Ο Τσαβούσογλου προσγείωσε ανώμαλα όσους τον πίστεψαν: Απαιτεί και στρατό και εγγυήσεις




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η κατοχική δύναμη είχε στημένη μία καλοκουρδισμένη μηχανή παραπληροφόρησης. Οι Τούρκοι είναι μπουνταλάδες αλλά τα στοιχειώδη τα γνωρίζουν.

Σε συνεργασία με τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η Τουρκία έπαιξε ένα ανέντιμο παιγνίδι δημοσίων σχέσεων εναντίον του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο λίγο-πολύ παρουσίασε ότι εκτροχίασε το διάλογο, ενώ η λύση του Κυπριακού υποτίθεται ότι είχε παρουσιαστεί στο πιάτο, σε εκείνο το δείπνο, όπου αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη υποκρισία της Άγκυρας.

  • Ενώ η Τουρκία, δια του παρισταμένου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έκανε καμία υποχώρηση, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσπάθησε να ταπεινώσει τον Κύπριο πρόεδρο με ανάρμοστους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς, μέχρι χθες πολλοί άνθρωποι πίστευαν όλα τα ψέματα, που διοχετεύθηκαν στα κυπριακά και σε μερικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης από την Τουρκία και τον Άιντα. Είναι εδώ που χρειάζεται μερικοί συνάδελφοι να απολογηθούν.

Έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Τσαβούσογλου την οργισμένη και εθνικιστική αντιπολίτευση της Τουρκίας, που προφανώς κατηγορεί αυτόν και τον Ταγίπ Ερντογάν, για προδοσία, για να αποκαλυφθεί η μόνη αλήθεια: ότι στο Κραν Μοντανά η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μετακινήθηκε ούτε ένα πόντο από τις γνωστές εθνικιστικές και ανθελληνικές θέσεις της.

Τι είπε, λοιπόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που προκάλεσε θλίψη στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ και σ’ αυτούς του ΔΗΣΥ, που πιστεύουν περισσότερο τον Ακιντζί παρά τον Πρόεδρο της Κύπρου; Διαβάστε:

  • «Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή. “Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; ‘Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο’, είπαμε. Που είπαμε εμείς ‘δώσε το και γλίτωσε’; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την (παράνομη) ‘τδβκ’. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα”.

Και τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς. Τα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία και καλά τουρκικά γνωρίζει, και το Κυπριακό το παρακολουθεί χρόνια τώρα από την Τουρκία. Δεν πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας κανενός αυτή η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου. Είναι τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τι συνέβη μετά το Κραν Μοντανά, το γνωρίζουμε. Θυμόμαστε τα γεγονότα ως να ήταν σήμερα. Ελληνοκύπριοι πολιτικοί έφτασαν στο σημείο οι ανόητοι να έχουν μυστικές συναντήσεις με τον φιλότουρκο Νορβηγό, τον άνθρωπο του Αντόνιο Γκουτέρες και στελέχη της κατοχικής ηγεσίας για να πληροφορηθούν δήθεν την …αλήθεια. Και ποια ήταν η «αλήθεια», που γνωρίζουμε από τότε ότι ήταν ψέμα: ότι οι Τούρκοι ήθελαν αλλά ο Αναστασιάδης δεν είχε το θάρρος να προχωρήσει με αποτέλεσμα να μην λυθεί το Κυπριακό.

  • Μα πόσο ψεύτες είναι. Και πόσο αισχροί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται την υποστήριξή μου. Δεν θα την έχει, διότι έτσι κι αλλιώς βλέπουμε το Κυπριακό υπό άλλη οπτική γωνία. Άλλωστε στο Κραν Μοντανά είχε κάνει φρικτές υποχωρήσεις ακριβώς για να διευθετήσει το πρόβλημα και να τελειώνει με το Κυπριακό. Διότι αυτό πιστεύει ο άνθρωπος. Δυστυχώς είναι θέση του ότι όποιος χάνει στον πόλεμο, χάνει και στη διαπραγμάτευση. Στο Κραν Μοντανά ο κ. Αναστασιάδης έδωσε προτάσεις -που όπως λέει μετά τις απέσυρε- οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο το ελληνικό στοιχείο του νησιού.

Και από μία άποψη οι Ελληνοκύπριοι είμαστε τυχεροί. Μας έσωσε η άρνηση της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν είχε αντιληφθεί ότι με τις προτάσεις του Κύπριου Προέδρου κέρδιζε το 75% των στόχων της. Ήθελε «όλα ή τίποτα» η Τουρκία και αυτή η απαίτηση κυριολεκτικά μας προστάτευσε. Διαφορετικά σήμερα, 16 μήνες μετά το Κραν Μοντανά, η Κύπρος θα ήταν μία διαφορετική χώρα: ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Το μεγάλο ερώτημα, που παραμένει και σήμερα αναπάντητο, είναι γιατί το ΑΚΕΛ και μερικά στελέχη του ΔΗΣΥ, επέλεξαν να πιστέψουν τους Τούρκους και όχι τον κ. Αναστασιάδη. Έχω ακούσει κατά καιρούς να τον κατηγορούν ότι είναι ψεύτης. Βαριά κουβέντα, και ακόμα πιο βαριά η κατηγορία. Πως μπορούν να το λένε αυτό και την ίδια στιγμή να ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι και ο Άιντα λένε την αλήθεια;

  • Ο σημερινός Πρόεδρος έχει ισχυρές απόψεις για το Κυπριακό και τη λύση του. Είναι εντελώς λάθος οι θέσεις του, αλλά σε δημοκρατική χώρα ζούμε και ο καθένας δικαιούται γνώμης. Και πρέπει να είναι σεβαστή. Μην ξεχνάμε ότι το 2004, στο δημοψήφισμα που κατατρόπωσε ο λαός με τη ψήφο του, ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε να παίξει ένα ρόλο. Και δεν πρέπει να είναι υπερήφανος γι’ αυτό το ρόλο. Το σχέδιο του Κόφι Ανάν ήταν ακραία φιλοτουρκικό και ρατσιστικό. Και δεν επανένωνε το νησί, όπως υποστήριζαν οι θιασώτες εκείνου του απαράδεκτου σχεδίου.

Ο Τσαβούσογλου, άφησε εκτεθειμένους όσους επιτέθηκαν με βίαιο λόγο εναντίον του Αναστασιάδη μετά το Κραν Μοντανά. Βασικά το συμπέρασμα είναι ότι τον κατηγόρησαν επειδή δεν πρόσφερε περισσότερα στους Τούρκους. Εάν μελετήσει κανείς τις θέσεις που έδωσε τότε, εύκολα καταλαβαίνει ότι οι υποχωρήσεις του ήταν καταστροφικές. Και όμως… Τον έβριζαν και τον λοιδορούσαν επειδή δεν έδωσε και το …εσώρουχο -και να με συγχωρούν οι αναγνώστες της στήλης για την αθυροστομία.

Η Τουρκία, λοιπόν, δεν θα είναι ποτέ έτοιμη για λύση, η οποία θα προστατεύει τους Έλληνες της Κύπρου. Το σχέδιο της Τουρκίας είναι γνωστό και στα νήπια. Η τουρκική πολιτική ηγεσία στο σύνολό της πιστεύει ότι το νησί είναι δικό της και δεν θα δεχθεί ποτέ, καμία, μα καμία, διευθέτηση η οποία δεν θα της εξασφαλίζει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Τουρκία δεν θα πετύχει τον σκοπό της είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που λέμε κυπριακό κράτος, το οποίο από την ανεξαρτησία και μετά προσπαθεί να καταλύσει η Τουρκία. Δεν το έχει πετύχει. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συναινέσουν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί.

  • Όπως φαίνεται, υπάρχουν πρόθυμοι να ολοκληρώσουν το έγκλημα του 1974, όταν η ελληνική χούντα και οι ντόπιοι συνεργάτες της, υποκινούμενοι από την Αμερική του Χένρι Κίσιγκερ, εκτέλεσαν το πραξικόπημα εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου και έφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο… Πρέπει να αποτύχουν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η γεώτρηση της Exxon Mobil είναι μία στρατηγική κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο υπερδυνάμεις. Η Αμερική και η Ρωσία, συγκρούστηκαν στα Βαλκάνια και φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένη η Ουάσιγκτον. Απομένει η οριστική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο. Για τα ενεργειακά της Μεσογείου, η Μόσχα δεν μιλά. Και θα έλεγα πως δεν έχει λόγο να το κάνει αυτή τη στιγμή, αφού τη δουλειά την κάνουν πολύ καλά η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν. Έχει σημασία η ομολογία του Τούρκου προέδρου -και κρατείστε την- ότι δεν θα ενοχλήσει την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, επειδή είναι απαίτηση των Αμερικανών. Μα δεν ήταν απαίτηση. Διαταγή ήταν… Οι «ψεκασμένοι» στον ελληνικό χώρο, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν ταυτίζονται τα συμφέροντα με τους μεγάλους, τα όποια αισθήματα εξαφανίζονται…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Εκβιάζει ο Ερντογάν τον Ντ. Τραμπ με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι; Έτσι φαίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: