά σιγά να συνηθίζουμε”.

Διαμήνυσε ακόμη πως η νέα γενιά δεν πρόκειται να αποδεχθεί να ζήσει σε μοιρασμένη πατρίδα “είτε με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο” και τόνισε πως η νέα γενιά ζητά μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι η επανένωση είναι μη αντιστρέψιμη.

Εξάλλου ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης ανέφερε πως τα όσα τεκταίνονται αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη με αρκετό προβληματισμό “γιατί κανείς δεν ξέρει πού οδηγούνται τα πράγματα” και πως οι αναφορές του ΠτΔ σε αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία, έδωσαν τροφή για νέο κύκλο συζητήσεων στην ε/κ κοινότητα, για την επιζητούμενη λύση στο Κυπριακό.

Η δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ, Ραλλή Παπαγεωργίου, μίλησε για το Κυπριακό και την Κύπρο, “με ή χωρίς τον άλλον”, για τον “άλλον” που ζει στην άλλη μεριά της γραμμής αυτής της πράσινης, που ζει επίσης στην Κύπρο, για τον άλλον που φοβάται “αν είναι Ε/κ μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974, αν είναι Τ/κ μην επαναληφθεί το 1964”.

“Επειδή ο άλλος είναι τόσο κοντά, που τον βλέπουμε, αλλά και τόσο μακριά επειδή δεν τον ξέρουμε”, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε “και ναι έχουμε αποξενωθεί, περιθωριοποιώντας το αφήγημα του άλλου επειδή τόσα χρόνια είναι απλά ο άλλος, στην άλλη πλευρά, στην άλλη κοινότητα, στην άλλη μεριά”.

ΚΥΠΕ
28/11/2018 13:40

Μπήκαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: