Οι προθέσεις της Άγκυρας καθίστανται πλέον προφανείς: Ο «Πορθητής» ήρθε για να μείνει;

File Photo: Turkey’s first drilling vessel, which was named after Istanbul’s conqueror Ottoman Sultan Fatih Sultan Mehmet, sailed off to the Mediterranean to start the country’s first deep-sea drilling operations. Photo via Turkish Presidency Directorate of Communications of Turkey
Του δρα ΑΝΤΩΝΗ Στ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Η δραστηριοποίηση του πλοίου – γεωτρύπανου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του γεώτρηση, εν μέσω πολλών αναβολών λόγω κυρίως έλλειψης τεχνογνωσίας από το τοπικό προσωπικό.

Οι προθέσεις της Τουρκίας καθίστανται πλέον προφανείς, ειδικά αν αναλογιστούμε την ανακοίνωση αγοράς δεύτερου πλοίου – γεωτρύπανου από την Τουρκία – του Deep Sea Metro I – από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας ΤΡΑΟ. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να «προλάβει» την ενεργειακή κούρσα που διαδραματίζεται εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και οι ενέργειές της είναι ξεκάθαρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Ο «Πορθητής» – Fatih, όπως ονομάζεται στα τουρκικά (Deep Sea Metro II, όπως ήταν το προηγούμενο όνομά του) – είναι πλοίο – γέωτρυπανο 6ης γενιάς, τεχνολογικά προηγμένο και ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη. Κατασκευάστηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai, που εξειδικεύονται σε εργασίες τέτοιου είδους. Είναι μεγέθους 752 ποδών και πλάτους 118 πόδια, με μέγιστη δυνατότητα γεώτρησης τα 40.000 πόδια. Εκτιμάται ότι το πλοίο έχει υποστεί ή πρόκειται να υποστεί μετατροπές για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη Μεσογείο λόγω των πιέσεων που αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους γεωτρήσεις, ενώ την επιστημονική κατάρτιση του γεωτρύπανου έχει αναλάβει εταιρεία γεωτρήσεων με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρώτος στόχος του «Πορθήτη», σύμφωνα με σχετική NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία, ονομάζεται «Αλάνια-1» και βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του κόλπου της Αντάλιας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις γύρους σεισμικών ερευνών, αρχής γενομένης του 2008 με το σεισμολογικό σκάφος «Malene Ostervold», ακολούθως την περίοδο 2009 – 2011 με το σκάφος «Viking Vanquish» και τέλος με το περισσότερο γνωστό σε εμάς «Barbaros Hayreddin Pasa» την περίοδο 2013 – 2016.

  • Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι με τις αναμένομενες γεωτρήσεις, αλλά και με τη δράση του «Μπαρμπαρός» τα τελευταία χρόνια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραβίαζει το διεθνές δίκαιο στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δράσεις της διεξάγονται σε θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σε άλλα κράτη και ειδικότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι στη βάση του δικαίου της θάλασσας απαγορεύεται σε άλλο κράτος η πραγματοποίηση ενεργειών, όπως για παράδειγμα σεισμικών ερευνών ή / και γεωτρήσεων, εντός της ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας άλλου κράτους.

  • Καταληκτικά θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρακτική παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία αναμένεται να συνεχιστεί, αφού κύριος σκοπός των ενεργειών της είναι η συνεχής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς τούτο πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το νέο στρατηγικό πάζλ στη Μεσόγειο και η ανακατανομή ρόλων για την Ελλάδα και την Κύπρο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: