Ο γαμπρός του Τραμπ παίζει τα δικά του παιγνίδια: Προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του…




Ο Τζάρεντ Κούσνερ προσπαθεί να τοποθετήσει έναν πολιτικό του σύμμαχο στο Συμβούλιο Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου (DPC), προκειμένου να ελέγχει το ελάχιστα γνωστό, αλλά σημαντικό από πλευράς άσκησης επιρροής συμβούλιο, στην υλοποίηση των πιο σημαντικών ζητημάτων της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το “Politico.”

Η πιο επικρατέστερη για να τοποθετηθεί στο γραφείο αυτό, είναι η Μπρουκ Ρόλινς, που είναι βοηθός του προέδρου Τραμπ, αλλά και πρώην υψηλόβαθμη συνεργάτης του πρώην κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι.

Η Ρόλινς συνεργάστηκε στενά με τον Κούσνερ στη νομοθεσία για την μεταρρύθμιση των φυλακών.

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της διορισμού της Ρόλινς δεν έχει τελειώσει, θα εξασφαλίσει στον Κούσνερ μία πρόσβαση στο DPC, το οποίο έχει ουσιαστικό ρόλο στον συντονισμό της πολιτικής για ζητήματα όπως, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η διάθεση κατοικιών, τα εργασιακά θέματα, αλλά και τα θέματα του τομέα της υγείας.

Στα δύο προηγούμενα χρόνια, το αναφερόμενο όργανο προετοίμασε μία σειρά αλλαγών για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Affordable Care Act), είχε λόγο στην κατάρτιση ενός προεδρικού διατάγματος για την αναδιαμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ πρωταγωνίστησε σε μία σειρά νομοθετικών συζητήσεων σχετικά με το νομοσχέδιο για την αγροτική οικονομία, την μεταρρύθμιση των φυλακών, αλλά και μία προσπάθεια ελέγχου στις τιμές των φαρμάκων.

Ο Κούσνερ, που είναι γαμπρός του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, έβλεπε από καιρό το αναφερόμενο συμβούλιο ως ένα όργανο αύξησης της επιρροής του στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την άποψη ενός Ρεπουμπλικάνου που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επιβλέπει ήδη την προσπάθεια που γίνεται για την αναδιοργάνωση των φυλακών, αλλά και την προσπάθεια για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, έχει έναν σοβαρό ρόλο στην διεξαγωγή εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτές που γίνονται για τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA).

O Κούσνερ έχει επίσης, τοποθετήσει συμμάχους του σε άλλες σημαντικές θέσεις εντός του Λευκού Οίκου. Μεταξύ αυτών, ο Κρις Λάιντελ που είναι υποδιευθυντής του προσωπικού που ασχολείται με τον συντονισμό της πολιτικής δράσης.

“Νομίζω ότι η εντύπωση που υπάρχει εκτός του Λευκού Οίκου είναι ότι το DPC δεν ασκεί σοβαρή επιρροή, αλλά νομίζω ότι επηρεάζει αποφασιστικά τις καταστάσεις,” δήλωσε ο Τέβι Τρόι που εργάστηκε ως αναπληρωτής βοηθός του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ενώ έχει γράψει τρία βιβλία για την άσκηση της αμερικανικής προεδρίας. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται στην αμερικανική κυβέρνηση και δεν βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κατά την περίοδο αυτή,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το DPC θα μείνει σύντομα χωρίς διευθυντή, καθώς ο σημερινός διευθυντής του, Άντριου Μπρέμπεργκ θα αναλάβει τα καθήκοντα του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην αποστολή του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Από την πλευρά του, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει στις εσωτερικές διεργασίες που γίνονται στον Λευκό Οίκο, σχετικά με την αντικατάσταση του Μπρέμπεργκ. Από την άλλη μεριά, δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς ο διορισμός του Μπρέμπεργκ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Υποψήφιοι για την θέση είναι επίσης, ο Λανς Λέγκιτ, πρώην προσωπάρχης της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο Ράιαν Στρίτερ που είναι διευθυντής για την εσωτερική πολιτική στο ινστιτούτο (American Enterprise Institute), αλλά κι ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε στο “Politico” ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση αυτή.

Η Ρόλινς, ο Λέγκιτ κι ο Στρίτερ, δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου υπό τον πρόεδρο Τραμπ, το DPC έρχεται πάντοτε σε δεύτερη θέση απέναντι στο πανίσχυρο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο (NEC). Τόσο ο προηγούμενος διευθυντής του, Γκάρι Κον, όσο κι ο σημερινός διευθυντής, Λάρι Κάντλοου συνεργάζονται πολύ περισσότερο με τον πρόεδρο Τραμπ και έχουν οικοδομήσει ισχυρά προφίλ εξουσίας, σε σύγκριση με τον Μπρέμπεργκ.

Ο Μπρέμπεργκ από την πλευρά του, προσπαθεί να αποφύγει την δημοσιότητα, αλλά και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Σε αποφασιστικές κινήσεις για την προώθηση της προεκλογικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ, όπως, η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου των Ρεπουμπλικάνων ήταν το προσωπικό του NEC κι όχι του DPC, που εργάστηκε για να διαμορφώσει τις απαραίτητες πολιτικές προσεγγίσεις.

Από την άλλη μεριά, καθώς είναι ειδικός σε θέματα υγείας, ο Μπρέμπεργκ είχε ρόλο στην αποτυχημένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). Ωστόσο, οι συμβουλές του δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, καθώς την περίοδο που εξελίσσονταν η κίνηση αυτή, συμβούλευε τον Λευκό Οίκο σε ζητήματα στρατηγικής κι έκανε αρκετά λάθη. Μεταξύ αυτών και η αρνητική του στάση για την δρομολόγηση αναπόφευκτων κανονιστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας.

Το πιο αποφασιστικό ζήτημα στο πεδίο δράσης του DPC είναι η μετανάστευση, αλλά ο υψηλόβαθμος σύμβουλος Στίβεν Μίλερ έχει οικειοποιηθεί τον χειρισμό των ζητημάτων μετανάστευσης, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ένας άλλος πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά για την αλλαγή της ηγεσίας στο DPC σχολιάζοντας την εσωτερική κατάσταση στον Λευκό Οίκο: “Έχει κάποιο νόημα;”

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση αφάνειας στο αναφερόμενο συμβούλιο μπορεί να αλλάξει αν στην ηγεσία του, τοποθετηθεί ένας δυναμικός ηγέτης.

Μία πιθανή επιλογή για το DPC που σήμερα στελεχώνεται από προσωπικό 15 ατόμων, είναι να διαμοιραστεί το χαρτοφυλάκιο του, μεταξύ του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τις απόψεις δύο Ρεπουμπλικάνων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, ο Μίλερ θα αναλάβει τα θέματα μετανάστευσης, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που έχει για τα συγκεκριμένα ζητήματα, δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ.

Η Ρόλινς μπορεί να αναλάβει τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής που απομένουν, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την δυνατότητα μιας έμμεσης επιρροής από τον Κούσνερ σε μία άλλη πολιτική διάσταση εντός του Λευκού Οίκου.

Πηγή: “Politico”
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Η Ουκρανία διχάζει Τράμπ και Πούτιν: Απειλεί να ακυρώσει τη συνάντηση στην Αργεντινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: