Οι άγνωστες ειδικές επιχειρήσεις προστασίας μίας πλωτής εξέδρας στην Μέδουσα 2018




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με στόχο τον πλήρη συντονισμό των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και με τις ευλογίες ακόμη και του ΝΑΤΟ όπως επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, πλην της Τουρκίας, όπως έχει φανεί προχωρά ολοταχώς ο σχεδιασμός των αμυντικών δυνάμεων που εγγυώνται την ασφάλεια γι’ αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Η Μέδουσα, δεν ξεκίνησε τυχαία κι έχει ήδη φτάσει να γίνεται για 8η συνεχόμενη φορά. Εξελίσσεται και αποτελεί έναν από τους πυλώνες που χτίζεται μέρα με τη μέρα το περιβάλλον που επιθυμούν οι χώρες οι οποίες δείχνουν το πόσο σοβαρά έχουν πάρει την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Τα δυο διαφορετικά σενάρια υπεράσπισης θαλάσσιας πλατφόρμας

  • Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οποίο ασκήθηκαν οι Commando’s ειδικών επιχειρήσεων- διότι αυτοί είναι που θα κληθούν για μια τέτοια χειρουργική κίνηση- της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ήταν η «υπεράσπιση» μιας πλωτής εξέδρας η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη ενεργειακών αποθεμάτων.
Φωτογραφία HELLAS JOURNAL

Μπορεί εκείνος που επιβουλεύεται και θέλει να προχωρήσει σε οποιουδήποτε τύπου δολιοφθορά να προσεγγίσει στην ανοιχτή θάλασσα είτε υποθαλάσσια, είτε με ταχέα πλωτά μέσα είτε ακόμη με αεροπλάνο, ελικόπτερο ακόμη και με μη επανδρωμένο αερόχημα. Εκεί πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους έρευνας οι ειδικοί των ενόπλων δυνάμεων ώστε να παρθούν και τα ανάλογα μέσα.

Το προσωπικό της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων είναι εκείνο που θ’ αναλάβει αυτή την δράση σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τις άλλες χώρες γι’ αυτό άλλωστε οι ασκήσεις είναι διαρκείς ώστε η λεγόμενη τυποποίηση να είναι κοινή για όλους και να επαλειφθούν οι διαφορετικοί τρόποι δράσης που εφαρμόζει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

  • Ωστόσο το σενάριο αυτό προχώρησε ακόμη περισσότερο και οι ασκηθέντες ομάδες έκαναν ένα επιπλέον βήμα το οποίο αν θα μπορούσαμε να του δώσουμε έναν τίτλο θα ήταν η «ανακατάληψη θαλάσσιας πλατφόρμας» . Δηλαδή οι άνδρες ειδικών επιχειρήσεων κλήθηκαν να εφαρμόσουν ανορθόδοξες μεθόδους ώστε οι «τρομοκράτες» που έχουν ελέγξει ένα «πλωτό νησί» να εξουδετερωθούν και ο έλεγχος να επανακτηθεί.

Όπως φαίνεται και τονίζουν και ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, η Ελλάδα ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, οφείλει να είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Σημαντική λεπτομέρεια όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές είναι πως οι Κύπριοι των Ειδικών Δυνάμεων ασκούνται διαρκώς με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων της χώρας μας κι αυτό έχει ανεβάσει σημαντικά τις επιδόσεις τους σε πολλά αντικείμενα.

Διδάσκοντας τις μεθόδους των αποβατικών ενεργειών

Οι Αξιωματικοί και το τμήμα του 575 Τάγματος Πεζοναυτών που βρέθηκε στο ελικοπτεροφόρο του Αιγυπτιακού Στόλου «ANWAR EL SADAT», μετέδωσαν γι’ άλλη μια φορά την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στον τομέα των αποβάσεων με λέμβους τύπου Zodiac.

  • Έως την ημέρα που ξεκίνησε η πρώτη Μέδουσα, οι ειδικές δυνάμεις των Αιγυπτίων δεν είχαν ασχοληθεί τόσο πολύ με τον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο η διαρκής τριβή με την Ελλάδα κι από την στιγμή που διαθέτει η Αίγυπτος ένα εκ των κορυφαίων ελικοπτεροφόρων το οποίο έχει και αποβατική δυνατότητα, πλέον και δεν είναι παράλογο ν’ αναζητούν τους τρόπους που θα εκμεταλλευτούν απόλυτα όλες τις δυνατότητες του «Mistral».
Φωτογραφία HELLAS JOURNAL

Στην Μέδουσα που εξελίχθηκε στην Αλεξάνδρεια, είχαν μεταφερθεί λέμβοι από την Ελλάδα ώστε να υπάρξει η ανάλογη εκπαίδευση ανάμεσα στις αμφίβιες δυνάμεις των δυο χωρών, ενώ τώρα τα αποβατικά σκάφη του Αιγυπτιακού Στόλου είχαν γεμίσει εκτός από το προσωπικό των πεζοναυτών και με οχήματα τύπου Hummer και τεθωρακισμένα Μ-113 των Ελλήνων πεζοναυτών τα οποία επιχείρησαν απόβαση στην ακτή του Μάλεμε.

Οι τριμερείς που γιατί όχι ίσως μετεξελιχθούν και σε τετραμερείς ασκήσεις.

  • Ερωτηθείς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αν στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα αυτή η τριμερής άσκηση να μετεξελιχθεί σε τετραμερής κ.ο.κ, εντασσόμενες κι άλλες δυνάμεις σημείωσε πως σε παρόμοιες ασκήσεις όπως ο Ηνίοχος ήδη έχει φανεί αυτή η πρόθεση με χώρες που στο παρελθόν είχαν τεράστιες διαφωνίες, αλλά κοιτάζοντας στο μέλλον πολλές από αυτές είτε έχουν αναθεωρηθεί είτε έχουν μείνει πλέον πίσω κάτι το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε μια «Μέδουσα» με διευρυμένα πλοκάμια.

Πάντως δεν είναι ψέμα όπως έλεγαν Αξιωματικοί από το Πεντάγωνο, ότι μόνο με την Ελλάδα στη μέση, χώρες που είχαν τέτοιες διαφορές, πλέον συμμετέχουν σε συζητήσεις κι έστω προς το παρόν διστακτικά ανοίγουν ορισμένα χαρτιά μετρώντας ταυτόχρονα τις προθέσεις της άλλης χώρας που κατά το παρελθόν υπήρξε ακόμη και εχθρός.

Σ’ ότι αφορά τις ναυτικές οδηγίες που είχε εκδώσει η Άγκυρα για 27 και 28 Νοεμβρίου και αφορούσαν ασκήσεις με πυρά στο βόρειο Αιγαίο και χρήση ανθυποβρυχιακής συσκευής στο κεντρικό, οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν φροντίσει κάποιες από τις συνολικά 35 μονάδες επιφανείας που βρίσκονται εν πλω αυτό το διάστημα να είναι εκεί, έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους καθώς η Τουρκία εφάρμοσε γι’ άλλη μια φορά την ίδια μέθοδο, εκείνη της «στρίβειν δια της απουσίας»…

Τελευταία ημέρα της “Μέδουσας” στην Κρήτη: Η άσκηση αιχμής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου (φωτό, βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: