Περιμένουν όλοι τα μαντάτα από την Exxon Mobil: Το τουρκικό πόκερ των δυο κρατών στην Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία επιχειρεί να «κάψει» τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και να προτάξει τις «εκτός κουτιού» συζητήσεις, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προσπαθεί να φρενάρει τις όποιες εξελίξεις προωθούνται από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω της εκπροσώπου τους, Τζέιν Χολ Λουτ, που θέλει να περιοδεύσει στην περιοχή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έχει καθορίσει δικό της πλαίσιο κινήσεων και ενεργειών θέλοντας να παρασύρει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Πρώτο, επιδιώκει να δοθεί βάρος στις επαφές που έχουν χαρακτηριστεί ως «εκτός του κουτιού» συζητήσεις, υποβαθμίζοντας τις «καλές υπηρεσίες» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό.
  • Δεύτερο, η νέα μορφή διαδικασίας συζητήσεων θα αλλάξει και τη βάση των διαπραγματεύσεων. Οι Τούρκοι θέλουν να κινηθούν οι συζητήσεις, που θα αποσκοπούν σε μια συμφωνία δύο κρατών στα πλαίσια ενός συνομοσπονδιακού μοντέλου.

Επικαλούνται μάλιστα συζητήσεις που έχουν γίνει με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο κοντινό παρελθόν, παραπέμποντας στη συνάντηση της 23ης Σεπτεμβρίου, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, τόσο η Λευκωσία όσο και η Άγκυρα περιμένουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil, που άρχισε την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, σε δύο στόχους εντός του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Αυτή η αναμονή των αποτελεσμάτων συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των δύο πλευρών. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει να γνωρίζει το αποτέλεσμα της γεώτρησης, το μέγεθος των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν, για να κινηθεί ανάλογα. Η Λευκωσία από την πλευρά της, θέλει να αξιοποιήσει ως εργαλείο και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τα όποια καλά αποτελέσματα προκύψουν από τις γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ, ο καθορισμός των «όρων αναφοράς», που είναι ο στόχος της κ. Λουτ δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Η Λευκωσία θέλει ένα εκτεταμένο κείμενο στο οποίο να περιλαμβάνονται οι συγκλίσεις, οι διαφωνίες, το πλαίσιο Γκουτέρες, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί (διακοινοτικός διάλογος, πενταμερής διάσκεψη) όπως και το κεφάλαιο της εφαρμογής της λύσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Το Κυπριακό στην κόψη του ξυραφιού: 44 χρόνια μετά την ταπεινωτική ήττα του Ιουλίου 1974

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: