Η Κύπρος «εκλιπούσα» για την κατοχική Τουρκία ακόμη και με έκδοση NAVTEX: Ο Ερντογάν προχωρεί προς την κατεύθυνση επιβολής της επεκτατικής του πολιτικής…

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Elazığ. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η κατοχική Τουρκία θεωρεί, όπως είναι γνωστό, «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το αφήγημα το αναπτύσσει σε όλα τα διεθνή φόρουμ και σε όλες τις επαφές. Το διατυπώνει παντού και πάντα. Εσχάτως το διατύπωσε και σε οδηγία προς ναυλωμένους!

Στην οδηγία προς ναυλωμένους (NAVTEX) που εξέδωσε στις 5 Μαρτίου 2024 ο σταθμός της Αττάλειας σε σχέση με τη NAVTEX με στοιχεία LARNACA NAVWARN NR MA76-089/24 της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αφορούσε την τουρκική NAVTEX Fa76-0224/24 για επιστημονικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Κύπρος» που αναφέρεται σ’ αυτήν, δεν είναι το πραγματικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.

Εμπλέκοντας εν πολλοίς τα ανιστόρητα αφηγήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τα όσα επιχείρησε να επιβάλλει διά της ισχύος, η κατοχική πλευρά έχει περιλάβει σε μια NAVTEX!

Στην NAVTEX η Άγκυρα σημειώνει και τα εξής, που έχουν σχέση με τα πιο πάνω:

  • «Ο όρος ‘Κύπρος’ δεν ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ε/κυπριακής διοίκησης, ούτε πλήττει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960».
  • «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κυπριακής διοίκησης» μέσω της οδηγίας της Κ.Δ. , είναι άκυρες και ούτε θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από την Τουρκία.

Η κατοχική δύναμη επιχειρεί διά της επίθεσης, της ακραίας ρητορικής, να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της. Επιχειρεί να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να δώσει νόμιμη διάστασης στις επεκτατικές επιδιώξεις της.

Υπενθυμίζεται ότι στην NAVTEX της η Τουρκία αναφέρει ότι θα διεξαχθούν επιστημονικές έρευνες με το σκάφος ‘’Bilim 2″ σε περιοχές βόρεια των κυπριακών ακτών από  τις 5 μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Στην Anti-NAVTEX της Λευκωσίας, σημειώνεται ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό είπε πως «έχουμε αντιδράσει εκδίδοντας αντι- NAVTEX, είναι χώρος δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάντα αντιδρούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Είναι σαφές πως η Άγκυρα προσπαθεί ενώ αναμένεται στην περιοχή, για τη δεύτερη περιοδεία της, η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, να επιβάλλει τετελεσμένα.

Αυτό ισχύει και με τις έρευνες του σκάφους ‘’Bilim 2″, που θα σεργιανίζει στις κυπριακές θάλασσες. Το έκανε πολλές φορές, θα το πράξει και τώρα, δείχνοντας πως δεν ενδιαφέρει την Άγκυρα καμία πρωτοβουλία.

Δεν την ενδιαφέρει τι λένε τρίτοι, που συνήθως όταν πρόκειται για την Τουρκία σιωπούν και προχωρεί προς την κατεύθυνση επιβολής της επεκτατικής της πολιτικής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Ιμπεριαλιστική» Κύπρος και καταπιεσμένη Τουρκία: Πλήττεται «δυσανάλογα» από τις διακρίσεις η τ/κ κοινότητα, λένε τα Ηνωμένα Έθνη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: